Devler Türkiye’nin doğalgaz kontratı için kuyruğa girdi

Güncelleme Tarihi:

Devler Türkiye’nin doğalgaz kontratı için kuyruğa girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2004 01:56

Uluslararası doğalgaz kontratlarının özel sektöre devri için başvuru süreci başladı. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketleri kontratlar için kuyruğa girdi. Kontrat devri ile ilgilenenler arasında BP, Shell, Gazprom, Koç-Statoil, Sabancı, Unit International, Çalık ve Habaş da bulunuyor.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), uluslararası doğalgaz kontratlarının özel sektöre açılması ihalesi için yeterlilik başvuru şartlarını hazırlayarak, başvuru sürecini başlattı. İlk etapta BP, Shell, Gazprom, Koç-Statoil, Sabancı, Unit International, Çalık, Habaş’ın ihale için BOTAŞ ve EPDK nezdinde girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Koç’un Norveç’in en büyük petrol şirketi Statoil ile Gazprom’un Mavi Akım görüşmelerindeki danışmanı Ali Şen’in şirketi Bosphorus ile birlikte hareket etmesi dikkat çekerken, Ege Gaz, İpragaz gibi şirketlerin de ihaleye ilgilerini ortaya koydukları belirtildi. Toptan satış lisansı bulunanlar ile şehiriçi doğalgaz dağıtım ihalelerini kazanan şirketlerden bir bölümünün de İtalyan ve Avusturyalı şirketler ile ihaleye katılmak istedikleri kaydedildi. Botaş’ta dün bazı sektör temsilcileriyle bir toplantı yapıldı.

DEPO HAZIR OLACAK

EPDK, ihaleye gireceklerin alması gereken ithalat lisans yeterlilik belgesi için gerekli şartları belirledi. Buna göre son teklif verme tarihi 19 Ocak 2005 olan ihale için en geç 4 Ocak’a kadar yeterlilik belgesinin alınması gerekiyor. İthalat yapacak olan şirket, ithal edeceği doğalgaz miktarının yüzde 10’unu Türkiye sınırları içerisinde depolayacağına dair kira sözleşmeleri veya beş yıl içerisinde bu miktarlarda depolama imkanı sağlanacağına dair ön sözleşmeleri yapmış olduğuna dair EPDK’ya taahhütname verecek.

Şirket, varsa yurt içi ve yurt dışındaki deneyimi, iştirakleri ve bunların faaliyetlerine ilişkin bilgileri sunacağı EPDK’ya, ulusal iletim sisteminin gelişmesi ve güvenliğine katkıda bulunabilme yeterliliğine sahip olduğunu ve bu sistemi gerçekleştirecek tüzel kişilere ekonomik destek sağlayacağına dair beyanat da verecek. Bu arada, BOTAŞ’ın yıllık 16 milyar metreküp olarak ilanına çıktığı doğalgaz kontrat devri ihalesinde kontrat sürelerinin tamamı gözönüne alınarak yapılan hesaplamada devrin 242 milyar metreküpe ulaşacağı öğrenildi. BOTAŞ, Rusya Batı Hattı’ndan 7 milyar, Rusya Mavi Akım’dan 3 milyar, İran’dan 3.5 milyar, Cezayir’den 2 milyar ve Nijerya’dan 500 milyon metreküplük doğalgaz alım kontratının özel sektöre devri için geçen hafta ihale ilanına çıkmıştı.

Kimler doğalgaz lisansı istiyor

British Petroleum

Shell

Gazprom

Koç-Statoil

Sabancı Grubu

Unit International

Çalık Grubu

Habaş
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!