Dibe vuran Avrupa’da büyüme sesleri geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dibe vuran Avrupa’da büyüme sesleri geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 01:26

2009 yılından bu yana krizin etkisiyle küçülen Avrupa’da büyüme sesleri gelmeye başladı. Frankfurt fuarında konuştuğumuz otomotiv devleri, “Avrupa dibe vurdu. Bundan sonra büyüme bekleniyor. Bu 2014 yılında başlayacaktır” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

65’inci kez kapılarını otomobilseverlere açan Uluslararası Frankfurt otomobil fuarında artık Avrupa’daki krizden çıkış konuşuluyor. Otomotiv devlerinin ortak görüşü Avrupa’daki krizin artık dip noktaya geldiği ve 2014 yılından itibaren artık büyümenin başlayacağı yönünde. Bunu da fuarda sergiledikleri 70’i dünya prömiyeri olmak üzere 159 yeni modelle adeta gösteriyorlar.

Dibe vuran Avrupa’da büyüme sesleri geliyor

ARAÇ PARKI ESKİDİ

Bir kaç hafta önce Avrupa’daki iyileşmenin 5-6 yılı bulabileceğini açıklayan Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell, dün fuarda bu görüşünün değiştiğini ortaya koydu. Odell, Avrupa’da artık ekonomi dibe tam anlamıyla vurdu. Bundan sonra büyüme başlayacaktır. Bu zaten işsizlikte, ekonomik verilerde kendini gösteriyor” dedi. Peugeot Genel Müdürü Maxime Picat da otomotiv pazarına yönelik, “Avrupa’nın dibe vurduğuna dair işaretler alıyoruz. Bundan sonra 2014 yılında bir büyüme beklemek mümkün. Ama bunun hangi hızda olacağını kestiremiyoruz. Atıl kapasite nedeniyle yaşanan fiyat baskısı hala devam ediyor. Bu bu yıl da bitmez. Lakin bazı pazarlarda araç parkının eskimesi nedeniyle toparlanma görülecektir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE YARAYACAK

Hem Odell hem Picat’ın söylediklerine diğer tüm otomotiv devleri de katılıyor; ‘2014 yılından itibaren işler yoluna girecek.” Bu durum ihracatın neredeyse yüzde 70-80’ini Avrupa’ya yapan Türkiye için de büyük önem taşıyor. Avrupa’nın iyileşmeye başlamasıyla birlikte Türkiye’nin ihracatı da önemli şekilde artacak özellikle otomotiv sektörü önemli bir büyüme
içine girecek.

Türkiye kilit rol oynuyor

PEUGEOT Genel Müdürü Maxime Picat, yeniden yapılanma sürecine giren PSA Grubu’nda Türkiye, Cezayir ve Arjantin’in kilit rol oynadığını söyledi. 3 yıl önce markanın sattığıher dört araçtan bir tanesinin Avrupa dışında satıldığını belirten Picat, bugün bu oranın yüzde 43’e yükseldiğine dikkat çekti. Picat, bu yükselişin kendileri için önemine vurgu yaptı.

‘Orta’ sınıftaki rekabet kızışmaya devam ediyor

AVRUPA’da en çok talep gören orta sınıf diye adlandırılan C segmenti hatchback araçlar Frankfurt Otomobil Fuarı’nın öne çıkanları arasında yer alıyor. Kriz nedeniyle kan kaybeden bu sınıf iddasını tekrarlamaya hazırlanıyor. VW Golf ve Opel Astra’nın güçlü olduğu pazardan daha fazla pay kapmak isteyen firmalar bunu fuarda net olarak ortaya koydu. Peugeot 308, yeni Mazda 3 ve Skoda’nın Rapid Spaceback modeli 2014 yılında bu sınıfta büyük mücadelenin olacağını gözler önüne serdi.
Geçirdiği zor günleri geride bırakmaya hazırlanan Fransız üretici, kompakt hatchback modeli yeni 308’in dünya tanıtımını Franfurt’ta yaptı. VW Golf’ün karşısına çıkacak olan yeni modelin en hızlı versiyonu 1.6 lt turbo beslemeli motora ve 266 beygir güce sahip 308R da sergilendi. 12 eylülde Fransa’da satışa sunulması beklenen yeni 308 modelinin, yılda 150 bin adet satılmasını hedefliyoruz. Skoda’nın sedan modeli Rapid üzerinde geliştirilen Rapid Spaceback modeli ve Mazda’nın yeni Mazda3 modeli de Türkiye’ye 2014 yılı başında gelecek.

Haberin Devamı

Şimdi moda küçük ama lüks 4X4

FUARDA orta sınıfta yaşanan rekabetin dışında en dikkat çeken segment ise son 2 yıldır hızla büyüyen küçük SUV oldu. Peugeot’dan Citroen’e, Renault’dan Opel’e kadar bir çok markanın yeni modelleriyle yarıştığı bu sınıfta şimdi de lüks marka rüzgarı esiyor. BMW ve Audi’nin mevcut modellerine karşı fuarda Mercedes’in yeni GLA modeli, Infiniti’nin Q30, Lexus’un NX ve Jaguar’ın CX17 modelleri yarışın oldukça kızışacağını gözler önüne serdi. Ayrıca Mercedes kısa süre önce Türkiye’de de satışa sunduğu yeni S-Sınıfı’nın Coupe ve hibrit versiyonlarını da vitrine çıkardı.

Bursalı Megane makyajlandı

Renault’nun fuardaki yenilikleri arasında yüzü markanın genel tasarım anlayışına uygun hale getirilen Megane dikkatleri üzerine topladı. Clio ile başlayan tasarım anlayışına uygun hale getirilen makyajlı versiyonu 2014 yılı ilk çeyreğinde satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Almanlar voltajı yükseltti

Frankfurt Otomobil Fuarı’nda bu yıl Alman markaların elektrikli modelleri dikkat çekti. BMW i3 ve i8, Golf’ün elektrikli versiyonu e-Golf, Alman markaların da bu alanda Fransızlardan geri kalmamak için atağa hazırlandıklarının bir göstergesi olarak fuardaki yerini aldı.

Dibe vuran Avrupa’da büyüme sesleri geliyor

1.5 milyonluk Ferrari’ye 5 sipariş birden geldi

FERRARI’nin en güçlü V8 modeli olan 458 Speciale’nin fiyatı 600 bin Euro’nun üzerinde. Bu model vergiler eklendiğinde Türk Lirası olarak 1.5 milyon liraya ulaşan fiyatına rağmen Türkiye’den beş sipariş aldı. 0’dan 100 km hıza sadece 3 saniyede çıkabilen aerodinamik özellikleriyle yeni bir spor araç konseptini işaret ediyor. Satılan araçların yıl sonuna kadar teslim edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Yeni Insignia 170 beygirle geliyor

Ev sahibi markalardan olan Opel, Frankfurt’ta 7 yeni araç birden tanıttı. Monza konseptinin markanın yakın gelecekteki tasarım anlayışından izler taşıdığını belirten Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Makyajlı Insignia yeni motorlarımızla birlikte en büyük kozlarımızdan biri olacak. Bayramdan önce getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Honda’nın sporcusu

Sportif yarışçı ruhunu yeniden yaşatmaya hazırlanan Honda, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda NSX Concept’in üretim versiyonunun Türkiye’de satılacağını açıkladı. Honda Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş, “2015 yılında satmaya başlayaca-ğımız Yeni NSX modelimiz, 3.5 litrelik V6 benzinli motorun yanı sıra 3 adet de elektrikli motora sahip olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!