Doğu'ya yatırım yapanın arabası bile devletten

Güncelleme Tarihi:

Doğuya yatırım yapanın arabası bile devletten
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasıyla ekonomik kalkınmada önü açılan Doğu ve Güneydoğu'ya uygulanacak yatırım paketi mart ayı başında netleşecek. Pakette, bu bölgeye yatırım yapanların araç ve gereç ihtiyacının karşılanması da bulunuyor.

ÇetebaşıAbdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından Doğu ve Güneydoğu'yu kalkındırmak için uygulamaya konulması kararlaştırılan programa ilişkin aksiyon planının mart başlarında netleşmesi bekleniyor. Pakette, bu bölgeye yatırım yapanlara araç ve gereç sağlanması da öngörülecek. Acil yardım paketinin Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın birlikte düzenleyecekleri bir basın toplantısı ile açıklanması bekleniyor.

Bakanlar Kurulu'nun, Doğu ve Güneydoğu'da yatırımları canlandırmak için acil destek programını yeniden devreye sokma kararı ve Başbakan Ecevit'in OHAL bölgesinde istihdam, eğitim, sağlık sorununun çözümü için planlama ve hazırlık yapılması talimatı doğrultusunda çalışmalar sürüyor. DPT, Maliye ve Hazine ile ilgili tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlar bünyesinde sürdürülen çalışmalarda eşgüdümü DPT sağlıyor.

DPT yetkilileri, bu konudaki çalışmaların yaklaşık 10 gün daha süreceğini ve sonunda bir 'aksiyon planı' ortaya çıkacağını bildirdiler. Yetkililer, çalışmalarda bölgelerdeki yarım kalmış yatırımların da ele alındığını, ancak bunların bir bölümünün ekonomiye kazandırılma şansı kalmadığını vurguladılar. Tamamlanma şansı olan yatırımların ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını belirten yetkililer, OHAL bölgesine yönelik yatırım teşvikleri hızlandırılarak yeni yatırımlara ivme kazandırılamasının hedeflendiğini anlattılar.

Bu arada Doğu ve Güneydoğu'nun kalkındırılmasına yönelik destek programı için dış finansman arandığı bildirildi. Hazine'nin, Dünya Bankası ve diğer uluslararası finansman kuruluşları nezdinde kaynak arayışlarının sürdüğü, Dünya Bankası yetkililerinin bu bölgelere yönelik yeni projelere kaynak desteği sözü verdiği bildirildi. Destek programı çerçevesinde Güneydoğu ve Doğu bölgeleri için uygulanacak önlemler şöyle:

PAKETTE NELER VAR?

Doğu ve Güneydoğu'da faaliyet gösteren yatırımcı kuruluşların araç-gereç gereksinimlerinin karşılanması.

Organize sanayi bölgesi inşaatlarına hız kazandırılması.

Çeşitli nedenlerle kapalı olan okulların açılması, yatılı bölge okullarının sayı ve kontenjanının artırılması, yurt ve pansiyon gereksinimlerinin karşılanması.

Sağlık tesisi yapımına hız verilmesi, donanım eksikliği yüzünden faaliyete geçemeyenlerin eksikliklerinin giderilmesi.

Eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarındaki nitelikli personel açığının giderilmesi, bölgede görev yapan kamu çalışanlarının lojman gereksinimlerinin karşılanması.

Elektrik kesintilerinin en aza indirilmesi için çeşitli önlemlerin alınması.

Doğu ve Güneydoğu insanına iş ve gelir sağlayacak, onların yaşamlarını kolaylaştırıcak içme suyu, köprü, spor sahası gibi küçük yatırımların daha önce de uygulanmış olan acil destek programı çerçevesinde gerçekleştirilmesi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!