Dış dalga endişesi Kuzey Irak’la birleşti, piyasanın ödü koptu

Güncelleme Tarihi:

Dış dalga endişesi Kuzey Irak’la  birleşti, piyasanın ödü koptu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00

Global piyasaları ’dalga geliyor’ endişesi sararken, bizim piyasalar Kuzey Irak endişesiyle çifte sarsıntı yaşadı.

Terör ve operasyon beklentisi, global bozulma ile birleşince İMKB yüzde 6’ya varan düşüşle haftaya başladı. Ancak ardından hükümetten ’siyasi çözümü zorlayacağız’ şeklindeki açıklama ve ABD’li iki şirketin kár rakamı kayıpları azalttı. Borsa’da kayıp yüzde 2.7 ile sınırlı kaldı.

GLOBAL piyasaları ’yeni bir dalga geliyor’ endişesi sardı. İçeride ise Kuzey Irak’a dönük endişeler tırmandı. İkisi birleşince bizim piyasalarda tansiyon yükseldi. Böylece yurtdışıyla sarsılan türk para ve sermaye piyasalarında moraller iyice bozuldu. Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) güne yüzde 6 oranında düşüşle başlayarak tepki verdi. Ancak daha sonra hem içeriden hem de dışarıdan geler açıklamalar piyasayı rahatlattı. İMKB’deki kayıp yüzde 2.7 ile sınırlı kaldı.

KÁR RAKAMLARI ENDİŞESİ: Yurtdışı piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indimi sonrasında oluşan iyimser hava yine ABD’de bankacılık sektörünün kár rakamlarının açıklanmasıyla ortadan kalktı. Caterpillar’ın konut piyasasındaki sıkıntıların ekonominin genelini kötü etkileyeceği beklentisi ve açıklanan kár rakamlarının McDonalds dışında çok heyecan vermemesi morallari iyice bozdu. Böylece ABD ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden daha fazla olacağı endişeleri ve mortgage krizinin etkilerin daha da yayılacağı korkusu, piyasalardaki bozulmayı tetikledi. Öte yandan Japon Yeni’nin Euro karşısında değerlenmesi de gelişmekte olan piyasalara fon akışını olumsuz etkileyen unsur oldu. Dün Japon Yeni’ndeki güçlü seyirle birlikte carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonlarında bozulma gündeme geldi. Böylece gelişen ve gelişmekte olan piyasalarda kayıplar arttı.

KARA GÜN VE DALGA KORKUSU: Global piyasalardaki bu bozulma "yeni bir dalga geliyor" korkusuna neden olurken, piyasalarda akıllara 1929 ve 1987 Ekim ayında yaşanan ve ’kara’ diye tanımlanan günleri getirdi. ’Kara Pazartesi’ diye anılan 19 Ekim 1987’de ABD borsalarında bir günde yüzde 22’lik kayıp yaşanmıştı. Aynı şekilde tarihte şu ana kadar görülmüş en büyük finans krizi olarak gösterilen ve ’Kara Perşembe’ diye anılan 21 Ekim 1929’da yaşanan borsa çöküşünde insanlar umutlarını tüketmiş ve tam 10 yıl sürecek büyük ekonomik durgunluklar yaşanmıştı.

İMKB’DE KAYIP YÜZDE 2.7 OLDU: Yurtdışı piyasalarda esen olumsuz hava ile değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeks’inde, Kuzey Irak endişesi Hakkari’de gerçekleşen terör saldırısı ile tırmandı. Geçen hafta Kuzey Irak konusundaki gelişmeleri kısmen gözardı eden borsa dün iç dinamiklerini de fiyatladı. Böylece endeks tırmanan endişe ile haftaya yüzde 6 düşüşle başladı. 52 bin puana gerileyen endeks, yurtdışındaki olumsuz seyirle sert satışlara sahne oldu. Ancak piyasaların kapanışına doğru ABD’de reel sektörden iki şirketin kár rakamı beklentiden iyi geldi. İçeride ise hükümet kanadından olası operasyona ilişkin ’Siyasi çözümleri zorlayacağız’ açıklamasıyla kayıplar azaldı. Borsa günü yüzde 2.73 oranında kayıpla 53.969 puandan tamamladı.

Dünya borsaları düşüşe geçti oyuncakçının kárı rahatlattı

ABD’de Dow Jones Endeks’i cuma günü yüzde 2.6, Nasdaq ise yüzde 2.7’lik sert düşüş gerçekleştirdi. Bu düşüş Asya borsalarında da kendini gösterdi. Zincirleme bir şekilde dünya borsalarında satış yıkıcı hal almaya başladı. Dün Tokyo borsasında Nikkei endeksi yüzde 2.24 değer kaybıyla günü tamamladı. Bu olumsuz havanın etkisiyle Avrupa borsaları da güne yüzde 2’ye varan düşüşle başladı. Ancak İMKBkapanmadan hemen önce gelen ABD’de iki şirketin kár açıklamalası, hem ABD borsasını hem de bizim borsayı rahatlattı. Oyuncak firması Hasbro Inc. ile ilaç firması Merick beklenenin üzerinde kár açıkladı.

Carry trade’ci şaşırdı, dolar 1.2460 YTL’den döndü

GEÇEN 1.20 YTL seviyesinden işlem görün dolar haftaya 4 kuruşluk yükselişle başladı. Sabah saatlerinde bankalar arası piyasada 1.2410 YTL ile başlayan dolar kotasyonları öğleye kadar yurtdışındaki gelişmeler eşliğinde 1.2350-1.24 bandından hareket etti. Bankalar arası piyasa bugün valörlü işlemlerde 1.23’e gerileyen dolar, serbest piyasada günü 1.2330 YTL’den tamamladı. Turkish Bank Hazine Müdürü Alev Sıcakyüz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Döviz piyasası oldukça karışık bir açılış yaptı. Uluslararası piyasada dolar değer kaybederken, bizde 1.2460 YTL’ye kadar çıktı. Ancak yeendeki oynaklık carry trade’cileri zorladı. Ardından Yenin değer kaybetmesi doları 1.24 YTL’nin altına çekti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!