Doğru yoldasınız, kuş gribi yardımına hazırız

Güncelleme Tarihi:

Doğru yoldasınız, kuş gribi yardımına hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

Türkiye’nin kuş gribi ile mücadelede doğru adımlar attığını söyleyen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, "Başlattığımız küresel program çerçevesinde Türkiye’deki kuş gribinin sağlık ve ekonomiye muhtemel etkisini azaltmak için, gerekli tüm yardımı yapmaya hazırız" dedi.

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Dünya Bankası olarak, Türkiye’deki kuş gribinin sağlık ve ekonomiye muhtemel etkisini azaltmak için, gerekli tüm yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Andrew Vorkink, bankanın, kuş gribiyle mücadele konusunda küresel bir program başlattığını ve küresel program çerçevesinde Türkiye’ye öncelik verdiklerini vurguladı. Dünya Bankası tarafından onaylanan Kuş Gribi Kontrol ve İnsanlararası Salgını Önleme Programı’nın, 500 milyon dolarlık bir toplam kaynağın, ihtiyacı olan üye ülkelere acilen gönderilmesini içerdiğini belirten Vorkink, programın, ihtiyacı olan üye ülkelere derhal mali kaynak sağlanmasını amaçladığını kaydetti. Vorkink, bankanın küresel programının sadece kuş gribine karşı kontrol ve koruma amaçlı mali destek sağlamadığını, hayvandan insana geçebilecek tüm hastalık ve salgınlara karşı finansal desteği içerdiğini ifade etti.

PEKİN KONFERANSI: Dünya Bankası’nın kuş gribiyle mücadele küresel programının, hazırlık, planlama, müdahale ve kontrol aşamalarından oluştuğunu vurgulayan Vorkink, mali yardımların, her ülkenin, program çerçevesindeki özel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu kaydetti. Pekin’de, Dünya Bankası’nın yanı sıra Çin Hükümeti ve AB koordinasyonuyla düzenlenen kuş gribiyle mücadeleye yardım konulu Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nın önemine dikkati çeken Vorkink, bu konferansta ulaşılacak toplam yardım miktarının 1 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi. Vorkink, "Pekin’deki konferansta toplanacak olan ve 1 milyar doları aşması beklenen Fon’dan, Türkiye başta olmak üzere, diğer ihtiyaç sahibi gelişmekte olan ülkelere mali yardım sağlanacak" dedi. Türkiye’ye ilk planda verilecek 30 milyon dolarlık kaynağın yarısının Dünya Bankası tarafından karşılanacağını hatırlatan Vorkink, ihtiyaca göre bu yardım miktarının artabileceğini vurguladı. Vorkink, "yardım hem hastalığın kontrol altına alınmasını hem de insan sağlığının korunmasını amaçlıyor" dedi.

DOĞRU ADIMLAR ATTINIZ:
Bu arada Türkiye’nin, kuş gribi salgını ile mücadelede doğru adımları attığının altını çizen Vorkink, Hükümet ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Vorkink bu görüşmelerde, kuş gribi salgınının, veterinerlik ve insan sağlığı önlemleri açısından oluşturacağı maliyet ile şimdiki ve gelecekteki muhtemel salgınları önleme açısından Banka’nın yapacağı yardımın ele alındığını kaydetti.

AB, kuş gribi yardımını artırdı

KUŞ gribiyle mücadele için geçen hafta üçüncü ülkelere 80 milyon Euro’luk yardımda bulunacağını açıklayan AB, 20 milyon Euro daha ekleyerek toplam tutarı 100 milyon Euro yükseltti. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bu tutara üye devletlerin ayrı ayrı yapmayı düşündükleri yardımın dahil olmadığı bildirildi. Komisyon ayrıca, bu yıl içinde son halini alacak olan ve bilimsel araştırmalara mali kaynak sağlayan "esnek" 7’inci Çerçeve Programı’nda kuş gribiyle ilgili çalışmalara ağırlık verileceğini duyurdu. Kuş gribiyle mücadele için üye devletlerin de kendi bütçelerinden taahhüt edecekleri yardımlarla bu alanda AB’nin toplam katkısının 220 milyon Euro ulaşması bekleniyor. Çin hükümeti, Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından bugün Pekin’de başlatılan ve yaklaşık 90 ülkeyle 20 uluslararası kuruluşun katıldığı Kuş Gribiyle Mücadeleye Destek Konferansı’nda toplanması hedeflenen 1.5 milyar dolar, özellikle yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde kuş gribi virüsüyle mücadele için yapılacak çalışmalarda kullanılacak.

Ziraat: Toplam 9.3 milyon YTL’lik tavukçuluk kredisi kullandırdık

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kuş gribi nedeniyle zor günler geçiren beyaz et sektöründen, şimdiye kadar 301 şirkete, 9.3 milyon YTL kredi kullandırdıklarını açıkladı. Çağlar, sektörün genellikle piyasadan finansman sağladığını, dolayısıyla kredi kullanımının düşük olduğunu, tavukçuluk sektörüne kullandırılan kredilerin Ziraat Bankası’nın toplam kredileri içinde çok küçük bir pay aldığını kaydetti. Çağlar, sadece bu sektörde değil diğer sıkıntılı sektörlerde de zaman zaman yeni ödeme planı oluşturulması gibi ellerinden gelen kolaylığı gösterdiklerini anlattı. Ancak bunun ötesinde bazı kesimlerce gündeme getirilen, sektörün Ziraat Bankası tarafından kredilendirilmesi gibi yaklaşımlara ilişkin kararların kendilerini aştığını vurgulayan Çağlar, bu konuda kararın hükümet tarafından verilebileceğini söyledi. Bugüne kadar çeşitli sektörlerde yaşanan sıkıntılar sonrası hükümetlerin çeşitli yöntemlerle bu sektörlere destekler sağladığını vurgulayan Çağlar, ancak konunun hükümetin işi olduğu, kararın hükümet tarafından verileceğini tekrarladı. Ziraat Bankası’nın bu olaydaki genel tavrının diğer bankaların tavrı ne ise o şekilde olacağını kaydeden Çağlar, "Sermayemiz kamu da olsa özel sektör mantığı ile çalışıyoruz" dedi. Bütçeye kaynak konmadığı sürece görev zararı yazamadıklarını da hatırlatan Çağlar, sektör kredilerine yönelik kolaylaştırma işlemleri yapılabileceğini, ancak bunun ötesinde bir kararın kendilerini aşacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!