Devlet desteği verilecek bankalar açıklanacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Devlet desteği verilecek bankalar açıklanacak mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:50

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ‘banka kurtarma’ diye bilinen yasayı onaylayıp, onaylamayacağı merak edilirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tebliğ ve yönetmelik hazırlıklarını başlattı.

Yasa, yürürlüğe girer girmez, BDDK'nın da tebliğ ve yönetmelikleri Resmi Gazete'de yayımlayacak.

HANGİ BANKALAR:

Devletin sermaye katkısı yapacağı bankaların hangileri olduğu ve bu bankaların kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı ise merak edilen ikinci konuyu oluşturuyor. BDDK'dan bir yetkili Hürriyet'e, bu konunun, yasadaki ‘üçlü denetimden sonra’ belli olacağını söyleyerek, şöyle konuştu: ‘‘Denetimler yapılıncaya kadar, hangi bankanın, yasadaki koşulları taşıdığı zaten belli olmaz. Bir dizi karmaşık inceleme süreci gündemde. Hangi bankalara sermaye katkısı yapılacağı, denetimlerin ardından ortaya çıkar. Ama, ‘resmen' açıklanıp açıklanmayacağı şu anda belli değil.’’ Devlet Bakanı Kemal Derviş’in bu operasyonun ‘tam şeffaflıkla’ yapılacağı sözünden hareketle, ilgili bankaların kamuoyuna duyurulması beklentisi doğdu.

REHİN SÖZLEŞMESİ:

Bankalara sermaye katkısındaki başlıca kritik konuyu, TMSF'nin kamu kaynağını garantilemek amacıyla, banka ortaklarının hisselerini ‘rehin alması’ oluşturuyor. Bankacı ve bu alanda uzman hukukçuların verdiği bilgiye göre, bankaların anonim şirket statüsünde olması nedeniyle, şirket hisseleri, TMSF ile yapılacak bir ‘rehin sözleşmesi’ ile Fon'a geçecek. Menkul rehni müessesesine göre, rehnin gerçekleşebilmesi için banka hisselerinin ‘fiziki olarak teslim edilmesi’ gerekiyor. Ayrıca bankanın pay defterine, bu hisselerin kime neden rehinli olduğu işlenecek. Bu kayıt, rehinden önceki tarihte ‘iyi niyetli alacakların’ haciz gibi takipler yapmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Halka açık bir bankada ise halka açık kısma karşılık gelen hisseler Takasbank'ta olduğu için, gerekli olması halinde Takasbank'a da kayıt düşülebileceği belirtiliyor. Halka açık olmayan kısmın banka ortaklarında olması nedeniyle, hisselerin ‘fiziken basılması’ gerektiği belirtiliyor.

KALICI ORTAKLIK:

Eğer TMSF, bankaya sermaye artışı için borç olarak aktardığı, tahvil alacağını tahsil edemezse, rehin sözleşmesine göre alacağı banka hisselerinin mülkiyeti kendisine geçecek. Böylece bankaya yönelik geçici ortaklığı, kalıcı hale gelecek. Yani banka sahibi, borcunu ödeyemediği zaman, bankası otomatik olarak Fon bankası haline gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!