Derviş'ten GYİAD'a: KDV inmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Dervişten GYİADa: KDV inmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 16:41

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) üyeleri ile görüşmesinde KDV'nin hiçbir şekilde indirilmeyeceğini söylediği bildirildi.

Türk Genç İşadamları Vakfı (TÜGİK) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Mekik, Conrad Otel'de Devlet Bakanı Derviş'le biraraya geldikleri yemekli toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Derviş'in stabil bir doları kendisinin de tercih etmediğini, ancak dalgalı kur sisteminde kendilerinin bunu etkileyemeyeceklerini söylediğini belirtti.

Melih Mekik, yenilenmiş ve çağdaşlaşmış bir ekonomik altyapı için yasal düzenlemelerin yapıldığını anlatan Derviş'in bu konuda özellikle anlayış değişikliğinin şart olduğunu vurguladığını kaydetti.

Mekik, "Bakan, (Sistemi işletecek anlayışın oturması lazım. Özellikle siyaset ve bürokrasideki anlayışın değişmesi kolay değil. Bu 1-2 yıl alabilir) diye konuştu. Derviş özellikle istihdamla ilgili vergilerin azaltılması gerektiğini ifade etti. Daha sonra gelir vergisine bakılacağını söyledi. KDV'nin hiçbir şekilde indirilmeyeceğini, bir tüketim vergisi olduğu için adaletli vergi olduğunu söyledi" şeklinde konuştu.

Bakan Derviş'in, kamu bankaları ile diğer kamu işletmelerinin özelleştirilmesi için yöneticilerinin de özel sektör hukukuna tabi olması gerektiği yönünde görüş ifade ettiğini belirten Mekik, "Derviş, devlet memuru mantığıyla kamu bankası veya işletmesinin yönetilmesinin bitmesi gerektiğini, o yüzden de kanunu desteklediğini söylüyor" dedi.

Mekik, Derviş'in para politikalarını yıl sonu yüzde 35 enflasyon hedefine göre yaptıklarını, bunda çok ciddi ve samimi olduklarını söylediğini kaydetti.

TL'NİN DEĞER KAZANMASI ÇOK DOĞAL

GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Midilli de Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yüzde 70'lerde seyreden enflasyonun birdenbire yüzde 15'lere inmesinin doğru olmayacağını söylediğini aktardı.

Konuşmasına bir durum tespiti yaparak başlayan Derviş'in, ileriye yönelik olarak enflasyonun kontrol altına alınması için neler yapılabileceğini anlattığını kaydeden Midilli, şöyle devam etti:

"Bakan Derviş, 2002 yılında enflasyon hedefinin yüzde 35 ve büyüme hedefinin de yüzde 3 olduğunu söyledi. İleriye yönelik senelik bazda yüzde 7'lik bir büyüme hızını yakalayabileceğimizi belirtti. Bakan, bu nedenle 2002 yılının bir geçiş yılı olacağına ve herkesin buna göre hareket etmesi gerektiğine işaret etti. Ekonomik tespitlerde iyimser olan Derviş, TL'nin değer kazanmasının çok doğal olduğunu düşünüyor."

Midilli, Derviş'in senelik olarak 6-7 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi olması gerektiğini bildirerek, bu altyapının oluşturulması için de gerekli çalışmaların sürdüğünü anlattığını bildirdi.

Ali Midilli, dernek olarak Kemal Derviş'e çıkarılan yasaların hayata geçirilmesi yönündeki taleplerini ilettiklerini söyledi.

Bu arada, toplantının ardından Derviş'in yanına giden Değer Menkul Değerler Genel Müdürü Yasemin Öney, sermaye piyasalarında müşterilere yönelik manipülasyonlardan dolayı çok ağır müeyyideler uygulandığını belirterek, sermaye piyasası tebliğinde buna ilişkin önlemler alınmasını istedi.

Derviş de bunun üzerine, 15 Şubat tarihinden sonra sorunu kendilerine iletmeleri halinde konuyu değerlendireceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!