Dijital temiz kağıdı almayan işe giremez

Güncelleme Tarihi:

Dijital temiz kağıdı almayan işe giremez
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 11:42

Türkiye Facebook başta olmak üzere sosyal medya kullanımında başı çeken ülkelerden. Bu durum beraberinde online itibar kavramını da getirdi. Şirketlerin yanı sıra sosyal medyadaki itibarına önem veren bireysel internet kullanıcıları da online imaj yönetimi yapan firmaların kapısını aşındırmaya başladı.

Haberin Devamı

Son yılların en büyük internet trendi olan sosyal medya kullanımı Türkiye'de de özellikle gençler arasında her geçen gün hızla yayılıyor. İnternet kullanıcı sayısında dünya genelinde onbirinci, Facebook kullanıcısı sayısında ise dördüncü sırada yer alan Türkiye'de bu durum beraberinde yeni sorunları da getirmeye başladı. Referans Gazetesi'nden Volkan Şahin'in haberine göre, işe alım süreçleri de dahil pek çok alanda "dijital dünyadaki sabıka kaydımızın sorgulanır olmasıyla birlikte sosyal medyadaki imajını düzeltmek isteyen kullanıcılar çareyi online itibar yönetimi yapan şirketlerde aramaya başladı.

Sorun çıkmadan online itibarın farkına varılmıyor

Sosyal ağlarda bıraktıkları olumsuz izlerin ya da haklarında yazılan istenmeyen yazıların sıkıntısını çeken kullanıcılara internet ve dijital mecralarda itibar yönetimi hizmeti veren Atıf Ünaldı, özellikle siyasilerin ve işadamlarının bu konuyla ilgilendiğini ancak son zamanlarda iş başvurusu ya da bankalardan kredi talebinde bulunduğu sırada sorun yaşayan kişilerin de kendilerine başvurduğunu söyledi.
İnsanların genelde bir krizle karşılaşmadığı sürece sosyal medyadaki olumsuz imajlarının farkına varmadığını belirten Ünaldı, Türkiye'de online itibar sorunlarının başında arama motorlarında olumsuz haberlerin üst sıralarda yer alması olduğunu ifade etti. Sanal alemde itibarın korunmasının gerçek hayatı doğrudan etkilediğini dile getiren Ünaldı, "İşin doğası gereği hukukçularla beraber çalışıyoruz ama çoğu kez bize gelen müşteriler hukuki yolları zaten denemiş oluyor. Bu çok ince bir çizgi ve her sorun için butik çözümler üretilmesi zorunlu" dedi.

Haberin Devamı

‘Facebook'ta yokum' demek çare değil

Türkiye'de sosyal ağların yaygınlaşmasıyla birlikte online itibar yönetiminin yeni yeni farkına varılmaya başlanan bir konu olduğunu belirten Atıf Ünaldı, internet kullanıcılarını mutlaka sosyal ağlarda kendi isimlerinin domain hakkını almaları konusunda uyarıyor. "İnternetteki kimliğiniz de tıpkı günlük hayattaki kimliğiniz gibi sizin itibarınızı temsil eder. Bu nedenle kişiler mutlaka sosyal ağlarda yerini almalı ve kimliğini korumalıdır. ‘Ben Facebook'ta, Twitter'da yokum' demek çare değil. Sizin hakkınızda internet araştırması yapan kişilerin ya da kurumların bunu bilmesini bekleyemezsiniz. Bu konuda pek çok şikayet alıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sosyal aÄŸlardaki izler ele veriyor

Şirketlere ve kişilere sosyal ağlarda itibar yönetimi hizmeti veren netitibari.com'dan Cem Günal da işverenlerin ve İK yöneticilerinin sosyal ağları yakından takip ettiğini belirterek, "Kişilerin dijital izlerini izleyerek onlar hakkında pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Bu nedenle internet kullanıcılarının sosyal medyada paylaştıkları her bilginin ileride hiç beklemedikleri bir anda karşılarına çıkabileceğinin farkında olması gerekiyor" dedi.
Olumsuz içeriklerin yarattığı kötü imajı düzeltmenin yanı sıra Linkedln gibi iş dünyasına yönelik sosyal ağlarda iyi bir imaj oluşturulması konusunda da danışmanlık yaptıklarını kaydeden Günal, "Müşterilerimize hangi organizasyonda nasıl bir pozisyon amaçlıyorlar ise ona uygun içerik hazırlanması konusunda yardımcı oluyoruz. Profil sayfanızda yer alan bağlantılarınız kimler, size kimler referans vermiş, bunlar son derece önemli. Olmayan bir şeyi var gibi göstermiyoruz ancak kimi zaman sosyal ağlara ve internete olumlu içerik pompalayarak olumsuz bilgileri bastırıyoruz ve böylece tarama yapıldığında bu bilgiler ilk sıralarda görüntülenmiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Atıf Ünaldı kendilerine gelen en ilginç iki başvuruyu şöyle anlatıyor:

"Eşi kredi kartı borcu nedeniyle bunalıma giren ve intihar eden bir kadın, çocuklarının babalarıyla ilgili çıkan haberleri görerek psikolojilerinin bozulmaması için bu haberlerin internet ve sosyal ağlarda görüntülenmemesini istedi. Bir diğer örnekte ise Taksim'de bir bara giden öğretmen bey, çıkışta bir anda kendisini kavganın ortasında bulmuş ve kısa bir süre için gözaltına alınmış. Ertesi gün basında çıkan haberleri gören çalıştığı özel okulun yöneticileri tarafından işten atılmış. Bu olaydan sonra başvurduğu 3 okulda da aynı haberler gerekçe gösterilerek işe alınmayınca bizimle iletişime geçti."

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADA ‘DİJİTAL TEMİZ KAĞIDI' İÇİN İPUÇLARI

1- Belli aralıklarla kendi adınızı Google gibi popüler arama motorlarında aratın. Arama için addictomatic.com gibi bloglar, Twitter, Youtube ve Friendfeed gibi sosyal medyaya özel olarak hazırlanmış arama motorlarını da kullanabilirsiniz.
2- Sosyal ağlarda neleri paylaştığınıza, hangi gruplara dahil olduğunuza dikkat edin. Bu ortamların eşiniz, işvereniniz ya da kamu görevlileri gibi herkesin erişimine açık olduğunu, paylaşıma sunduğunuz şeylerin ilişkide olduğunu insanlar, görüşleriniz ya da hassasiyetleriniz değiştikten yıllar sonra bile internette erişime açık olarak yer alacağını unutmayın.
3- Sosyal medyada seçici davranın. Mail kutularımıza hemen her gün yeni bir sosyal ağın daveti düşer. Özellikle sahte mail adresi yaratmanın son derece yaygın olduÄŸu günümüzde arkadaÅŸlarınızdan gelsedahigönderilen her daveti kabul etmeyin.Â
4- Sosyal ağlarda hakkınızda olumsuz yorumlar, fotoğraflar, haberler var ise öfkeyle hareket etmek yerine serinkanlı davranın. Türkiye kaynaklı web siteleri için site yöneticileri ile temasa geçmeyi deneyin. Twitter ve Facebook gibi uluslararası sosyal ağlar için ise yasal düzenlemelerin farklı olması ve yerel ofislerinin bulunmaması nedeniyle bu yöntem pek işe yaramıyor. Bu noktada devreye sosyal medyada online itibar yönetimi yapan şirketler devreye giriyor. Adınız kullanılarak açılan sahte Facebook hesapları gibi sorunlarla ilgili olarak ise Asayiş Şube Müdürlükleri bünyesinde kurulan Bilişim Suçları Büro Amirlikleri'ne başvuruda bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cem Günal: Ücret işin zorluk derecesine göre değişiyor

Yaklaşık bir yıldır online itibar yönetimi konusunda hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 70 ile 75 müşterimiz oldu. Bunların bir kısmı sürekli takip gerektiren işler ve bu işler için müşterilerimizle uzun süreli anlaşmalar yapıyoruz. Bu kategorideki müşterilerimiz genelde sanatçılar, tanınmış işadamları ve büyük şirketler oluyor. İşin zorluk derecesine göre tek seferlik çalışma gerektiren işlerde 500 ile 4000 bin dolar arasında, süreklilik gerektiren işlerde ise aylık 1000-5000 dolar aralığında değişen bir fiyatlandırma söz konusu oluyor.
 
Atıf Ünaldı: Kriz dönemlerinde 150 bin dolara kadar çıkan işler

3 yıldır online itibar yönetimi konusunda çalışıyorum. Sürekli olarak online itibar yönetimi hizmeti verdiğimiz 15 müşterimiz var. Bu konu kişiye ve duruma özel çözümler gerektirdiği için ücretlendirilmesi de esneklik arz ediyor. Normalde müşterilerimize aylık 500-2000 dolar gibi bir maliyeti olan online itibar yönetimi, kriz dönemlerinde 150.000 dolara kadar bir bütçe gerektirebiliyor.
 
Ä°ÅžVEREN SOSYAL AÄžLARI YAKINDAN Ä°ZLÄ°YOR

İnsan kaynakları sitesi monster.com.tr'nin Türkiye'nin önde gelen 180 şirketinin İK yöneticileriyle gerçekleştirdiği ankete göre, görüşülen şirketlerin yüzde 49'u sosyal medyada aktif olarak yer alıyor ve işe alım süreçlerinde adayların sosyal ağlardaki profillerini de değerlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!