Dolar, 11 Eylül sonrası ‘dip’ rekorunu yeniledi

Güncelleme Tarihi:

Dolar, 11 Eylül sonrası ‘dip’ rekorunu yeniledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 02:08

ABD Doları'ndaki gerileme sürüyor. Dün de 6 bin 279 lira düşerek 1 milyon 445 bin liradan kapanan dolar, böylece 11 Eylül sonrasındaki ‘en düşük değer’ rekorunu da yeniledi.

Dolar yeni haftaya düşerek başlarken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), IMF ile sürdürülen görüşmelerin sonuçlarını ve politikayı izleyerek sakin kalmayı tercih etti. İlk seansta 13 bin puana dayanan borsa, IMF'yle ilgili olarak 11'inci gözden geçirme ve yeni stand-by hakkında bir açıklama yapılmamasını bahane ederek ikinci seansta gevşedi. Borsa, cuma gününe göre de 17 puanlık gerilemeyle 12.645 puandan kapandı. Merkez Bankası dolar satış kuru, cuma günü kapanışına göre 6.279 lira gerileyip 1 milyon 445 bin lira oldu. Bu kapanış ile dolar 10 Ekim'de gördüğü en yüksek değer olan 1 milyon 644 bin liraya göre yüzde 12.1 geriledi. Dalgalı kura geçilmesinden sonra Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 109.87'ye geriledi. Dünkü kapanış ile dolar, 11 Eylül sonrasındaki en düşük düzeyine indi.

BORSA 13 BİNİ DENEDİ

Borsa dün ilk seansını ikinci seansına oranla daha hareketli geçirdi. Son haftalarda piyasaya hakim olan mali kesim ve holdinglerdeki alımlarla başlayan işlemlerle, İMKB-100 Endeksi 12.938 puana kadar çıktı. İlk seansta 12.593 puanla 12.938 puan arasında hareket eden piyasanın kapanışı 12.874 puandan oldu. İlk seansın işlem hacmiyse 318 trilyon liraydı.

İkinci seansta piyasa biraz daha temkinli davranmayı tercih etti. IMF yetkililerinden ve hükümetten beklenen açıklamaların yapılmaması, piyasanın satış baskısı altında kalması sonucunu doğurdu. 12.700-12.800 puan arasında kalmaya çalışan piyasa seansın sonlarına doğru gelen satışlarla 12.600'lü puanlara döndü ve kapanışta yüzde 0.14 geriledi. Geçen hafta perşembe günü 1 katrilyon 42 trilyon liraya çıkarak bu yılın en yüksek hacimlerinden birini yakalayan borsa, aynı gün ilk seansta 477 trilyon liralık hacme ulaşmıştı. Cuma günü ilk seans hacmi 446 trilyona, günlük hacim de 906 trilyon liraya inmişti. Dünkü toplam işlem hacmi 605 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Arjantin'de vergi indirimleri kalkıyor

Arjantin hükümetinin, ödemeler krizinden kaçınmak ve Uluslararası Para Fonu‘ndan (IMF) istediği acil krediyi alabilmek için, şirketlere tanıdığı vergi indirimlerini kaldıracağı bildirildi. Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo, hafta sonunda Washington’da IMF yetkileriyle yaptığı çetin müzakerelerden sonra, ülkenin, IMF kaynaklarından yararlanabilmasi ve ekonomiyi işler durumda tutabilmesi için vergi gelirlerini artırmak zorunda olduğunu söyledi. Cavallo, vergi gelirlerini artırmanın spesifik yollarını henüz belirlemediklerini söylerken, ‘‘programlanmış gelir düzeyini tutturabilmemiz için, vergi indirimlerinde 4 milyar dolarlık bir kesinti yapmak zorundayız’’ dedi. Cavallo, şirketlere uygulanan bazı vergi indirimlerini kaldırarak, öngörüldüğü gibi 4 milyar dolarlık ek kaynak yaratılabildiği takdirde,IMF‘nin ısrarla istediği denk bütçe hedefinin de tutturulacağını belirtti.

Hazine hafta boyunca eurobono satıyor

Hazine Müsteşarlığı'nın bu hafta boyunca devam edeceği euro bono satış ihalesi başladı. Halka arz yoluyla satışa sunulan, 184 gün vadeli ‘euro cinsi’ bonoların satışına geri ödemesi 12 Haziran 2002 tarihinde yapılacak. Bonolar, yüzde 3.5 dönem getirili (yıllık basit yüzde 7 getirili) olarak, 100 euro ve katları kupürler şeklinde ihraç ediliyor. Euro cinsinden bonoların, vadesinden önce Hazine'ye geri satılabilmesine de imkan sağlanıyor. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı bugün 147 gün vadeli bono ihalesi de düzenliyor. En son 4 Aralık'da düzenlenen 217 gün vadeli bono ihalesinde net satış miktarı 935.2 trilyon lira, bileşik faiz de yüzde 77.95 olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!