Depremzedeye 600 milyon ev onarım yardımı verilecek

Güncelleme Tarihi:

Depremzedeye 600 milyon ev onarım yardımı verilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, depremde evi hasar görenlere 600 milyon lira onarım yardımı yapılacağını açıkladı. Ecevit, evi tamamen yıkılanlara da 100 milyon lira kira yardımı verileceğini bildirdi. Ecevit, deprem bölgesinde yapımı süren 6 bin konutun kıştan önce bitirileceğini söyledi.

Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu'nun depremden zarar görenlerin gereksinimlerinin karşılanması doğrultusunda aldığı kararları, dün koalisyon ortağı Devlet Bahçeli ile bazı bakanların da katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Ecevit, depremde evi az hasar görenlere onarım için 600 milyon lira onarım yardımı verileceğini bildirdi.

Ecevit, ilk kurulan çadırların yerine yağmura ve soğuğa dayanıklı daha gelişmiş çadırlar ve prefabrik konutların kurulması yönünde adımlar atılmaya başlandığını belirterek, ‘‘Yurtiçinden ve yurtdışından sağlanan gelişmiş çadırlar kurulmaya başlanmıştır’’ dedi.

Başbakan Ecevit, bir soru üzerine hasar tesbit çalışmaları sürdüğü için yapılacak prefabrik konut sayısının belli olmadığını kaydederek, ‘‘Fakat dünyanın dört bucağından, kısa sürede Türkiye'ye teslim edilebilecek prefabrik konutlar veya prefabrik konut benzeri gelişmiş çadırlar Türkiye'ye getirilecektir’’ diye konuştu. Türkiye'nin kendi olanaklarıyla üretmekte olduğu prefabrik konutlar da bulunduğunu söyleyen Başbakan, kalıcı binaların yapılması konusunda Toplu Konut İdaresi'nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın eşgüdüm içinde çalışacaklarını söyledi. Ecevit'in açıklamaları şöyle:

6 BİN KONUT BİTECEK:

Deprem bölgesinde yapımı sürdürülen toplu konutlardan yüzde 90'ı tamamlanmış olan 6 bin 12 adedinin kredi talebi karşılanmak suretiyle en geç iki ay içinde bitirilerek kıştan önce evsiz yurttaşlara sunulması hedefleniyor. Bu iş için 10 trilyon lira kaynak ayrılacak.

600 MİLYON ONARIM YARDIMI:

Konutları az hasara uğramış olanlara, kıştan önce onarım için, Bayınlırlık ve İskan Bakanlığı'nca belirlenen hasar tesbit raporları doğrultusunda 600 milyon lira yardım yapılacak. Başka illere göç eden depremzedelere de 600 milyon lira devlet yardımında bulunulacak.

100 MİLYON KİRA YARDIMI:

Deprem nedeniyle konutları yıkılan veya yıkılması gerekenlere ayda 100 milyon lira olmak üzere yıllık 1 milyar 200 milyar lira kira yardımı yapılacak. Köylerde kendi evlerini kendileri yapanların masrafları da devlet tarafından karşılanacak.

BAĞIŞLAR KALICI KONUTA:

Yurtiçinden ve yurtdışından gelen bağışlar öncelikle kalıcı konut yapımında kullanılacak. Bir yandan da gerekli altyapılar hızla sağlanacak. Yeni yapılacak kalıcı konutlar için doğal afetlere dayanıklı yerlerin seçimine ve çevre sağlığına büyük özen gösterilecek. Bu amaçla uzman kuruluşların incelemelerinden yararlanılacak. Yıkılan binalardaki konutların sahip veya kiracılarının belinlenmesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bölgede tamamlanmış olan çalışmalarından yararlanılacak. Bağışlar özenle ve saydamlıkla değerlendirilecek. Bu amaçla Başbakanlıkça başlatılan denetimlerin sonuçları kamuoyuna açıklanacak.

MALÜL VE ÖLÜM AYLIĞI:

Depremde yaşamını yitiren veya malul kalan Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur sigortalılarına veya bunların hak sahiplerine bir yıl prim veya kesenek ödemiş olmaları koşuluyla malullük ve ölüm aylığı bağlanacak.

ÖĞRENCİYE YURT ÖNCELİĞİ:

Depremde ailesi veya kendisi zarar gören üniversite öğrencilerindan bu yıl öğrenci katkı payı alınmayacak. İkinci öğretim öğrencilerinin öğrenim ücretleri Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimleri bütçelerinden karşılanacak. Kredi ve Yurtlar Kurumu, depremzede öğrencilere öncelikli olarak kredi verecek. Ayrıca bu öğrencilere yurt tahsis edilecek ve bir yıl süreyle ücret alınmayacak. Kocaeli, Ankara ve İstanbul'da yurtlarda yer ayrıldı. Bu arada, Hasar gören okullar hızla onarılacak.

DEPREMZEDE BELEDİYELERE PARA:

Deprem bölgesindeki il özel idareleri ile belediyelerin İller Bankası'ndan aldıkları paylar artırılacak.

DEPREMZEDE ÇİFTÇİYE ÖDEME:

Bölgede yetişen tarımsal ürünlerin bedelleri süratle ödenecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!