Dolar endeksinde hareketlilik sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar endeksinde hareketlilik sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

Haftanın son işlem gününde, hafta boyunca açıklanan verilerin etkisiyle dolar endeksinde hareketlilik dikkat çekti.

Haberin Devamı

Cuma günü sanayi üretim ve tüketici güveni verisinin ardından gün içinde negatif seyreden dolar endeksinde sınırlı yükseliş gözlendi ve 101 seviyesine ulaştı. Benzer bir hareketlilik Euro/dolar ve dolar/TL paritesinde de dikkat çekti. Dolar/TL güniçinde 19.39 seviyesini görerek, rekor kırarken; Euro/dolar 1.1055 seviyesini aştı.

GRAM ALTINDA REKOR

Geçtiğimiz hafta perşembe günü açıklanan ABD ÜFE verisi ise altının seyrini değiştiren başlıklardan biri oldu. Pandemi başlangıcından bu yana en sert düşüşün yaşandığı ÜFE verisine zayıflayan dolar endeksinin eklenmesiyle altın yükselişini sürdürdü. Gram altında gün içinde rekor kırıldı ve 1.273 TL seviyesi görüldü, ons altın ise 2.047 dolara kadar yükseldi. Analistler gram altındaki yükselişin önümüzdeki haftalarda devam edebileceğine dikkat çekerek, ABD’de gerileyen enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisinin bu görüşü desteklediğini kaydetti.
Geçtiğimiz haftalarda OPEC+’nın üretimi kısma kararı sonrası petrolde ise yükseliş sürüyor. Brent petrolde haftanın son işlem gününde 86.56 dolar seviyeleri kaydedildi. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, geçtiğimiz hafta içinde paylaştığı açıklamada, OPEC+’nın kararının fiyatlara yukarı doğru yön vereceğine dikkat çekerek, kararın ekonomiler için kötü bir sürpriz olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Birol’un The Financial Times’ta yayınlanan yazısında ise temiz enerjinin tahmin edildiğinden daha hızlı geliştiği ifade edildi ve güneş enerjisi, ısı pompaları ve elektrikli araçlar gibi pek çok gelişmenin enerji sektöründe oyunu nasıl değiştirdiğine dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!