Denizin altına 11,5 kilometre elektrik kablosu döşendi

Güncelleme Tarihi:

Denizin altına 11,5 kilometre elektrik kablosu döşendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 12:23

Güney Marmara illerinde faaliyet gösteren Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ) tarafından başlatılan çalışma kapsamında Marmara Adası'na, denizin altına döşenen 11,5 kilometrelik eksiz kabloyla enerji verilecek.

Haberin Devamı

UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, yaptığı açıklamada, Marmara Adası'nda yoğun çalışan mermercilerin elektrik taleplerinin artması üzerine çalışma başlattıklarını bildirdi.

Kapasite artışı amacıyla başlatılan projede, Erdek'ten Marmara Adası'na 11,5 kilometre uzunluğunda deniz altı elektrik kablosu tesis edildiğini aktaran Efe, şöyle devam etti:

"Adanın mevcut deniz altı kablosu 1988'de kesitli olarak tesis edilmiş. Yeni kablo, tam iki katı kapasiteyle adaya yaklaşık 35 megavat güç taşıma imkanı sağlamış olacak. Proje aynı zamanda 5 yıllık süre içinde tek kalemde yapılan en büyük yatırımımız olması bakımından önemli. 2015 yılı yatırım programımız çerçevesinde ihale edilen projemizin yatırım maliyeti yaklaşık 16 milyon lira civarındadır. Yeni döşenen kablo, alanında önde gelen bir firma tarafından 3x240 milimetre kesitli yaklaşık 11,5 kilometre boyunda eksiz olarak imal edildi."

Efe, deniz altı kablo çekim işinin, tamamen hava ve deniz koşullarına bağlı olduğu için rüzgarsız ve sakin bir günde anlık meteoroloji tahmin ölçümleri alınarak yapıldığı bilgisini verdi.

Uygun koşullar beklenerek başlatılan deniz altı kablo montajının 3 gün sürdüğüne değinen Efe, karadaki bağlantılar bittikten sonra eylül ayında enerji verilmesinin planlandığını ifade etti.

Efe, yeni kabloyla adaya daha kaliteli ve kesintisiz enerji aktarılmasının amaçlandığını belirtti.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ise adanın mermer üretimi alanında önde gelen bölgelerden olduğunu hatırlattı.

Tesislerin üretime paralel elektrik ihtiyacının arttığına dikkati çeken Aksoy, "Yeni yatırım yapmayı planlayan firmalar, elektrik kapasitesinin artırılmasını bekliyordu. Mevcut tesisler de yeni makinelerle mermer üretimi yapmayı sürdürmek için elektrik yatırımını istiyordu. Firmaların ve belediyenin talepleri olumlu karşılandı ve ilgili kuruluş kapasiteyi deniz altına döşediği kabloyla artırdı" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!