Derviş: Başkasının parasıyla bankacılık olmaz

Güncelleme Tarihi:

Derviş: Başkasının parasıyla bankacılık olmaz
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 16:25

Devlet Bakanı Kemal Derviş, bankacılık operasyonunda hedefin finans sektöründe tam şeffaflık olduğunu belirterek, "başkasının parasıyla bankacılık yapılmaz" dedi.

Haberin Devamı

Derviş, ``Devlet desteği hala sermayesi olan yani sıfırın üstünde ancak bu sermayesinin bir kısmını kriz nedeniyle yitirmiş bankalara çok şeffaf ve aslında zor şartlarda verilecek`` diye konuştu.

Bakan Derviş, TRT`de yayımlanan ``Derviş`le 2002`ye Bakış`` adlı özel programda, bankacılık sektörüne yönelik yapılacak son düzenlemelerle ilgili olarak, başkasının parasıyla bankacılık olamayacağını belirterek, bankaların sermayesini yitirmesi durumunda, fona (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) alınmaya devam edileceğini kaydetti.

Böyle bir bankaya devlet desteğinin söz konusu olmadığını vurgulayan Derviş, şöyle devam etti:

``Devlet desteği hala sermayesi olan yani sıfırın üstünde ancak busermayesinin bir kısmını kriz nedeniyle yitirmiş bankalara çok şeffaf ve aslında zor şartlarda verilecek. Birincisi, daha fazla sermaye koymak zorunda olacak banka sahibi. İkincisi hesapları üç aşamalı denetiminden geçecek. Bir şimdiki denetim, iki bu denetime ek denetim,üç BDDK`nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) denetimi. Bu şeffaflığa daha hiçbir zaman Türkiye`de ulaşamadık.``

Haberin Devamı

2001`DE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

2001 yılında ekonomide önemli adımlar atıldığını kaydeden Derviş, oluşan olumlu koşulların dar gelirliye de ulaşması için büyümeye devametmeleri gerektiğini vurguladı.

Derviş, en önemli başarının, cari açıkla boğuşan bir yapıdan, döviz fazlası yaratan bir ekonomiye geçilmesi olduğunu belirtti.

Büyüme hedefinin yüzde 3`e çekilmesinin, dünya konjonktüründe yaşanan son olumsuzluklardan kaynaklandığını ifade eden Derviş, bunun ihtiyatlı bir oran olduğunu, kendisinin ve ekonomi yönetiminin yılı bubüyümeyi aşan bir sonuçla kapatacaklarını kaydetti.

Bakan Derviş, reel sektöre kredi akışını düzeltmek için devletin tasarruf politikasını titiz ve kararlı bir şekilde sürdürmesi gerektiğini de belirtti.

DerviÅŸ, siyasi geleceÄŸine iliÅŸkin sorular üzerine de, ``Kendi yapımla, kiÅŸiliÄŸimle siyaset örtüşür mü, mümkün müdür, istesem de yapabilir miyim, ciddi şüphelerim var`` dedi. ``10 ay önce de böyle mi düşünüyordunuz`` ÅŸeklindeki bir baÅŸka soruya da DerviÅŸ, ``kuÅŸkularım arttı diyelim`` yanıtını verdi.Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!