Doğu'da 120 bin kişiye iş paketinde düğmeye basıldı

Güncelleme Tarihi:

Doğuda 120 bin kişiye iş paketinde düğmeye basıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit'in hafta başında açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik ve yaklaşık 120 bin kişiye iş olanağı yaratacak 40.5 trilyon liralık paketin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. 15 ayrı ekonomik ve sosyal önlemden oluşan paketin uygulamaya geçirilmesi için gereken Bakanlar Kurulu kararları, dünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

YARIM KALMIŞ TESİSLER:

Bakanlar Kurulu, Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı, işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen işletmeye geçmiş yatırımların ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla, Yatırımları Teşvik Fonu'na 30 trilyon lira kaynak aktarıyor. Bu amaçla, yatırımları Teşvik Fonu'na, Genel Bütçe'den 1999 mali yılı için 10 trilyon, 2000 mali yılı için de 20 trilyon olmak üzere toplam 30 trilyon lira kaynak tahsis edilecek. Tahsis edilen bu fonlar Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) aracılığıyla kullandırılacak. Yatırımın teşvik belgeli olup olmadığına bakılmaksızın, her bir firma için 300 milyar lirayı aşmamak kaydıyla yatırım veya işletme kredisi tahsis edilecek. Bu karardan faydalanabilmek için yatırımların, imalat sanayi, sağlık ve eğitim sektörlerine ilişkin konularda olması gerekiyor.

KOBİ'LERE KREDİ:

Ecevit'in açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya acil yardım paketi kapsamında, ‘‘Yatırımlarda Devlet yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu Esasları Hakkında Karar’’da değişiklik yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile yatırımları teşvik fonu için mali yıl bütçesinden ayrılan ödenek, Merkez Bankası nezdindeki, ‘‘Yatırımları Teşvik Fonu Gider Hesabı’’na aktarılacak.

ACİL DESTEK İLLERİ:

Acil destek kapsamındaki iller, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli Van ve Yozgat olarak belirlenirken, bu illerdeki KOBİ'lere, öncelikli olarak Fon'dan kredi tahsis edilecek.

Ucuz enerji kararı da çıktı

Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı olarak açıklanan destek paketi kapsamında, Bakanlar Kurulu, bölgedeki illerde yatırım yapanlara, 3 işletme yılı süresince elektrik indirimi uygulanmasını kararlaştırdı. Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat illerinde faaliyette bulunan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımlara, tamamlama vizesi yapıldıktan sonraki 3 işletme yılı döneminde, tüketecekleri elektrik enerjisi bedeli indirimli olarak uygulanacak. Elektrik enerjisi indirimi uygulamasından, söz konusu illerde Yatırım Teşvik Belgesi olan firmalardan yatırım teşvik belgesi tamamlama vizesi yapılanlar yararlanabilecekler. TEAŞ ve TEDAŞ, firmalara, birinci işletme yılında tüketecekleri elektrik enerjisi fatura bedeline yüzde 50, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 25 oranında indirim uygulanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!