Dijitalleşen KOBİ’ler ciroyu katladı

Güncelleme Tarihi:

Dijitalleşen KOBİ’ler ciroyu  katladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2023 07:00

KOBİ’lere finansmana erişim, e-ticaret, pazar yeri gibi konularda eğitimler veren “İşimi Yönetebiliyorum Programı” beşinci yılına girdi. Program kapsamında yapılan sosyal etki analizine göre, eğitimlere katılan KOBİ’lerin cirolarında yüzde 66, sosyal medya ve dijital pazarlama araçlarını kullanımda ise yüzde 28 artış görüldü. TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Serpil Veral, KOBİ’leri dijitalleşen dünyaya hazırlarken Türkiye ve dünya ekonomisindeki rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen “İşimi Yönetebiliyorum Programı” beşinci faaliyet döneminde Anadolu’daki KOBİ’lerle buluşmaya Bursa’dan başladı. Bugüne kadar 4 bin 166 KOBİ’ye erişilen ve 315 KOBİ’ye ücretsiz danışmanlık hizmeti verilen program kapsamında yapılan sosyal etki analizi, doğru yönlendirmelerle ekonominin belkemiği KOBİ’lerin cirolarını arttıracağını ortaya koydu. Analize göre, eğitimlere katılan KOBİ’lerin cirolarında yüzde 66, sosyal medya ve dijital pazarlama araçlarını kullanımda ise yüzde 28 artış görüldü.

ÖZGÜVENLERİ ARTTI

KOBİ’lerin yüzde 35’inden fazlası strateji ve iş geliştirme planı yapmaya, yüzde 20’sinden fazlası ise hedef belirleyip bunları takip etmeye başladı. Bu süreçte finans ve dijitalleşme becerilerinde yüzde 18.3, yönetim becerilerinde yüzde 20.2, özgüven ve motivasyonlarında yüzde 19.5 artış kaydedildi. Eğitimlerde KOBİ’lere finansmana erişim, işletmelerde dayanıklılık, e-ticaret ve pazar yerleri ile uluslararası ticaret ve e-ihracat konuları hakkında bilgiler verildi. İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) ev sahipliğinde düzenlenen yeni dönem etkinliği kapsamında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, ekonomik ve toplumsal yapının temelini KOBİ’lerin oluşturduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Dijitalleşen KOBİ’ler ciroyu  katladı

‘POTANSİYELİ KULLANMALIYIZ’

Dijitalleşen, yeşil ve toplumsal dönüşüme uyum sağlayan KOBİ’lerin katma değeri yüksek mal ve hizmetler üreterek, yeniden kurgulanan değer zincirlerinin içerisinde yer alabileceğine dikkat çeken Veral, “Hedeflediğimiz üzere KOBİ’lerimizi daha da güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ise Bursa ekonomisi hakkında şunları söyledi: “Bursa’mız en çok ihracat yapan beşinci il olarak GSYH’ye yüzde 4.2’lik katkı sağlıyor. Ancak bu potansiyeline rağmen GSMH’de kişi başı gelirde 10 bin dolar sınırında yer alıyor. Bursa’nın kişi başı gelirini artırmak, yüksek katma değer yaratmak için yapılması gereken sıçrama, bilgi ve iletişim ile hizmet sektörlerinin gelişmiş ekonomilerdeki gibi entegre bir şekilde gelişmesini sağlamaktan geçiyor.”

Haberin Devamı

DESTEKLER DEVAM EDECEK

Açılışın ardından Visa Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kıdemli Müdürü Didem Karabuda, İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın tanıtımını yaptı. Programın eğitim bölümünde İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yanık “İşletmelerin Temel Faaliyet Döngüsü ve Finansmana Erişim”, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise “İşletmelerde Dayanıklılık” hakkında KOBİ’lere bilgi verdi. Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil “E-ticaret ve Pazar Yerleri”, Vakko Holding Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Direktörü Meltem Polat da “Uluslararası Ticaret ve E-İhracat”ı anlattı. Etkinlikte ayrıca katılımcılar arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla ‘İşimi Yönetebiliyorum Ticaret Köprüsü’ oturumu yapıldı. Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve araştırmalar ile KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen eğitim içerikleri ve desteklere bu yıl da devam edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!