Deniz Nakliyat'ın satışına fren

Güncelleme Tarihi:

Deniz Nakliyatın satışına fren
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

ANKARA 7. İdare Mahkemesi Deniz Nakliyatı T.A.Ş'ndeki kamu hisselerinin blok olarak İstanbul eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın büyük ortağı olduğu konsorsiyuma satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Reuters'in haberine göre, İdare Mahkemesi'nin 30 Eylül 1997 tarihli kararında, Anayasa Mahkemesi'nin Özelleştirme Yasası'nın ihale usülleriyle değer tespitini düzenleyen iki bendinin iptali gerekçe olarak gösterildi. Mahkeme kararında, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile ihalenin dayanağının ortadan kalktığı ifade edildi.

Deniz Nakliyatı'nın satışına ilişkin kararın iptali için Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM) Vakfı Ankara İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle dava açmıştı.

DALAN ALMIŞTI

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Deniz Nakliyatı'nın yüzde 92,92 oranındaki kamu hissesinin 129 milyon dolara Deniz Nakliyatı Tüm Çalışanları Ortak Girişim Grubu adlı konsorsiyuma satışını 20 Mart 1997'de onaylamıştı.

Deniz Nakliyatı Tüm Çalışanları Ortak Girişim Grubu'nun çoğunluk hissesine İstek Vakfı ve İstanbul eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan sahip bulunuyor. Dalan, ihalenin sonuçlanması sonrasında yaptığı açıklamada, şirket için ödenecek peşinat için bazı bankalardan teminat mektubu aldığını ve bu yardımı karşılığında da Deniz Nakliyatı Tüm Çalışanları Ortak Girişim Grubu'ndan hisse sahibi olduğunu belirtmişti. Sonraki günlerde yapılan açıklamalarda ise, Bedrettin Dalan'ın Deniz Nakliyatı Tüm Çalışanları Ortak Girişim Grubu'nun çoğunluk hissesine sahip olduğu belirtilmişti.

Şirketin satışına ilişkin sözleşme görüşmeleri alıcı firma ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında halen devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!