Derviş'in zor kararı

Güncelleme Tarihi:

Dervişin zor kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2001 00:00


Oya ARMUTÇU / ANKARA
Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kemal Derviş'i zor bir karar bekliyor. Derviş Devlet eski bakan Güneş Taner'e kadar uzanabilecek Etibank'ın usülsüz satışı soruşturmasına ‘ön inceleme’ izni verirse, Başbakanlık Teftiş Kurulu iddiaları araştırılacak.

Türkiye'ye geldiğinden beri çok kritik ekonomik kararlar vermek zorunda kalan Devlet Bakanı Kemal Derviş, ilk kez bir yolsuzluk soruşturmasına imzasını atacak.

Derviş Devlet eski Bakanı Güneş Taner'e kadar uzanabilecek Etibank'ın usülsüz satışı soruşturmasına ‘ön inceleme’ izni verirse, Başbakanlık Teftiş Kurulu iddiaları araştırılacak. Kurul'un raporu doğrultusunda, suçlanan Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ‘soruşturma izni’ verilecek ya da verilmeyecek. Bu kararı da yasa gereği Derviş imzalayacak.

Derviş'i soruşturmaya ‘vize verip-vermeme’ ikilemiyle karşı karşıya getiren süreç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, İstanbul DGM Savcısı Ercan Cengiz'in suç duyurusu üzerine Etibank dosyasını masaya yatırmasıyla başladı. Kanadoğlu, Etibank'ın ‘Mali durumları elverişli olmadığı halde Cavit Çağlar ve Dinç Bilgin’e satışı yönünde rapor hazırlayan Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen hakkında işlem yapılması için' Başbakanlık'tan ‘soruşturmu izni’ istedi. Başsavcı'nın bu talebi, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Derviş'in bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Derviş'in vereceği, ‘ön inceleme’ izni ile Başbakanlık Teftiş Kurulu, Etibank'ın, usülsüz satıldığı iddiasını araştıracak. Kurul'un vereceği rapor doğrultusunda, soruşturma ve yargılama yapılmak üzere, Başsavcı Kanadoğlu'na ‘soruşturma izni’ verilecek ya da verilmeyecek. Bu kararları yasa gereği Derviş imzalayacak.

Soruşturma izni verilirse, son son soruşturmayı Kanadoğlu yapacak. Eğer bu soruşturmadan takipsizlik kararı çıkmazsa; Dinçmen hakkında TCK'nın 240. maddesindeki, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 1-3 yılla dava açılabilecek. Dava Yargıtay'da görülecek.

Suç duyurusunda, Dinçmen'le birlikte dönemin Devlet Bakanı Güneş Taner'in de ‘Etibank’ın usülsüz satışında' sorumluluğu olduğu belirtilmişti. Başsavcı'nın bu talebi incelediği belirtildi. Anayasa'nın 100. maddesi ‘Bakan ve başbakanlar hakkında ancak, Meclis’te soruşturma yapılabilmesini' hükme bağladığı için; Kanadoğlu'nun, eski Bakan Taner hakkında, Etibank dosyasında doğrudan soruşturma yürütme yetkisi yok. Ancak Kanadoğlu'nun, Taner'le ilgili iddiaları da içeren suç duyurusunu ve dosyayı işlem yapılmak üzere TBMM Başkanlığı'na gönderebileceği belirtiliyor. Bu durumda, Etibank dosyası TBMM'ye taşınacak. Taner, için Yüce Divan prosedürü işletilmesi gündeme gelecek.

Derviş-Chibber maçı berabere

KEMAL Derviş her pazar sabahı olduğu gibi dün de Ankara Tenis Kulübü'nde tenis maçı yaptı. Derviş'in dünkü rakibi ise Dünya Bankası Türkiye sorumlusu Ajay Chibber oldu ve maç berabere sonuçlandı. Derviş yaklaşık iki saat süren tenis maçı sırasında başına güneş geçmemesi için devre aralarında bol bol güneş yağı sürdü.

Soruşturma için neden izin gerekiyor?

4483 sayılı Memurların Yargılanması Hakkındaki Kanun'un üçüncü maddesinin ‘‘e’’ fıkrası, Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen hakkındaki ‘‘soruşturma izni’’nin ilgili Devlet Bakanı tarafından verileceğini öngörüyor. Memurların Yargılanması Hakkındaki Kanun'ndaki bu fıkra şöyle:

‘‘Bakanlar Kurulu kararı veya bakanlıkların merkez teşkilatında görevli olup ortak kararla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında ilgili bakan, Başbakanlık Merkez teşkilatının aynı durumdaki personeli hakkında Başbakan'dan soruşturma izni istenir.’’

Kamu bankaları paneli

KAMU Bankalarının Dünü, Bugünü, Yarını konulu panel, 7 Haziran'da yapılacak. Panelin açılış konuşmalarını, Devlet Bakanı Kemal Derviş, Hazine Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baran ile Hazine Müsteşarı Faik Öztrak yapacak. Panelin, ‘‘Cumhuriyet'ten Günümüze Kamu Bankaları’’ konulu oturumunun başkanlığını Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok yapacak. Vakıfbank eski genel müdürü İsmet Alver, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Çolak ve Dünya Gazetesi Ankara Temsilcisi Taylan Erten ise oturumda panelist olarak katılacak. Oturum başkanlığını İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin yapacağı oturumda ise, Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürü Akil Özçay, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Sak ve Finansal Forum Gazetesi Başyazarı Zülfikar Doğan panelist Üçüncü ve son oturumunun başkanlığını da Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!