Devlet, kamulaştırma ayıbını gideriyor

Güncelleme Tarihi:

Devlet, kamulaştırma ayıbını gideriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kamulaştırma bedellerini zamanında ve tam alamayan binlerce haksahibi vatandaşın, Avrupa İnsan Hakları Divanı'nda açtığı davaların hepsinin Türkiye aleyhine sonuçlandığı ve Türkiye'nin trilyonlara ulaşan tazminat ödemek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Tablonun Türkiye'nin itibarı aleyhine döndüğünü gören devlet, ayıbını gidermek için kolları sıvadı.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Başbakanlık görevini devretmeden önce, 6 Ocak 1998 tariinde bir genelge yayımladı. Yılmaz, Milli Güvenlik Kurulu ile bütün bakanlıklara gönderilen genelgede, bu durumun Türkiye'nin itibarını olumsuz etkilediğini bildirdi. Türkiye açısından son derece sakıncalı olan bu durumun sona erdirilmesi gerektiği belirtilen genelgede, alınması gerekli önlemler şöyle sıralandı:

Kamulaştırma için bütçede ayrılacak ödenek miktarı, kamulaştırılacak gayrımenkulun gerçek rayici hesaplanarak belirlenmelidir.

Bedel arttırımı davalarının sonucunda hükmolunan tazminatlar, hakeden vatandaşlara en geç üç ay içinde ödenmesine özen gösterilmelidir. Bunun için gerekirse, bütçe fasıllarında aktarmalar yapılmalıdır.

Halen Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Divanı önünde bulunan kamulaştırma davalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri uyarınca dostane çözüme kavuşturulması imkanı bir an önce araştırılmalıdır.

EŞGÜDÜM SAĞLANSIN

Başbakanlık genelgesinde, Türkiye'nin yargılandığı davalarda dostane çözüm sağlanabilmesi için Dışişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında etkin bir eşgüdümün sağlanması istendi. Avrupa İnsan Hakları Divanı'ndaki kamulaştırma davalarının hala çok kabarık olduğu belirtilen genelgede, iki bakanlık arasında yapılacak ortak çalışmanın bu sayıyı azaltabileceği belirtildi. Otoyol, baraj, havaalanı gibi büyük altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi sırasında, yüzbinlerce vatandaşın gayrımenkulü kamulaştırılıyor. Saptanan bedelin enflasyon gerisinde kaldığı gerekçesiyle, haksahipleri Türkiye'de açtıkları bütün davaları kazandılar. Ancak paranın ödenmesi için haksahiplerine yıllar sonrası için gün verilince, vatandaşların büyük bir bölümü Avrupa İnsarn Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!