Dolar fiyatları 3.60 seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.60 seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 09:32

Fed ve TCMB'nin faiz kararları sonrası dolar fiyatlarında gerileme devam ediyor. Dolar kuru kritik seviye olan 3.60 seviyesi sınırında işlem görüyor. Piyasalar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımlarını izlenecek.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) EM'leri olumlu etkileyen kararı ve Merkez Bankası'nın (TCMB) geç likidite penceresinde (GLP) 75 baz puan artışa gitmesiyle dolar/TL yönünü aşağı çevirirken, piyasalar bugün TCMB'nin likidite adımlarını izleyecek.

Dün güne 3.67'li seviyelerden başlayan dolar/TL akşam saatlerinde 3.6120'ye kadar geriledikten sonra bu sabah güne 3.6289 seviyesinden başladı. Dolar kuru en düşük 3.6001 seviyesini görürken, saat 12.23 itibarıyla 3.6120 seviyesinden işlem gördü.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.7641/3.7684, euro/TL ise güne 3.9080 seviyesinden başladı. Kur en düşük 3.8765 seviyesini görürken, şu sıralarda 3.8826 seviyesinden işlem görüyor.

SIRA TÜRK LİRASI'NA MI GELDİ?

XTB Forex Araştırma Müdürü Arzu Toktay "Amerikan Merkez Bankası (FED) para politikasında normalleşme adına üç ay ara ile ikinci adımını attı ve politika faizini 0,75-1,00 bandına çekti. Buna rağmen Kasım ayından bu yana gelişen ülke para birimleri ve piyasaları değer kazanıyor. Bu yükselişte Mart ayına kadar Morgan Stanley (MSCI) Gelişen ülke para birimleri ve Bloomberg Emtia Endeksi (BCOM) aynı yönde ve eğimde hareket etti" dedi.

Haberin Devamı

Toktay açıklamalarına şöyle devam etti: "Mart ayından bu yana emtia piyasasında fiyatlar gerilerken gelişen ülke para birimleri yükseliş trendini korudu. Gelinen noktada önümüzdeki haftalarda bu iki endeks arasındaki farkın daralacağını tahmin ediyoruz. Ya gelişen ülke para birimlerinde aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacak ya da emtialar yukarı yönde hareketlenecek. Dışarıdan esen rüzgar şimdilik TL pozitif ancak önümüzdeki günlerde gelişen ülke para birimlerinin rekor seviyelerden geri çekilme ihtimali var.

En kötü senaryo bu ise Türk Lirası'nda yükseliş de hız kesebilir? Öte yanda biz emtia üreticisi ülke değiliz ve ithalatçı olarak fiyatlarda düşüş bizim ekonomik anlamda avantajımız olabilir. Kısaca, 2016 senesinde diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha fazla değer kaybeden Türk Lirası arayı kapatmak isteyebilir. Merkez'in TL tarafında sıkılaştırma yönündeki kararlı duruşu ve piyasada 11,50 seviyesine çıkması beklenen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) de bu görüşümüzü destekliyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL paritesinde “kritik 3,60” seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda 3,57-3,58 desteğine doğru bir geri çekilme kaçınılmaz olur. Bu seviyenin çalışması ve paritenin yönünü tekrar yukarı çevirmesi taban oluşumu fikrini kuvvetlendirir. Aksi takdirde, Türk Lirası pozitif fiyatlamanın 23 Şubat düşük seviyesi 3,55 altında pariteyi yeni düşük seviyelere taşıma potansiyeli devam ediyor. Bir diğer dikkatimizi çeken konu, BIST100 endeksinde olumlu ekonomik beklentilere yönelik fiyatlamanın aşırıya kaçmış olabileceğidir. Senaryomuzda güçlenen Türk Lirası'na karşı BIST100 endeksinin Mayıs 2013 zirvesinden önce bir süre dar bir aralıkta zaman harcayarak güç toplamak isteyeceği görüşü de yer alıyor. Acaba sıra Türk Lirası'na mı geldi?"

Haberin Devamı

DOLARDA GERİLEME DEVAM EDER Mİ?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Doların yurt içinde yaşadığı geri çekilme gerek dünyadaki değer kaybı gerek ise TCMB’nin kendine has yöntemlerle de olsa faiz artırımı ile ilgili. ABD para birimi Ocak ayında diğer ülkelerde ortalama yüzde 2 değer kaybederken Türkiye’de yüzde 10 değer kazanmış, başka bir deyişle TL yüzde 12 negatif ayrışmıştı" dedi.

Mart ortası itibarı ile bu farkın yüzde 5’e gerilediğini söyleyen Karayazıcı, "Türk Lirası geçen sene de yüzde 16 negatif ayrıştığı için halen alabileceği bir yol var. Ancak bu fark durduk yere oluşmadı. Türkiye çok sıra dışı bir ikinci yarı yıl yaşadı. Bu bakıma hasarın asgari yarısı kalıcı olmaya aday görünüyor. Dolar hangi seviyede ibreyi yeniden yukarı çevirebilir sorusuna yanıt ararken 3,58 civarının yakın, 3,50 civarının güçlü ve 3,40 seviyesinin çok güçlü destekler olarak seçenekler içinde yer almayı hak ettiğini düşünüyorum" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

3.55-3.57 SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Fed ve TCMB’nin ardından dolar kurunda aşağı yönlü eğilim devam ediyor. Dünkü gerilemenin ardından 3.6120 desteği üzerinde hafif tepkilerin geldiğini izliyoruz. Ancak gerek dolar endeksindeki aşağı eğimin devam ediyor olması, gerek gelişmekte olan ülke para birimlerindeki ılımlı görünümün sürüyor olması dolar kurundaki gerilemenin devamını getirebilir. Dolar endeksinin 100 seviyesinin altına gerilemesi durumunda dolar kurunda da 3.55-3.57 bölgelerine doğru gerilemeler görebiliriz. Buna karşın 3.6120 seviyeleri üzerinde ısrarlı seyirlerin bütün bir gün sürmesi durumunda hafif yukarı tepkiler gelebilir. Ancak mevcut ortamda tepkilerin sınırlı kalmasını dolar kurundaki gevşek görünümün devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

FONLAMA MALİYETİ YÜKSELEBİLİR

Analistler dünkü karar öncesindeki politika bileşiminde daha fazla sıkılaştırma için yeri kalmayan TCMB'nin GLP'deki artırımın ardından mevcut fonlama kompozisyonunu koruması halinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin önümüzdeki günlerde yüzde 11.50 civarına yükseleceğini hesaplıyor.

Bu mevcut iç riskler dikkate alındığında TL'ye de bir süre istikrar kazandıracak bir oran olarak görülüyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın ilk PPK toplantısının gerçekleştirildiği Ocak ayına göre 250 baz puan artarken, dün son beş yılın zirvesi olan yüzde 10.82 civarında oluştu.

Öte yandan TCMB'nin dün attığı bir başka adım da swap ihalesinde döviz faizini ilk kez yükseltmek oldu. Banka TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde tutarı 1 milyar dolar olarak belirlerken, dolar faiz oranını yüzde 0.75'ten yüzde 1'e yükseltti.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.17 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.08 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.55 oldu.

 

BAKMADAN GEÇME!