Doğalgaz en ucuz ikinci yakıt oldu

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz en ucuz ikinci yakıt oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 02:03

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın indirim operasyonuna rağmen vatandaşın kömüre geçişi hız kesmeden devam edecek. Çünkü, doğalgaz yüzde 18'lik KDV'den arındırıldığında bile kömürden yüzde 64 daha pahalı.

Son indirim öncesinde, doğalgaz linyitten ve fuel oil'den sonra en ucuz üçüncü yakıt iken, indirim sonrasında, doğalgaz fiyatı fuel oilin altına indi. Böylece, doğalgaz en ucuz ikinci yakıt durumuna geldi.

Birim fiyat bazında yapılan hesaplamalara göre 1 kilokalori için kömüre 36 bin 319 lira Doğalgaz'a ise 39 bin 797 bin lira ödeniyor. Ancak, 100 metrekarelik bir dairenin 1 ayda ortalama ihtiyacı olan 2.5 milyon kilokalorilik ısı için harcanması gereken kömür ve doğalgaz miktarları ile fiyatlar arasında aynı oranlar yok.

Vatandaş kilosundan 7 bin kilokalori ısı elde ettiği linyitin 1 kilogramı için 152 bin 540 lira ödüyor. 8 bin 250 kilo kalori elde ettiği 1 metre küp doğalgaza ise 295 bin 490 lira ödemek zorunda. Bu durumda vatandaş 1 aylık ısınma için 357 kilogram linyit ya da 303 metreküp doğalgaz kullanmak zorunda.

Bu miktarlar sözkonusu yakıtların birim fiyatlarıyla çarpıldığında vatandaş kömür için 54 milyon lira, doğalgaz için 89,5 milyon lira ödemek zorunda kalıyor. Kömüre göre doğalgaz yüzde 64 oranında daha pahalıya geliyor. Vatandaşlar doğalgazın üvanı olan ‘‘temiz yakıt’’ ünvanını yüzde 18'lik KDV yüzünden kömüre taktı. Çünkü doğalgazda yüksek KDV'den kaçış mümkün olamıyor ve bu da ısınma maliyetini iyice kabartıyor. Kömür satışlarında KDV uygulaması ise büyük ölçüde satıcı ile alıcı arasındaki pazarlığa bağlı olarak gerçekleşmiyor. Ankara'nın mali zorlukları aşmak için vatandaşa dayattığı yüksek vergiler ve maliyet sayarak fiyatları yükseltmesi yüzünden büyükşehirlerin havaları yeniden kirlenecek. İstanbul'da 2.5 milyon abone sayısına ulaşılması ile 5 yılda 5 misli iyileşen hava kalitesinin bu kış ciddi şekilde kötüleştiği ileri sürülüyor. Hava kirliliği sorunu ile dünya çapında ün sahibi Ankara'da kirli günlere hızlı bir dönüşten korkuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!