DİSK, TÜSİAD’ın ‘ezber bozduğunu’ gördü kol kola yürümeyi seçti

Güncelleme Tarihi:

DİSK, TÜSİAD’ın ‘ezber bozduğunu’ gördü kol kola yürümeyi seçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2010 00:00

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, daha önce Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın başkanlığı sırasında biraraya geldiği TÜSİAD ile dün de Ümit Boyner başkanlığında buluştu. TÜSİAD ile farklı çıkar gruplarını temsil etseler de Türkiye için bir araya geldiklerini belirten Çelebi, “TÜSİAD söyleyince ses getiriyor, ezberler bozuluyor” diyerek, işbirliği yapacaklarını açıkladı.

İŞÇİ-işveren yakınlaşmasının en somut örneklerinden birini sergileyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) başkanları dün bir kez daha bir araya geldi. DİSK ile TÜSİAD arasındaki ilk ilişki Tuncay Özilhan’ın başkanlığı döneminde kurulurken, Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın döneminde de buzlar tamamen erimişti. Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın Mart 2008’de yaptığı DİSK ziyaretinin karşılığında, Ümit Boyner’in başkanlığındaki TÜSİAD’a dün iade-i ziyaret yapan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, siyasi ve ekonomik konularda görüş alış verişinde bulundu.

TÜSİAD’la ses çıkıyor

TÜSİAD ve DİSK’in farklı çıkar gruplarını temsil eden iki örgüt olduğunu, ancak Türkiye’nin önemli siyasi ve ekonomik konularında ik örgütünde ortak noktaları bulunduğuna dikkat çeken Çelebi, “Anayasa değişikliği konusundaki sıkıntıları TÜSİAD dile getirince daha farklı ve daha yüksek bir ses çıkıyor. Aynı konuları TÜSİAD söyleyince ezberler bozuluyor” dedi. Çelebi bu durumdan şikayetçi olmadığını belirterek, “Önemli olan doğruların gündeme getirilmesi, sivil toplum örgütlerinin etkinliğinin artmış olması, bu anlayışın geçerli hale gelmesi” diye konuştu.

Söyleyen önemli değil

Çelebi, Türkiye’nin önemli konularında doğruları kimin söylediğinden çok, ne dendiğinin önemli olduğuna da vurgu yaparak, şunları söyledi: “Doğru konuları işverenler söylüyor diye ya da işçi sendikaları söylüyor diye elimizin tersi ile itmeyelim. İşçi sendikaları olarak tabii ki işçilerin ekonomik çıkarlarını koruyacağız ancak Türkiye’nin çıkarlarını da korumak zorundayız.İşçi ve işverenler ele ele vererek hep birlikte elimizin taşın altına koyalım. İki farklı kesimi temsil eden TÜSİAD ve DİSK’in işbirliği tüm Türkiye’ye örnek olmalı.”

4 noktada buluştular

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise, 2 örgütün Türkiye’nin gitmesini arzu ettiği yer, hayal ettikleri vizyon ve demokratikleşme standartları açısından çok çeşitli noktalarda fikir birliği içinde olduklarını belirterek, bu konularda önümüzdeki dönemde daha detaylı çalışmalar yapma kararı aldıklarını açıkladı. Bu çalışmaları “demokratikleşme, terör, işsizlik, bölgesel kalkınmanın güçlendirilmesi” olarak 4 başlık halinde sıralayan Boyner, temsil adaletinin sağlandığı, Türkiye’yi batı standardında bir demokrasiye kavuşturacak yeni bir Anayasa oluşturulması noktasında siyasi partilere çağrı yapacaklarını da bildirdi.

Koca izin vermedi DİSK yönetimine kadın giremedi

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜSİAD’ın kadın başkanlarına gönderme yaparak “Özellikle kadın eli değdikten sonra dernekteki değişimi daha çok hissettik. Yanlış anlaşılmasın erkek üye ve başkanlardan bir şikayetimiz olduğu için söylemiyorum. Ama kadınlar daha centilmen” dedi. Çelebi’nin TÜSİAD’da görülen kadın yöneticinin olumlu yansımalarından söz etmesi üzerine, 33 bin kadın üyesi bulunan DİSK’in yönetiminde neden hiç kadın üyenin bulunmadığı soruldu. Çelebi’nin cevabı şöyle oldu: “Daha önceki dönemde şimdi adını kendisine sormadan vermemin doğru olmayacağı bir kadın üyemizi yönetime taşımayı kararlaştırdık. Ancak bu kadın üyenin yönetime girmesine eşi izin vermedi. Son anda listemize yeniden bir erkek koymak durumunda kaldık. Bu tip iş kazaları da olabiliyor. Bu tabi bizim eksikliğimizi gidermez. Kadınların sendikal alanda temsil edilmesi önemli. Daha çok kadının sendikal yaşamda olmasını, yönetimlere taşınmasını istiyoruz. Bunun üzerinde önümüzdeki dönemde duracağız. Kimbilir belki bir gün bir kadın DİSK Genel Başkanı da görebiliriz.”

TÜSİAD’ın Doğu’ya yatırımı devletin yatırımı kadar

ÜMİT Boyner, terör sorunu kapsamında gündeme gelen TÜSİAD üyelerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yeteri kadar yatırım yapmadıkları yönündeki tartışmalara ilişkin şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yaptığı yatırımlara baktığınızda 85 yılda yaptığı toplam yatırımların yüzde 10’u düzeyinde. TÜSİAD üyelerinin de aşağı yukarı devlet ile aynı seviyede yatırım yaptıklarını görüyoruz. Yani TÜSİAD’ın neticede bir kalkınma örgütü olmadığı için devletten daha fazla herhangi bir bölgeye yatırım yapması çok gerçekçi değil. Bunun altını çizmek lazım. Yatırım ortamını daha elverişli hale getirmek de yine devletin çözmesi gereken bir durum. Bu konuda bir işbirliği gerekiyor.”

Mevcut anayasa paketi yeterli değil

MEVCUT Anayasa Değişiklik Paketini de yeterli görmediklerini söyleyen Ümit Boyner, “Yapılan değişikler, şu anda gündemde olan paket geçse bile Anayasa’nın tekrar ele alınması, yeni bir anayasa yapılması gerekliliği var. Yani yeterli değil” diye konuştu. Anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar için ise Boyner, “Ne karar çıkarsa hepimiz bu kararı saygıyla karşılamak durumundayız. Siyasi tartışmanın daha yapıcı ve bütün Türkiye’nin çıkarı olacak düzeye gelmesi lazım” dedi.

DİSK ve TÜSİAD’ın ortak gündemi

Demokratikleşme
TÜSİAD: Türkiye’yi batı standardında bir anayasaya kavuşması, temsil adaletinin sağlanması konusunda çok geniş kapsamlı bir uzlaşmaya ihtiyaç var. İçi boş bir demokratikleşme paketi istemiyoruz.
DİSK: Biz bir yandan siyasal alanda demokrasi isterken ekonomik alanda da demokrasi istiyoruz. Ekonomik demokrasi olmadan, sosyal alanda demokrasi olmadan, paylaşımda demokrasi olmadan bu sorunlar aşılamaz.

Terör sorunu
TÜSİAD: Demokratikleşme süreci terörün çözümünde önemli bir nokta. Tabii ki terörden arındırılmış bir söylem özellikle de, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki farklı sivil toplum örgütleriyle de bu konuda ortak çalışma geliştirilmesi gerekiyor.
DİSK: Şiddet sona ermeli. Şiddetin olduğu bir ortamda barış isteyenlerin öncelikle barışı zedeleyen ilişkilerden kaçınması gerekiyor. Bu konuda yeni dile, yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Barış isteyenler öncelikle silahı bırakmalı.

İşsizlik sorunu
TÜSİAD: İşsizlik sorunu ne sadece sendikaların, ne işverenlerin sorunu, hepimizin sorunu. Bizler için de önemli olan, istihdam yaratmak, ekonomik gelişimin önünü açmak. Türkiye’nin yeniden yapılanması, iyi bir ekonomik model konması, AB normlarında bir işgücüne ve güvenliğine kavuşması açısından DİSK ile aynı noktalara gelebileceğimizi, en azından rahat fikir alışverişi yapıp bir sentez sunabileceğimize inanıyoruz.
DİSK: İşsizlik konusunda daha etkin, daha duyarlı bir çalışmaya ihtiyaç var. Yaşadığımız süreç bunu ortaya koyuyor. O nedenle bu bizi ilgilendiren, yalnız işverenleri ilgilendiren veya siyasetçiyi ilgilendiren bir konu diye sadece biz 2 kuruluş bunu üstümüze almıyoruz.

Bölgesel kalkınma
TÜSİAD: Bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi noktasında da, iki örgüt birlikte çalışabilir. Bölgesel Kalkınma Ajansları’na bu farkların ortadan kaldırılması için yeni bir işlev kazandırılmalı. O noktada TÜSİAD olarak bizim gibi bağımsız iş örgütlerinin bu kalkınma ajansları içinde etkin olabilmesi için de sürekli hükümetle çalışma, istişare halindeyiz.
DİSK: Bölgesel gelişmişlik konusundaki farklılıkların giderilmesi önemli. Biz DİSK olarak her türlü projeye destek vermeye hazırız. Yeter ki doğru projeler gelsin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!