Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 13:09

KOSGEB Başkanı A. Serdar İbrahimcioğlu, deprem bölgesindeki saha ziyaretlerine devam ediyor. Geçen hafta Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da KOBİ’lerle buluşarak Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi’ni tanıtan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, Adana, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep’te de sanayi ve ticaret odalarında projenin ayrıntılarını anlattı.

Haberin Devamı

KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “Daha 10 günü yeni tamamlamışken binin üzerinde işletmenin de ödeme talebini onayladığımızı ifade etmek isterim. Başvurularını yapıp hak kazanan işletmelerimiz en geç bir ay içerisinde hesaplarında ödemeleri görecekler.” dedi.

İŞ SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan KOSGEB’in uluslararası fonları kullanarak başlattığı proje, depremden etkilenen bölgelerde KOBİ'lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanmasını amaçlıyor. KOSGEB eliyle uygulanan projenin finansmanı Dünya Bankası tarafından sağlanıyor.

GELİR KAYBINA DA DESTEK

Projeden, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeler; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeler faydalanacak.

Haberin Devamı

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

BAŞVURULAR İNTERNETTEN

Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme ölçeğine göre 200-750 bin lira arasında destekten yararlanacak. Başvurular, www.kosgeb.gov.tr’den yapılacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.

FAİZ YOK TEMİNAT YOK

KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek. Tamamen faizsiz olan program, teminat da istenmeyecek.

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

8 İLİ TAMAMLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın talimatıyla depremden etkilenen 4 şehirde KOBİ’lerle buluşan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu,” Mikro, Küçük ve orta ölçekli işletmelerin canlanması destek programı kapsamında 8 ilimizi ziyaret etmiş olduk. Önümüzdeki haftalarda da diğer üç ilimizi de Diyarbakır Şanlıurfa ve Elazığ olmak üzere gezmiş olacağız.” dedi.

Haberin Devamı

Ödeme Talebi Onaylananlar Bini Geçti

Toplamda 30 bin başvuruyu geçtiklerini bildiren İbrahimcioğlu, “Daha 10 günü yeni tamamlamışken binin üzerinde işletmenin ödeme talebini onayladığımızı ifade etmek isterim. Başvurularını yapıp hak kazanan işletmelerimiz en geç bir ay içerisinde hesaplarında ödemeleri görecekler.” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Himayelerinde

İbrahimcioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta kabine sonrasında destek programının müjdesini verdiğini hatırlatarak “Bu destek paketi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız himayelerinde KOSGEB aracılığıyla Dünya Bankası iş birliğiyle gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bunun hızlı bir şekilde ekonominin, ticaretin çarklarını döndüreceğine ve yapacağı kaldıraç etkisiyle çok daha fazla etkiye sahip olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

YENİ FONLAR GELEBİLİR

Programın devamı için de çalıştıklarını vurgulayan İbrahimcioğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdaki diğer kurumlarımız ve kuruluşlarımızdaki arkadaşlarımızla birlikte bir iş birliği halinde çalıştığımızı ve Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın da bu konuya özellikle ilgilendiğini belirtmek isterim Bu destekler artabilir. Her an yeni fonlarda gelebilir, yeni müjdelere hazır olmanızı istiyorum.” diye konuştu.

YARAMIZA MERHEM OLUR

Kilis’teki toplantıya katılan Recep Gül, “En azından yaramıza bir merhem olur yani, ben alırsam işyerimi onarmayı düşünüyorum.” ifadelerini kullanırken Tevhide Sağıroğlu, desteğin işletmelere can suyu olacağını söyledi. Abdülakadir Özaslan, başvuru ve onay sürecinin çok kısa zamanda tamamlandığını kaydederek “24 saat dolmadan başvurundan sonra onay süreci bitmişti. Desteği, eski elemanımı almak için kullanacağım.” dedi.

Haberin Devamı

BU KADAR HIZLI DÖNÜŞ BEKLEMİYORDUM

Mehmet Açıkgöz de desteğin ekonomik sıkıntılara ilaç gibi geldiğini söylerken Hüseyin Kopan, “Üç gün önce başvurdum bugün başvurum onaylandı üç günde kısa bir sürede onaylandı işimizi, işletmemizi eski haline getirmeye çalışacağız bu kadar hızlı şekilde dönüş beklemiyordum hızlı bir şekilde oldu.” diye konuştu.

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

ÇOK KISA SÜREDE ONAYLANDI

Gaziantep’teki toplantıya katılan Tuğba Çelik de bir hafta önce desteğe başvurduğunu çok kısa sürede de başvurusunun onaylandığını vurgulayarak “KOSGEB’in internet sitesine girdiğimiz zamana direkt ‘programa başvurunuz’ diye çıkıyor Oradan girdiğimiz zaman otomatik olarak çoğu bilgilerimiz kayıtlı biz sadece firmamızın hasar durumunu ve faaliyetimizin devam edip etmediğini girdik.” dedi.

Haberin Devamı

Depremden etkilenen işletmelere destek... Binin üzerinde işletmenin talebi onaylandı

MAŞRAPAYLA DÖKÜLEN İLK SU

Adana’da bir kadın kooperatifi bünyesinde üretim yapan ve KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu’nun toplantısına katılan Feride Yöner Mehmet, depremden olumsuz yönde etkilendiklerini anlatarak “KOSGEB’in bu desteği çok yararlı olacak. Eskiden küçük kuyulardan tulumbaya su çekerdik. Bir maşrapa su dökerdik. Daha çok su gelirdi. Bu destek de bir can suyu gibi bir tulumbadan su çıkarmak için maşrapayla dökülen ilk su gibi.” dedi.

KOBİ’LERİN İHTİYACI VAR

Adana’da makine imalatı yapan bir şirkette görev alan Feride Korkmaz, toplantının çok faydalı olduğunu belirterek “KOBİ’lerin böyle bir desteğe ihtiyacı var. Çalışılmayan bir dönem oldu. Herkesin maddi, manevi zararları oldu. İnsanlar işlerine adapte olamadı.” diye konuştu.

OSMANİYE’YE CAN VERECEK

Osmaniye’de toplantıya katılan Mehmet Demirci, iş yerinin ağır hasarlı olduğunu ifade ederek “Esnafın durumu ortada. Buradan alacağı kredi ile en azında biraz işlerini rahatlatacak.” derken Mehmet Ünal, Osmaniye’deki esnafın bu tip projelere çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Ünal, projeye başvuracağını belirterek “Osmaniye ekonomisine büyük bir can verecektir. Bu projeye Osmaniye esnafının mutlaka katılım göstermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İSTİHDAMA KATKI

Muharrem Yiğit, projeye başvurduğunu anlatarak KOSGEB’e teşekkür etti. Depremden sonra işçilerinin ayrıldığını söyleyen Zehra Akdağ da bu destekle istihdama katkı verebileceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!