"Devlet tekstile destek versin"

Güncelleme Tarihi:

Devlet tekstile destek versin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 18:04

Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, başkanlık görevini kardeşi Celalettin Sarar’ın oğlu Emre Sarar’a bıraktığını ve kendisinin bundan sonra şirketlerin onursal başkanı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Sarar Giyim Fabrikası’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Cemalettin Sarar, kriz döneminde hiç kimseyi işten çıkarmadıklarını belirtti. İş tekliflerini kaçırmamak için kar oranlarını düşürdüklerini ifade eden Sarar, Eskişehir’i bir dünya markası yapmak için yola çıktıklarını kaydetti.

PES ETMİYORUZ, KARLARIMIZDAN FEDEKARLIK EDİYORUZ

Babasının 1944 yılında açtığı 12 metrekarelik dükkandan bugün 5 bin kişiye iş ve aş veren şirket haline geldiklerini söyleyen Sarar dünyanın her yerinde kriz olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Kriz döneminde bir tane çalışanımızı işsiz bırakmadık. Onlarla beraber dünyaya açıldık. Dünyada kriz sürerken herkes Çin mallarından bahsediyor. Niye Çin malı alıyorlar? Çünkü işçilik ucuz, enerji, sigorta, vergi ucuz olduğu için 40-50 Dolara Çin’de, Hindistan’da, Uzak Doğu’da, Pakistan’nda işçi çalıştırıyorlar. Bu da bizim rekabet gücümüzü kırıyor. Biz Dünyanın en büyük firmalarıyla iş yapıyoruz. Büyük firmalar bize gelip, iş yaptırmak istiyorlar. Biz de inceliyoruz ama maalesef maliyetler kurtarmıyor. Ama biz pes etmiyoruz ve karlarımızdan fedakarlık ediyoruz. Eskiden yüzde 10 kazanıyorsak şimdi yüzde 2-3’lük kar oranlarıyla çalışıyoruz. Sırf bizden kaçmasın diye, sıfır maliyetle iş yapıyoruz. Bizim bekentimiz şudur: devletin tekstil sektörüne destek vermesi gerekiyor. Eskişehir’de 8-10 tane giyim fabrikası vardı. Hepsi kapandı sadece 3-4 tanesi ayakta kalmayı başarabildi. Denizli, Kahramanmaraş, Bursa ağlıyor. Sanayici diyor ki; ben çalıştım çalıştım ihracat yaptım, istihdam yarattım ama maalesef bunun karşılığını göremedim. İnşallah bu desteği de verirlerse dünya bizi tutamaz. Biz Çin’le de, Hindistanla’da, Pakistan’la da rekabet ederiz. Tekstil dediğiniz zaman iş gücü, emek gücü vardır. Bizim çalışanlarımızın yüzde 98’i bayan. 2010 yılı ülkemiz için inşallah iyi olur, iyi olacağından da eminim. Biz iyi olması için çalışıyoruz. Bizim kalbimizde birlik beraberlik var, doğruluk, dürüstlük var. Arkamıza kesinlikle bakmayacağız. Arkamıza baktığımız zaman bu işler olmaz. Hedefimizi hep ileride tutacağız. Ama ayağımızı yorganımıza göre uzatmayılız: Ayağımızı yorganın dışına çıkartırsak, hedefi de bulamayız. 2010 yılında az karla, çok satış yapacağız.”

MALİYETLERİ DÜŞÜRÜRSEK 15 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALMAZ

Eskişehir ve çevresindeki yatırımlar hakkında da bigi veren Cemalettin Sarar, Eskişehir’in teşvik kapsamında olmaması nedeniyle hiçbir yatırımcının gelmediğini söyledi. Eskişehirli yatırımcıların büyümek için çırpındıklarını ifade eden Sarar, maliyetlerin aşağıya çekilmesi ile Türkiye’deki işsizliğin azalacağını kaydeden Cemalettin Sarar şöyle dedi:

“Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde yaptırdığımız alışveriş merkezi Haziran ayında hizmete girecek. Keşke bu şehirde 100 tane daha Sarar olsa diyoruz. Babam bu işe girdiği zaman Eskişehir’de konfeksiyon olmaz, İstanbul’a gidin demişler. İtfaiye meydanlarında mal satmaya başladık. O zamanlar ucuz sattık, az kazandık ama bugün büyüdük. Şimdi Türkiye, dünya buraya geliyor. Bütün dünyaya mal satıyoruz. Türk işçisi çalışkandır, dürüsttür. Biz maliyetleri biraz daha aşağıya düşürebilirsek, Türkiye’de 15 milyon kişi işsiz kalmaz. Kütahya, Afyon, Uşak gibi iller teşvik kapsamında. Maalesef Eskişehir’de teşvik yok. Bu yüzden Eskişehir’de yatırım da yok. Bizim gibi Eskişehirli yatırımcılar da burada büyümek için çırpınıyoruz. Umarım bu çırpınışlar geçecek. Artık hızlı trenle yabancıları Ankara’dan Eskişehir’e 1 saat 5 dakikada getireceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!