Doğalgazda çözüm değil suçlama yarışı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazda çözüm değil suçlama yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 14:31

Doğalgaza yapılan zamlar tepkilere yol açınca BOTAŞ ve belediyeler karşılıklı olarak birbirlerini suçlamaya başladı.

Haberin Devamı

Tartışmalara Enerji Bakanı Zeki Çakan da katıldı. Çakan halkın tepkisine hak verdi. Ancak suçun BOTAŞ'ta değil belediyelerde olduğunu söyledi.

BELEDİYELER:SUÇLU BOTAŞ

GÖKÇEK: HALK YANILTILIYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, düzenlediği basın toplantısında, BOTAŞ`ın 7.3 cente aldığı doğalgazı, belediyelere 18.7 centten sattığını ifade ederek, BOTAŞ`ın gaz satışından yüzde 129 kar elde ettiğini belirtti.

Doğalgaz fiyatlarının ham petrol fiyatlarına göre ayarlandığını anlatan Gökçek, ``Dünyada ham petrol fiyatları iniyor. BOTAŞ, gaz fiyatlarını çıkarıyor. Sayın Bakan verdiği bilgilerle halkı yanıltıyor`` diye konuştu. Dünyada petrolün 12 ayda yüzde 42 oranında ucuzladığını ifade eden Gökçek, şunları söyledi:

``BOTAŞ ise dolar fiyatının artışına göre yüzde 25 zam yapmıştır. Yani bu hesaba göre BOTAŞ doğalgaz satışından yüzde 67 oranında fahiş kar elde ediyor. Bizim doğalgaz üzerine koyduğumuz yüzde 45 karın zaten yüzde 10`u kur farkına gidiyor. Geriye kalıyor yüzde 35. Yüzde 13 oranında geriye dönük borçlarımızdan dolayı BOTAŞ`a ödeme yapıyoruz. Kalan yüzde 22 ile de yatırım yapıyoruz, personel giderleri, kırtasiye, reklaj istasyonlarının bakım masrafları ödeniyor. Kesinlikle bu zamları belediye yapmamıştır, zamlar BOTAŞ tarafından yapılmıştır.``

Melih Gökçek, doğalgazın satış fiyatından yüzde 5 oranında  indirim yaptıklarını belirterek, ``Biz diyoruz ki BOTAŞ şu yüzde 13`lük geriye dönük borçlarımızı kış ayları içinde ertelesin. Doğalgazda yüzde 13`lük bir daha indirim yapalım`` dedi.

ALİ MÜFİT GÜRTUNA: HİÇ KARIMIZ YOK

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da düzenlediği basın toplantısında "Bu tartışma neden 1 yıl önce yoktu?" diye sordu.

Bir yılda yüzde 150 zam yapıldığını söyleyen Gürtuna "Bunun sorumlusu biz miyiz?" dedi. Dünyada doğalgaz fiyatlarının düştüğünü belirterek yüzde 67'lik esktra bir fark olduğunu söyledi. Gürtuna "İGDAŞ olarak bizim bir yıl içinde oransal olarak getirdiğimiz hiç bir ilave yoktur" dedi. Doğalgazdan yüzde 23 karları olduğunu kaydeden Gürtuna, bu paranın da yatırım ve hizmet için kullanıldığını belirtti.

Gürtuna, temiz bir yakıt olmasından ötürü doğalgazın şehrin geneline yayılması için bu yatırımların yapılmasının zorunlu olduğunu savundu. Gürtuna iddiaların aksine hiç kar etmediklerini, amaçlarının İstanbul halkına hizmet olduğunu kaydetti.  

SEFA SİRMEN: DAHA
FAZLA İNDİREMEM


İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ise "Ben daha fazla indirim yapamam. Aksi halde randımanlı hizmet veremem. Doğalgaz öyle hassas bir konu ki herhangi birini çalıştıramam. Kaliteli hizmet için eğitimli elemana ihtiyaç var. Kaliteli hizmet için bu gelire ihtiyacımız var."

Çakan, Botaş Genel Müdürü Gökhan Bildacı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, doğalgaz arz-talebi ile fiyat konularında açıklamalarda bulundu. Bugün itibarıyla doğalgazın tüketiciye pahalıyaintikal ettiğini söyleyen Çakan, bunun belediyelerden kaynaklandığını kaydetti.

Son günlerde doğalgaz fiyatının çok pahalı bulunmasından dolayı bakanlık olarak eleştirildiklerini bildiren Çakan, şunları söyledi:

``Pahalı satış konusu Botaş`tan değil, belediyelerden kaynaklanıyor. Botaş, gaz dağıtımı yaptığı Bursa ve Eskişehir`de daha önce yüzde 10 indirim yaptı. Sanayi keminde ise yüzde 3.8 indirim uygulandı. Botaş, Aralık ve Ocak ayında belediyelere verdiği gaza zam yapmayacağını da açıkladı.``

Bakan Çakan, 5 ayrı ülkeden gaz aldıklarını, bunun yaparken de gazı çeşitlendirmeyi, bağımlı kalmamayı amaçladıklarını, ayrıca ucuz olmasına da dikkat ettiklerini söyledi.

BELEDİYE BAŞKANLARI İLE TOPLANTI

Zeki Çakan, doğalgaz fiyatlarının aşağı çekilmesi konusunda belediye başkanlarıyla bir toplantı yapacağını da açıkladı.

Bakan Çakan, Ankara, İstanbul, İzmit, Eskişehir ve Bursa büyükşehir belediye başkanları ile biraraya geleceklerini, tüketici lehine doğalgaz fiyatlarında nasıl bir indirim yapılabileceğini görüşeceklerini kaydetti.

Çakan, toplantıdan sonuç alınmaması durumunda da bazı önlemler alabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

SATIŞ FİYATI 243 BİN 502 LİRA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Botaş`ın gaz dağıtımı yapan 5 ile doğalgazı, metreküpü 243 bin 502 liradan sattığını bildirdi.

Bakan Çakan, Botaş`ın sattığı fiyatın üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin yüzde 45, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ise yüzde 39 fiyat farkı koyarak tüketicilere gaz sattığını bildirdi.

Daha önce yüzde 40 kar marjı ile gazı satan İzmit Büyükşehir Belediyesinin ise bu oranı 5 puan düşürdüğünü ifade ettiğini bildiren Çakan, Botaş`ın ise kendi şirketi aracılığıyla gaz sattığı Bursa ve Eskişehir`de kar marjını yüzde 33`den yüzde 28`e çektiğini belirtti.

BELEDİYELERE ÇAĞRI

Bursa ve Eskişehir`de abonelerin doğalgazı ortalama 308 bin liraya alma durumunda olduklarını anlatan Çakan, son durumda belediyelere, yüzde 45, 40, 39`luk marjları bir kez daha gözden geçirmeleri konusunda çağrıda bulunduklarını hatırlattı.

Çakan, doğalgaz fiyatının tüketiciler tarafından çok pahalı bulunduğundan dolayı bir çok eleştriler aldıklarını da anlatırken, ``bu eleştrilere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bakan olarak kesin olarak katılıyorum`` dedi.

Haberin Devamı

Bugün doğalgazın tüketicilere pahalı intikal ettirildiğini Açıklıkla ifade ettiğini, ancak bunun belediyelerden kaynaklandığı görüşünü tekrarlayan Çakan, doğalgaz dağıtımını üstlenen kurum olarak Botaş`ın geçen iki ayda Bursa ve Eskişehir`de toplam yüzde 10`luk, sanayide de yüzde 3.89`luk indirime gittiğini hatırlattı.

Çakan, Botaş`ın Aralık ve Ocak aylarında belediyelere verdiği doğalgaz fiyatında zam yapmayacağını daha önce açıkladıklarını da kaydetti.

"MÜDAHALE ETME İMKANIMIZ VAR"

Çakan, Botaş Genel Müdürü Gökhan Bildacı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ``belediyelerin uyguladığı kar marjının yüksek olduğunu söylüyorsunuz. Verilere göre bu marjlar bile aşılmış, bu konuda bir yaptırım yok mu? Bu marjın aşağı çekme yetkisi sizde. Bunu kullanacakmısınız?`` şeklindeki sorusu üzerine, tebliğ ile düzenlenen yüzde 45`e kadar kar marjının bir ``üst sınır`` olduğunu hatırlattı.

Seçimle gelen belediye başkanlarının vatandaşa mümkün olduğu kadarucuza gaz satmaları gerektiğini anlatan Çakan, ``şu an müdahale etme imkanımız bir ölçüde var, bir ölçüde yok`` dedi.

``Gaz fiyatının yüksekliğinden, askerlerin de rahatsız olduğuna yönelik haberler hatırlatılarak, kendisine bu konuda bir bilgi ulaşıp ulaşmadığının`` sorulması üzerine Çakan, ``basından öğrendim. Bu konuda bana bir bilgi ulaşmadı. Doğalgaz fiyatının yüksekliğen ben nasıl rahatsızsam, siz nasıl rahatsızsanız, askerlerimizin de rahatsızolması doğal`` şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARINA DAVET

Ankara, İstanbul, İzmit, Bursa ve Eskişehir illerinin Büyükşehir Belediye Başkanlarını Bakanlığı`na davet ederek bir toplantı düzenleyeceğini açıklayan Bakan Zeki Çakan, bu toplantıda gaz fiyatlarını aşağı çekmenin yollarını arayacaklarını bildirdi.

Toplantıda sonuç çıkmaması halinde bazı tedbirler almayı düşündüklerini ifade eden Çakan, şunları kaydetti:

``Botaş Eskişehir ve Bursa`da aynı yatırımları yapıyor ve yüzde 28 kar marjıyla gaz satabiliyor. Hiçbir belediye başkanıyla polemiğe girmem. Bir belediye başkanı çıkıp, halkın yanlış bilgilendirildiğini söylediği için bu basın toplantısını yaptık. Gaz gelirlerinden başka hizmetler sübvanse ediliyor. Yeni çıkan yasaya göre gazdan sağlanan karla başka hizmetler sübvanse edilemeyecek.``

DURMUŞ: FAKİR FUKARA KÖMÜRE DÖNMEMELİ
Doğalgazda, belediyelerle BOTAŞ'ın karşılıklı suçlamaları sürerken Sağlık Bakanı Osman Durmuş da tartışmaya dahil oldu. Durmuş, "Doğalgazda kar oranı yüzde 25`den fazla olursa bu insafsızlıktır. BOTAŞ ve yerel yönetimlerin doğalgazda kar oranlarını yüzde 25`in altına çekmelerini Sağlık Bakanı olarak istiyorum`` dedi.

Durmuş, doğalgazın fiyatının yükselmesinin büyük şehirlere kaçak kömür girişlerinin artmasına neden olduğunu ifade ederek, Ankara`ya geçen yıl 500 bin ton kaçak kömür yakalandığını hatırlattı.

Bu konuda basına da büyük görevler düştüğünü belirten Durmuş, ``Bu güzelim havayı bozmak istemiyorsak, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri yaşanır halde tutmak istiyorsak, fakir fukaranın yeniden kömüre dönmesine göz yummamalıyız`` dedi.
ATV TUTARI DÜŞÜK TUTULDU

Bir başka soru üzerine, doğalgazda yüzde 18`lik kdv`nin yüksek biroran olduğunu ve bunu Başbakan Bülent Ecevit`e ifade edeceğini belirten Bakan Çakan, doğalgazda Akaryakıt tüketim vergisi (ATV) konusuna da açıklık getirdi.

Hazine`nin ATV`nin 25 bin lira olmasını teklif ettiğini, hatta Bakanlar Kurulu`nda kararnamenin imzaya açıldığını anlatan Çakan, kararnameyi imzalamadığını ve doğalgazdan alınacak ATV`nin 5 bin lira olması için hükümeti ikna ettiğini bildirdi.

DOĞALGAZ DEPOLARI

Doğalgaz depoları yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çakan, 2001 yılında Botaş`ın al ya da öde yükümlülüğüne düşmediğini ve önceki yıllarda yaşanan doğalgazda basınç düşüklüğü sorununun bu yıl yaşanmadığını söyledi.

Elektrikte alınan Güç bedeli uygulamasına da açıklık getiren Çakan, uygulamadaki rakamları artırmayı düşünmediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!