Dinlediği girişimcinin hikâyesinden etkilenen Hakan Aran: Demet Modeli’ne desteğe hazırız

Güncelleme Tarihi:

Dinlediği girişimcinin hikâyesinden etkilenen Hakan Aran: Demet Modeli’ne desteğe hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 07:00

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İş Kuleleri’nde düzenlenen etkinlikte dinlediği fındık üreticisi Demet Öztürk’ün kendisinde yeni fikirler uyandırdığını söyledi. Aran, “Bugün kadın girişimcilerin anlattıklarından çok etkilendim. Dinlerken aklımda bir model oluştu. Buna ‘Demet modeli’ diyelim. Üreticiden tüketiciye tüm doğru adımları içeriyor. Bunun için biz de adımlar atalım” dedi. Aran, dinlediği tüm kadınların hikâyelerinden çok etkilendiğini ve banka olarak hepsini destekleyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

DÜN, Türkiye’nin farklı bölgelerinde tarımsal üretim gerçekleştiren girişimci ve çiftçi kadınlar ‘Kadının Gücü: Geleceğin Tarımı’ etkinliğinde buluştu. İş Bankası tarafından 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü vesilesiyle İstanbul’da düzenlenen etkinlik İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın konuşmasıyla başladı. Hakan Aran, “Tarıma, girişimciliğe, bilime, teknolojiye, toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadının güçlendirilmesi prensiplerine, çevreye ve insana büyük önem veriyoruz. Bankamız ilk günden bu yana kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu vizyon ve değerlerden aldığı ilhamla ülke ekonomisinin kalkınmasına ve parçası olduğu toplumun gelişimine katkıda bulunmak için çalışıyor” dedi.

HEPSİ BİRER GİRİŞİMCİ

Ardından girişimci ve çiftçi kadınlar oturumlarda kendi hikâyelerini başkalarına da ilham olsun diye anlatmaya başladı. Kadınların çoğu hem Cumhuriyetimizin onlara sağladığı imkânlara hem de İş Bankası’nın vizyonuna vurgu yaptı. Demet Öztürk Giresun’da fındık üretimine yeni bir soluk kazandırırken, Eda Halıcı İznik’te mavi yemiş üretiyor, Tülay Genç Hatay’da çadırlarda ipekböcekçiliği yaparak kadınlara istihdam sağlamak için mücadele veriyordu. İçlerinde 20 yaşında hayvancılık yaparak aile işletmesinin başına geçen Nida Elif Selci de vardı. Her biri kendi mücadelesinde farklı zorluklara göğüs germiş ama pes etmeyerek yola devam etmeyi seçmişti.

Haberin Devamı

OLMAZ DENİLENİ BAŞARDI

Hakan Aran, tüm kadınları dinleyerek not aldı. Oturumlar sonlandıktan sonra tekrar sahneye çıkmak istedi. Giresun’da fındık üretimine odaklanan Demet Öztürk’e vurgu yaptı. Öztürk, babasının bahçesinde ürettiği fındıkları yok pahasına satmasından rahatsız olmuş ve emeklerini tüccarın insafından kurtarmak için kendi girişimini kurmaya karar vermişti. Sonuç olarak imece usülü ile fındıkları kırıp paketleyerek başladığı yolculuğunda bugün Japonya’ya fındık ihracatı yapmaya başladı. Çevresindeki köyler de onu örnek alarak fındıkta ‘olmaz’ denileni başardı.

ARAN’DA FİKİR UYANDIRDI

Aran, “Hepinizi dinledim. Hayallerinizin gerçekleşmesi için İş Bankası olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Pazarlamadan kargoya kadar farklı destekler de vereceğiz. Ama özellikle Demet Öztürk’ün başarısı bende yeni fikirleri uyandırdı. Onun modeli üreticiden tüketiciye nasıl bir süreç olmalı sorusunun cevabı. ‘Demet Modeli’ diyerek başlayabiliriz. Bunları desteklemek istiyoruz. Ayrıca sizden sosyal medyadaki etkileşimin gücünü, sınavlardan gelen başarısızlığın nasıl bir girişimle aşıldığını dinledim. Söylediklerinizden çok etkilendim. İş Bankası olarak size ve sizin gibi kadın girişimcilere her konuda destek vereceğiz. Burada olanların tüm ürünlerinin tüketiciye ulaşması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü vesilesi ile düzenlenen etkinlikte girişimci ve çiftçi kadınlar kendi üretim süreçlerinde yaşadıklarını ve bu zorlukların nasıl üstesinden geldiklerini anlattı. Girişimciler, Hakan Aran’a ilk ağızdan taleplerini iletme fırsatı buldu.

FINDIK ÜZERİNDEN ÖRNEK VERDİ

FINDIK üretimi üzerinden konunun altını çizen Hakan Aran, “Banka olarak fındığı her yıl 2 liraya satan bir üreticiye kredi verirsek o kredi geri gelmez. Ama biz aynı fındığı Demet Öztürk’ün yaptığı gibi 2 liraya değil de 10 liraya satan üreticiye destek verirsek o üreticiler kısa sürede zaten iş insanına dönüşmüş olur” dedi.

ÜRETTİĞİ FINDIK ŞU AN JAPONYA’YA GİDİYOR

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin çok kaliteli bir fındığa sahip olduğunu belirten Demet Öztürk, “Bu kalitede fındığı çok daha değerli şekilde satabileceğimizi düşündüm. İyi tarım uygulamalarına baktım. Şu an ihtiyacımız olan azotu ısırgandan sağlıyoruz. Bölgedeki sanayide fındık kırma makinesi yapılıyordu. Onu da alıp fındığı kırıp paketlemeye başladık ama ondan önce elle kırıyorduk. Bizim atölyemiz 3 kişiyi istihdam ediyor. Ama daha önce sadece tüccara fındık satılırken, kimse bireysel ve küçük ölçekte satış yapamazken şu an 200’ün üzerinde atölyede bizim gibi küçük üretimler yapılıyor. Daha önce fındıklarımız Dubai’ye ihrac edilmişti. Şimdi de ihracatçı birlikleri aracılığı ile Japonya’ya fındık sattık. Şu an o fındıklar gemide ve Japonya’ya gidiyor. Amacımız fındığa ve bölgemize değer katmak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dinlediği girişimcinin hikâyesinden etkilenen Hakan Aran: Demet Modeli’ne desteğe hazırız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!