Doğalgaz fiyatlarında oynaklık endişesi

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz fiyatlarında oynaklık endişesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 07:00

İsrail-Filistin çatışmalarının ardından Yemenli Husilerin Kızıldeniz’de başlattığı operasyonlar uluslararası ticarete büyük darbe vururken bu durumun enerji piyasası da etkileyeceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikinin beşte birini sağlayan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) LNG’lerini Hürmüz Boğazı üzerinden taşımasının da küresel piyasa üzerinde etkileri olabileceği düşünülüyor. Katar’dan Avrupa’ya yapılan bu tür teslimatların tümü normalde Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşiyor. Ancak nakliye veri sağlayıcısı Kpler’e göre, yakın zamanda Avrupa’ya giden dört kargonun Ümit Burnu güzergahı üzerinden seyahat etmesi sağlandı. Bu durum, Katar kargolarının Avrupa’ya yaklaşık 10 gün geç ulaşmasına neden oluyor. Firmaya göre, 16 Ocak’tan bu yana Süveyş Kanalı’ndan hiçbir LNG taşıyıcısı geçmedi.

IEA UYARDI

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da bu yıl Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmaların geleceğindeki belirsizlik nedeniyle değişken gaz fiyatları konusunda uyarıda bulundu. IEA, “Ekim 2023’te İsrail ile Hamas arasındaki savaşla başlayan bölgesel çatışmanın tırmanmasının Orta Doğu’daki LNG akışlarını önemli ölçüde etkileyebileceğini” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!