Devlet destekli hukuki koruma sigortası geliyor

Güncelleme Tarihi:

Devlet destekli hukuki koruma sigortası geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 12:48

Seçimler öncesi partiler birer birer vaatlerini açıkladı. AK Parti'nin vaatleri arasına, hukuki koruma sigortası da girdi. Ancak, konu ile ilgili bir dizi yanlış bilgi de gündeme geldi. Söz konusu sigortanın nasıl yapılabileceği ile ilgili uzman isimlerden Av. Şamil Demir, Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Son günlerde gündeme gelen hukuki koruma sigortası ile ilgili merak edilenleri konu hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Arabulucu Av. Şamil Demir'e sorduk.

Hukuki koruma sigortası nasıl gündeme geldi?
Hukuki koruma sigortası ülkemizde yeni bir konu değil. Bu sigortayla ilgi genel şartlar ülkemizde 1996 yılından beri yürürlükte. Ancak kasko ve konut sigortası gibi sigortaların tamamlayıcısı olarak kalmıştı. Geçen yıla kadar bağımsız bir sigorta poliçesi olarak üretilmemişti. Adalet Bakanlığı'nın hukuki koruma sigortasının gelişmesi için üç yıldır bazı çalışmalar yapıldığını biliyorduk. Son günlerde de bunun hız kazandığını görüyoruz.

Hukuki koruma sigortasını nedir?
Hukuki koruma sigortası, sigorta şirketinin ödenen prim karşılığında, poliçe kapsamındaki hukuki olaylarda mahkeme masrafları ve avukat ücretini ödemeyi üstlendiği bir sigortadır. Motorlu araç, sürücü, taşınmaz mal ve kişinin kendisini ve aile bireylerini kapsayan dört çeşidi vardır. Poliçeye dahil olmayan bazı konuların ek primle sigortaya dahil edilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

Hukuksal koruma sigortası vatandaşa nasıl destek olur?
Örneğin trafik kazası geçirdiğimizde, işten çıkarıldığımızda, evimizi kiraya verdiğimizde ve daha bir çok konuda hukuki uyuşmazlıklar yaşayabiliriz. Hiç hesapta yokken ortaya çıkan dava masrafları ve avukat ücretleri kişilerin bütçelerini sarsabilir. Bu nedenle bireyler yıllık 250 ila 450 TL arasında değişen primleri taksitle ödeyerek 5.000 ile 15.000 TL tutarında değişen hukuki koruma poliçesi alabilirler. Böylece haklarını ekonomik boyutunu düşünmeden savunabilirler. Hukuki koruma sigortası başta Almanya olmak üzere tüm AB ülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır.

Kimler faydalanabilir?
Hukuki koruma sigortası, öğrenciden memura, işçiden esnafa herkese hitap eder. Buna rağmen sigorta yaptıramayacak durumda olanlar için ise devletin sağladığı adli yardım hizmeti vardır. Adalet Bakanlığı'nın devlet desteğine rağmen sigorta yaptıramayanlar için adli yardım mekanizmasını güncelleme çalışması yaptığını duyuyoruz.

Haberin Devamı

Sigorta şirketi avukatlık hizmeti mi verecek?
Hayır, hukuki koruma sigortası avukatlık hizmeti vermez, avukat ismi önermez. Sigortalının kendi seçeceği avukatın ücreti ve yargılama giderlerini karşılar. Bu avukat sigortalının daha önce vekalet verdiği bir avukat olabilir ya da yeni bir avukata da olabilir. Bunun en avantajlı yanı ise sigortalının maddi nedenlerle daha önce erişemediği alanında uzman avukatlarla çalışabilecek olması.

Sigortalının davayı kaybetmesi durumunda karşı tarafa ödeyeceği yargılama giderleri sigortadan mı karşılanacak?
Hayır, bu konuda bir yanlış anlama var. Hukuki koruma sağlanabilmesi için kişinin mağdur ve haklı olması gerekir. Hasar servisinin yapacağı inceleme sonucunda kazanılamayacağı anlaşılan davalar için koruma verilmez. Bu sigorta haklı olup da hakkını arama ihtiyacı hisseden bireylerin maddi kayıplarını engeller. Yoksa sigortalının haksız olduğu bir davayı açmasına destek olmaz.

Haberin Devamı

Türkiye'de müstakil hukuki koruma sigortası yapan şirket var mı?
Evet, bu poliçeyi ülkemizde sadece Turkish Express Grubu ve Güneş sigorta ortak girişimi sunuyor. Kendileriyle yaptığım görüşmede, ürüne olan ilginin diğer sigorta ürünleriyle karşılaştırıldığında oldukça yoğun olduğu, reklam yapılmamasına rağmen son bir yıl içerisinde 10.000'in üzerinde poliçe kesildiği bilgisi aldım.

Bakanlığın yaptığı çalışmayı yeterli buluyor musunuz?
Ben çalışmayı geç kalınmış ama bir o kadar da umut verici olarak buluyorum. Çünkü ülkemizde avukatlık hala lüks bir hizmet olarak görülüyor. Bu nedenle vatandaşımız arzuhalcilere yönelebiliyorlar. Bu sigorta sayesinde vatandaşımız avukatlara çekinmeden başvurabilecek, avukatlar da ücretlerini tahsil etme konusunda sorun yaşamayacaklar.

Haberin Devamı

Son yıllarda ülkemizde uygulanmaya başlanan arabuluculuk yönteminin de sigorta kapsamına alınması iyi olur. Böylece vatandaşımız davaya göre daha hızlı çözüm sağlayan arabuluculuk hizmetine de maddi kaygı yaşamadan erişebilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!