Dexia’yı Yunanistan zorladı, Lüksemburg birimini satışa koydu

Güncelleme Tarihi:

Dexia’yı Yunanistan zorladı, Lüksemburg birimini satışa koydu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 00:00

Yunanistan'daki büyük zararı nedeniyle zora giren Belçika-Fransız bankası Dexia, iştirak satışına Lüksemburg’dan başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de Denizbank’ın da ana ortağı olan Dexia’dan yapılan açıklamada, Lüksemburg’daki “Dexia Banque Internationale” biriminin satışı için bir grup uluslararası yatırımcıyla  görüşmelerin başladığı bildirildi. Dexia, Lüksemburg hükümetinin de katıldığı satış görüşmelerinden gelecek  potansiyel teklifleri değerlendireceğini duyurdu.

İkiye bölünecek       
Belçika ve Fransa hükümetlerinin kurtarma paketi üzerinde çalıştığı Dexia’nın riskli aktiflerini Fransa merkezli yeni bir birimde toplayarak Türkiye’deki iştiraki Denizbank başta olmak üzere kârlı birimlerini satışa çıkarabileceği belirtiliyor. Dexia’nın ikiye bölüneceği ve bu yılın sonuna kadar bankanın ‘iyi’ varlıklarının satılacağı belirtimiyor. Belçika gazetesi De Standaard’da yer alan ve kaynaklara dayandırılan habere göre bölünmenin ilk etabında Fransız belediyelerine verilen yeni krediler yeni kurulacak bir Fransız bankasına devredilecek. Habere göre daha sonra Denizbank, Dexia Asset Management ve Dexia’nın Kanada’daki ortaklığı gibi sağlıklı varlıklar teker teker satılacak.

Haberin Devamı

2.5 milyar Euro’luk yük
Dexia Bank Belgium 2011 sonuna kadar satılabilecek varlıklar arasında yer alırken, Dexia Credit Local, İtalya’da faaliyet gösteren Crediop ve İspanya’da faaliyet gösteren Sabadell ise ‘kötü banka’ya devredilecek ve Fransa ile Belçika devletlerinden garanti alacak. Finansal kriz sırasında 2008 yılında 6 milyar Euro devlet yardımı alarak kurtarılan Dexia, haziran ayı sonunda 3.8 milyar Euro kadar olduğu belirtilen Yunanistan tahvili portföyü ve bu ülkeden kaynaklanan 4.8 milyar Euro’luk kredi riski nedeniyle piyasada baskı altında bulunuyor. Bankanın Yunanistan kaynaklı yükümlülükleri 2.5 milyar Euro olan sermaye değerini aşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!