Dolar cambazları

Güncelleme Tarihi:

Dolar cambazları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 22:56

1984’te Kanada’da kurulan ve 100 milyondan fazla kişinin izlediği dünyanın en büyük sirki Cirque du Soleil satılıyor. ABD-Çin yatırım şirketi TPG Capital’in aldığı sirkin değerinin 2 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

MODERN dans ve akrobasiyi birleştirdiği farklı stili ile dünyanın en büyük sirki olarak ünlenen Cirque du Soleil el değiştiriyor. Kanadalı sirk yönetiminden yapılan açıklamada, sirkin Amerikan-Çin özel yatırım şirketi TPG Capital isimli kuruluşa satışında sona gelindiği bildirildi. Guy Laliberte tarafından 1984 yılında Montreal’de kurulan sirk merkezinin, satıştan sonra da bu şehirde kalacağı açıklandı. Cirque du Soleil’in kaça satıldığına ilişkin herhangi bilgi verilmezken, fiyatın 2 milyar dolar olduğu iddia ediliyor. Sirkin kurucusu Guy Laliberte’nin, küçük bir hisse ile sirkte kalmaya ve gösteri stratejileri ile ilgili yeni yönetime yardıma devam edeceği kaydedildi.

BİLET GELİRİ ARTIYOR

30 yıl önce 20 sokak akrobatının bir araya getirilmesiyle kurulan Cirque du Soleil günümüzde 5 bin kişilik kadroya ulaştı. Bugüne kadar dünyada 300’den fazla şehirde gösteri yapan sirkin yarattığı ekonomi ise her geçen yıl büyüyor. Yılda 10-15 milyon adet arasında bilet satışı yapan sirkin ortalama bilet satışı 800 milyon doları bulduğu belirtiliyor. TPG Capital’in yeni yatırımlarla birlikte sirkin cirosunu önümüzdeki yıllarda 1 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor.

BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ

Haberin Devamı

Sahne tasarımı, müzikleri, dansları, kostümleri ve makyajlarıyla gösteri sanatlarında çığır açan Cirque du Soleil, İstanbul’da da gösteriler yapmıştı. Türkiye’de 100 binden fazla kişinin izlediği gösterilerin biletleri ise günler öncesinden tükenmeşti. Cirque du Soleil Türkiye’nin turizmine de katkı yapmıştı. 2011 yılında Cirque du Soleil izlemek için Türkiye’ye çevre illerden de yüzlerce turist gelmişti.

UZAYA TURİST OLARAK GİTTİ

Cirque du Soleil’in sahibi Guy Laliberte, 30 Eylül 2009’da Rus Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmişti. Uzaya turist olarak çıkan ilk Kanadalı olan Laliberte, UUİ’de palyaço olarak astronot ve kozmonotlara hokkabazlık etmişti. Uzay yolculuğu için 35 milyon dolar ödeyen Guy Laliberte; UUİ’yi ziyaret eden tarihin 7. uzay turisti olmuştu.

15 milyon
Cirque du Soleil’in yıllık bilet satışı

Haberin Devamı

5 bin
Cirque du Soleil’in toplam çalışan sayısı

300
Cirque du Soleil’in sahne aldığı şehir sayısı

100 milyon
Dünyada Cirque du Soleil’i izleyen kişi sayısı

37
Cirque du Soleil’de çalışanların yaş ortalaması

7 saat
Cirque du Soleil ekibinin günlük antrenman zamanı

31
Cirque du Soleil’in tarihi boyunca sergilediği tema sayısı

850 milyon $
Cirque du Soleil’in yıllık ortalama geliri

55 $
Cirque du Soleil’in ortalama bilet fiyatı

1.9 milyar $
Cirque du Soleil CEO’su Guy Laliberte’nin serveti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!