Doğan Yayın Holding Avrupa'da yok sattı

Güncelleme Tarihi:

Doğan Yayın Holding Avrupada yok sattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doğan Yayın Holding'in sermayesinin yüzde 15'ini oluşturan hisseleri 29-30 Temmuz'da halka satılacak. Satış, 3 bin 600 liralık sabit fiyattan gerçekleşecek. Bu hisselerin yüzde 11.72'lik bölümü, yurtdışındaki kurumsal yatırımcılara, yüzde 3.2'si de yerli yatırımcılara ayrıldı. Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı Soner Gedik, ‘‘Dışarda yaptığımız roadshow'da çok büyük ilgi gördük’’ dedi.

Doğan Grubu'nun dokuzuncu şirketi de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yolunda. Doğan Yayın Holding'in (DYH) sermayesinin yüzde 15'i, 29-30 Temmuz 1998 tarihlerinde, iki gün süreyle TEB'in liderliğini yaptığı konsorsiyum aracılığı ile halka arz edilecek.

Doğan Yayın Holding, 2.175 milyar lirası Aydın Doğan'ın portföyünden, 1.850 milyar ise Doğan Şirketler Grubu Holding'in portföyünden olmak üzere toplam 4.025 milyar lira nominal değerli mevcut hisse senedi ile 2.500 milyar liralık sermaye artırımının tamamını ortakların rüçhan haklarını kısıtlayarak halka arz edecek. Şirketin, halen 41 trilyon lira olan ödenmiş sermayesi, halka arzla birlikte 43.5 trilyon liraya çıkarılıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'nca da (SPK) onaylanan halka arzda bin lira nominal değerli hisse 3 bin 600 lira sabit fiyattan satılacak.

86 MİLYON DOLAR

Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı Soner Gedik, DYH hisselerinin yüzde 11.72'sinin yurtdışı kurumsal yatırımcılara ve fonlara, yüzde 3.25'i de içerde yerli yatırımcılara tahsis edildiğini söyledi. Gedik, bu halka arzdan toplam 23 trilyon 590 milyar liralık (yaklaşık 86 milyon dolar) bir gelir beklediklerini belirtti. Bu gelirin, 76 milyon dolarlık bölümü yurtdışından, 10 milyon dolarlık bölümü de yurtiçi satışlardan elde edilmesi öngörülüyor.

DYH hisselerinin yurtdışı satışını Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) liderliğindeki konsorsiyum gerçekleştirdi. Yurtdışındaki satışların yüzde 80'lik büyük bölümünü TSKB gerçekleştirirken, yurtiçi satış liderliğini üstlenen TEB, yurtdışında da yüzde 20'lik satışa imza attı.

DYH'nin halka açılışı için yurtdışındaki roadshow'a Doğan Yayın Holding'i temsilen Medya Grup Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Başkan Yardımcısı Soner Gedik, Finansman Koordinatörü Ogan Balibaşa ve Doğan Holding'i temsilen de Mali Grup Başkanı İmre Barmanbek katıldı.

Soner Gedik, yurtdışı satış için geçen hafta tamamlanan roadshow'da beklemedikleri kadar büyük bir ilgiyle kaşılaştıklarını belirtti. Gedik, sadece Avrupa ile sınırlı tuttukları roadshow'da karşılaştıkları büyük talep nedeniyle yüzde 7 olarak öngördükleri halka arz miktarını, yüzde 15'e yükseltmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Sadece İsviçre, İskoçya ve Londra olmak üzere toplam üç ayrı yerdeki kurumsal yatırımcı ve fonlarla yapılan toplantılarda, DYH hisseleri için ilk etapta tam 2.5 katı daha fazla talep geldiğini belirten Gedik, ‘‘roadshow'a ABD'yi de dahil etseydik, gelecek talep miktarı 4-5 kat daha fazla olurdu’’ dedi.

MEDYA'YA BÜYÜK İLGİ

Doğan Medya Grubu yöneticileri, roadshow'da kendilerini en çok sevindiren konunun, medyaya gösterilen büyük ilgi ve yabancı fonların Doğan Yayın Holding hisselerini tercih etmeleri olduğunu vurguladılar.

Doğan Medya Grubu yöneticileri, Uzakdoğu ve Rusya'daki krizde, çok para kaybeden yabancı fonların, Türkiye'den bir gruba gösterdikleri bu ilgiden memnuniyet duyduklarını belirttiler. DYH hisselerini alan fonların başında, Fidelity Asset Management, Citibank, Egerton, GE, Global Asset Management gibi tanınmış büyük portföy sahibi uluslararası kurumlar geliyor.

Doğan Yayın'ın başarısı Wall Street Journal'da

Doğan Yayın Holding'in (DYH) uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği başarılı halka arzı, merkezi ABD'de olan Wall Street Journal'in Avrupa baskısında da geniş yeraldı.

Gazetenin haberinde, DYH'nin uluslararası piyasalarda 75 milyon dolarlık hisse senedi sattığına yer verildi. DYH'nin yerli yatırımcıya satışından da 10 milyon dolarlık bir satış geliri elde etmesinin beklendiği kaydedildi.

Satışı gerçekleştiren uluslarası kurumların, daha önce şirket

sermayesinin yüzde 7'si olarak düşünülen satış miktarının gelen yoğun talep üzerine, yüzde 15'e çıkardığına dikkat çekiliyor. Hisselerin belli başlı alıcıları Fidelity Asset Management, Citibank, Global Asset Management gibi tanınmış kurumlar oldu.

Haberde, satışa aracılık yapan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Metin Ar'ın, ‘‘Satış sırasında talebin 2.5 kat arttığı, bunun halka arzda uluslararası alanda yakalanmış büyük bir başarı olduğu’’ yolundaki sözleri de yeraldı.

Bünyesinde 8 gazete 49 dergi var

1994 yılında kurulan Doğan Yayın Holding'in, Hürriyet ve Milliyet'in yanısıra, Hürgüç, Yaysat, Doğan Ofset, AD Yayıncılık, Danimarkayla ortaklık olan Doğan Egmont, Raks ile ortaklık olan Doğan Raks dahil 16 ana iştirak ve 11 de dolaylı olmak üzere toplam 27 iştiraki bulunuyor. DYH'nin bünyesinde, 8 gazete ve 49 dergi yeralıyor.

Doğan Yayın Holding'in entegre bir tesis olduğunu belirten Gedik, ilk kez bu kadar büyük entegre bir kuruluşun halka açıldığına, dünya basınında da bunun henüz örneği bulunmadığına dikkat çekiyor.

Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı Soner Gedik, Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 8'inin gazete aldığını, Avrupa'da ise bu oranın yüzde 60'a kadar çıktığını söylüyor. Türkiye'de kişi başına reklam gelirinin de sadece 14 dolar, Avrupa da ise bu rakamın 95 ile 400 dolar arasında değiştiğini hatırlatan Gedik, bu rakamlar dikkate alındığında, sektörün ve DYH'nin her açıdan hızlı bir büyüme ve kazanç potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!