Demirel: Hooop vergi adam ezdi

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Hooop vergi adam ezdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki akşam bir grup gazeteciyle sohbet ederken vergi yasasının Türk ekonomisinde yol açtığı sıkıntıları, ‘geri manevra yapan bir kamyona yol gösteren kişinin adam ezdirmesi’ benzetmesiyle açıkladı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki akşam bir grup Türk gazeteciyle sohbet ederken vergi yasasının Türk ekonomisinde yol açtığı sıkıntıları, geri manevra yapan bir kamyona yol gösteren kişinin adam ezdirmesi benzetmesiyle açıkladı.

Demirel, vergi yasasında iş hayatını felç eden uygulamalar olduğuna ilişkin şikayetler olduğunu belirterek, üç ayda bir beyanname verme yükümlülüğü ve ‘Mali Milat’ı bu şikayetler çerçevesinde sıraladı ve şöyle konuştu: ‘‘Bu şuna benziyor. Adam geri gelen arabaya yol gösteriyor: geri gel, geri gel, geri gel, hoop adam ezdin...’’ Sözlerini bütün sorunun yeniden bir güven havasının yaratılmasından geçtiğini belirterek sürdüren Demirel, ‘‘Bu güven havasını yeniden yaratabilmek için mali milat ertelenebilir’’ diye konuştu.

VETO EDEMEZDİM

Demirel, ‘‘Madem vergi yasasında bu aksaklıkları görüyordunuz, neden önünüze geldiğinde veto etmediniz’’ sorusuna da gülerek ‘‘O zaman herkes ‘Aferin reform yaptın' derken benim müdahale etmem doğru olmazdı’’ karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı, bir gazetecinin ‘‘Yasa henüz tam olarak uygulanmaya konmadan bu eleştirilerin getirilmesi ne kadar doğru?’’ sorusunu da ‘‘Demekki tam uygulanmadan bile bu sıkıntılara yol açmış. Uygulanmayan şeyin davası olmaz’’ sözleriyle yanıtladı.

Demirel’in bir diğer ilginç değerlendirmesi de bütün ekonomik güçlüklere rağmen yatırım yapmaya devam eden işadamlarının cesaret ve kararlılığını konu aldı. Demirel, bu konuda da şöyle konuştu:

‘‘Yatırım yapan bir işadamı dostum bana her seferinde güçlükleri olduğunu söylediğinde ben de kendisine ‘Aman ha postu deldirme' derdim. En son bana geldiğinde ‘Bu kez galiba postu deldiriyoruz' dedi. Ama bir taraftan da yatırıma devam ediyor. Bunlar biraz gelin gibi: Hem ağlıyor, hem de gidiyor...’’

Sosyal güvenlik özeleştirisi

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sohbet sırasında 1992 yılında DYP-SHP koalisyonu döneminde emeklilik yaşınının indirilmesi kararıyla ilgili olarak yaptığı özeleştiri de dikkat çekti. Demirel, şunları söyledi: ‘‘O zaman biz emeklilik yaşını indirdik. Çünkü bir işe üç kişi bakıyordu. Amaç devleti biraz hafifletmekti. Bir de çok işsiz vardı. Bunu yaparak işsizlere iş imkanı açalım dedik. Gaye buydu. Ama bu hesaplar altüst oldu.’’ Demirel, hükümetin hazırladığı sosyal güvenlik reformunu nasıl değerlendirdiği sorulduğunda da ‘‘Önemli birşey olursa itiraz ederim. bugün devmetin ihtiyacının iki misli memur var’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!