Denktaş'la Eroğlu'nun batık banka kapışması

Güncelleme Tarihi:

Denktaşla Eroğlunun batık banka kapışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Başbakanı Derviş Eroğlu arasında ‘‘batık banka kavgası’’ yaşanıyor. Denktaş'ın dünürü Salih Boyacı'ya, faaliyeti durdurulan bankası nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Boyacı'nın mal varlıklarına da el konulması Denktaş'ı kızdırdı.

KKTC'de dokuz ay önce patlak veren bankalar krizi, batık Kredi Bankası'nın sahibi, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın dünürü Salih Boyacı'nın tüm mal varlıklarına el konulmasıyla ilginç bir boyut kazandı. Denktaş ve Başbakan Derviş Eroğlu arasındaki savaşta yeni bir cephe açan olayın iç politik dengeleri iyice sarsacağı belirtiliyor. Dünürünün toplam 12 şirketine el konulduğu haberini New York'taki Kıbrıs görüşmelerinde öğrenen Denktaş'ın önümüzdeki hafta Ada'ya döner dönmez, Eroğlu'na karşı sert tavır alması bekleniyor.

OFİSİNE KİLİT VURULDU

24 Nisan'da mali dengesinin bozulduğu gerekçesiyle devlet tarafından faaliyetleri durdurulan Kıbrıs Kredi Bankası'yla ilgili müfettiş raporu, önceki gün Başsavcılığa iletildi. Banka mevduat hesaplarında ve resmi evrakta sahtecilik yaptığı iddiasıyla önceki gün mahkemeye çıkarılan Boyacı'ya yurt dışına çıkış yasağı getirildi ve pasaportuna el konuldu. Mahkeme ayrıca, Boyacı ve yakınlarının mal varlığı için ihtiyati tedbir kararı aldı. Aynı zamanda KKTC Ticaret Odası Başkanı olan Salih Boyacı'yla birlikte, aralarında anamuhalefet lideri Serdar Denktaş'ın eşi Müge Denktaş'ın da bulunduğu altı yakınının taşınır taşınmaz tüm malvarlığına el konuldu, şirketlerin başına kayyum atandı. Boyacı'nın ofisinin kapısına kilit vurulurken, evine ve arabasına da el konulacağı açıklandı.

ÖĞRENECEK BEYEFENDİ

Serdar Denktaş, olayın tamamen siyasi olduğunu öne sürerek ‘‘Denktaş soyadına karşı duyulan öfke bizimle ailevi bağları bulunan Salih Boyacı'ya zarar veriyor’’ dedi. Başbakan Derviş Eroğlu'na çatan Denktaş, 'Bu hükümet, baskıyla herkesi susturup durdurmayı başarmıştır belki. Ama ben onlardan değilim. Daha çok şey öğrenecek beyefendi' diye konuştu. Serdar Denktaş, Türkiye'nin Kıbrıs'ta uygulanmasını istediği 76 maddelik pakete ve hükümetin icraatlarına karşı platform oluşturmak amacıyla salı gününden beri parti, sendika ve derneklerle görüşüyordu.

Kıbrıs'ın en büyük alışveriş merkezi Astro'nun sahibi olan ve birçok alanda faaliyet gösteren Boyacı'nın malvarlığına el konulması, başta bankazedeler olmak üzere tüm Kıbrıslı Türkler arasında şaşkınlık yarattı. Devletin faaliyetlerini durdurduğu diğer beş banka için böyle bir uygulamaya gidilmemişti. Söz konusu banka sahiplerinin banka kaynaklarının büyük bir bölümünü kendi şirketlerine kredi olarak kullandırttığı öne sürülmüş, ancak bu bankaların yan şirketlerinin faaliyetlerine dokunulmamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!