Dimyat'a pirince giderken evdeki Mercedes’ten oldu!

Güncelleme Tarihi:

Dimyata pirince giderken evdeki Mercedes’ten oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 12:23

Muhammet Dündar, Türkiye’ye getirdiği cep telefonları ile Gümrük’e takıldı. Olay Savcılığa iletildi ve Dündar hakkında dava açıldı. Üç gün önce sonuçlanan davada ilk karar Dündar için olumlu oldu. Mahkeme Dündar hakkında verdiği kararda hükmün açıklanmasını beş yıl erteledi. Bu karar Dündar'ı rahatlatırken, arabası için verilen karara şaşırdı: Aracına 5 yıl el konuldu.

Haberin Devamı

Fransa’da yaşayan Türk asıllı Muhammet Dündar (26), Türkiye’de cep telefonu satarak para kazanmak için Edirne İpsala’dan giriş yaptığı sırada Gümrük memurlarının kontrolüne takıldı. Kontroller sonrası olay Savcılığa iletildi ve Dündar hakkında dava açıldı.

Piyasa değeri 300 bin TL olan araç ve cep telefonlarına el konulması kararı verildi. Savcılık iddianamesi sonrası İpsala Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Geçtiğimiz 16 Mart’ta verilen kararda sanık Muhammet Dündar’ın iyi hali gözetilerek 'hükmün açıklanmasının beş yıl geri bırakılması' kararı verildi.

Dündar, hakkında verilen karara başlangıçta sevinirken, Hâkimin okuduğu diğer kararda adeta şoke oldu. Zira Mahkeme, nihai kararın açıklanması için beş

/images/100/0x0/55eac886f018fbb8f8967282
yıl bekleneceği için, Gümrük'ün değerlemesine göre 274 bin lira değeri olan 2011 model Mercedes araca el konulma kararı verdi.

Haberin Devamı

Paris'te aldı Türkiye'de satacaktı

hurriyet.com.tr’nin elde ettiği dava dosyasına göre olayın akışı şu şekilde oldu: Muhammet Dündar, çevresinden, Türkiye’de cep telefonlarının ‘iyi fiyat’a satıldığını öğrendikten sonra bu işten para kazanmak için kolları sıvadı. 266 adet cep telefonunu 45 bin euroya satın aldı ve Türkiye’de satmak üzere yola çıktı.

8 Ağustos günü, Mercedes marka aracı ile İpsala Sınır Kapısı’nda giriş yapan Dündar’ın yanında arkadaşı Cuma Koçak da bulunuyordu. İkili, gümrük görevlilerinin kontrolü öncesi, memurlara, 'araçta cep telefonu bulunduğunu, kâr elde etmek için Türkiye’ye getirdiklerini, yurda sokulması sakıncalı ise başka bir yere bırakabileceklerini' sözlü olarak beyan etti.

Mercedes'te 266 cep telefonu

Ancak bu beyan dikkate alınmadı ve araç X-Ray cihazından geçirildi. Hazırlanan tutanağa göre aracın stepne kısmında 168, bagajda bulunan valizde 38 ve arka koltuğun al kısmında ise 60 adet olmak üzere toplam 266 adet cep telefonunu olduğu tutanağa yazıldı. Konu savcılığa iletildi. “Eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etmek” suçu ile Muhammet Dündar hakkında İpsala Asliye Cesa Mahkemesi’nde dava açıldı. Dündar hakkındaki karar duruşması geçtiğimiz 16 Mart’ta yapıldı.

Haberin Devamı

Cezayı adım adım indirdi

Avukatı Süleyman Canacankatan ile 16 Mart'ta yapılan son duruşmaya katılan Muhammet Dündar hakkındaki kararı okuyan Mahkeme Başkanı Cem Geriş, başlangıçta Dündar hakkında 2 yıl hapis ve bin 200 gün karşılığı adli para cezası istedi. Ancak Mahkeme Başkanı istediği cezayı birkaç adımda düşürerek en sonunda bin gün karşılığı olan 20 bin TL’ye düşürdü.

Mahkeme Başkanı en sonunda ise sanıkların daha önce bir suçtan mahkumiyetinin bulunmaması, kamunun giderilebilir bir zararının olmaması, sanıkların olumlu kişilikleri ve davranışlarını göz önünde bulundurarak, CMK 231 gereği ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’na karar verdi.  Bir başka deyişle Mahkeme sanıklar hakkında verdiği kararı beş yıl süresince ertelemiş oldu.

Haberin Devamı

İkinci kararda 'yıkıldı'!

Bu karar, para kazanmak için Türkiye’ye cep telefonu getirmek isteyen, ancak bunda başarılı olmayan Muhammet Dündar’ı sevindirdi. Ancak bu sevinç kısa sürdü. Zira bir kaç saniye sonra Mahkeme Başkanı’nın verdiği karar duruşma salonunda şaşkınlığa neden oldu: Mahkeme, sanık hakkında nihayi karar verilmediği beş yıllık denetim süresinin olduğu gerekçesi ile, el konulan Mercedes araç üzerindeki müsadere (el konulma) işleminin de beş yıl sürmesine karar verdi. Sanık Avukatı Süleyman Canacankatan’ın itirazlarına neden olan karar değişmedi. Avukat Canacankatan, Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna işaret ederek, araç üzerindeki müsaderenin kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Bilirkişi raporu: Aracın bırakın

Dava dosyasına giren 9 Mart tarihli bilirkişi raporunda araç üzerinde müsaderenin mümkün olmadığına işaret ediliyor. Emekli Gümrük Başmüfettişi olan bilirkişi Mustafa Yalçın Özokur raporunun sonuç bölümünde  “Eşyaların bir kısmı araç için orijinal yapılmış ve aracın stepnesine konulmasına mahsus olan yerde, bir kısmı kişinin valizinde ve bir kısmı da arka koltuğun altında bulunmuş olması, eşya toplam ağırlığı ve hacminin taşıma aracının yüküne nazaran küçük bir bölümünü oluşturması telefonların taşınmasında mutlaka bu aracın kullanılmasının zorunlu olmaması ve de eşyanın Türkiye girmesinin veya Türkiye’den çıkmasının yasak olmaması ve toplum ve çevre sağlığına zararlı maddelerden olmaması nedenleriyle yukarıda kayıtlı bulunan maddelerden hiç birisinde yer alamayacağı, bu nedenle de 622 ASD .. plakalı aracın müsaderesinin mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır.” denildi.

Haberin Devamı

Telefonlar da araba da gitti!

Bilirkişi raporunun aksi yönde çıkan mahkeme kararı Muhammet Dündar’a pahalıya patladı. Para kazanmak amacı ile Türkiye’ye getirdiği cep telefonlarına el konulan Dündar, Türkiye'de piyasa değeri 300 bin lira olarak ifade edilen aracını kurtaramadığı gibi, avukatlık masraflarını da üstlenmek durumunda kaldı. Arabasını alamayan Dündar Paris'e döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!