Dolar 3.64 liradan döndü

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3.64 liradan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 23:44

DOLAR, dün Türk Lirası’na karşı yine rekor kırdı. 3.55 lira seviyelerinden güne başlayan dolar, öğle saatlerinde 3.6396 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü.

Haberin Devamı

Ardından dolar 3.61-3.62 lira seviyelerine indi. Akşam saatlerinde İzmir’de yaşanan terör saldırısıyla dolar yeniden yönünü yukarıya çevirdi. Bankalararası piyasalarda son işlemler ise 3.6226 liradan yapıldı. Sabah sakin başlayan piyasada neden rekor geldi? Yanıtların başında siyasi ve jeopolitik risklerimiz ile 27 Ocak’ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili not kararını verecek olması geliyor. Dün ise, Kuzey Irak operasyonu ile ilgili destek aranacağının belirtilmesi, İncirlik üssü ile ilgili açıklamalar da etkili oldu. Ayrıca önceki gece Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırdığı aralık ayı toplantı tutanakları açıklandı. Bu tutanaklarda da faiz artışlarının hızlanabileceğinin sinyalini alan piyasa gerildi.

Haberin Devamı

Gedik Portföy Portföy Yönetimi Müdürü Eral Karayazıcı, enflasyonun yüzde 8.53’e ulaşmasının Merkez Bankası’na yönelik faiz artışı beklentisi yarattığını belirterek şöyle konuştu: “Ancak önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ile ilgili değerlendirmeleri ve danışmanlarından gelen açıklamalar beklentiyi kırarak doların yeni rekorda etkili oldu. Avantajımız dış iklim. Dolar dünyada değer kaybediyor. En azından dış rüzgarın yılın ilk çeyreğinde doları yeni zirvelere taşıması güç.”

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy da jeopolitik risklere dikkat çekti ve Fed tutanaklarının da gelişen ülke para birimlerini baskıladığını söyledi. Paksoy, “İç olaylarımız da bizi öne çıkarıyor. Merkez Bankası’nın toplantısı artık daha önemli. 3.60 liranın üzerinde 3.65-3.73 liraya yükselme potansiyeli var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!