Demirel: Biz zaten Avrupa'dayız

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Biz zaten Avrupadayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TÜRSAB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ‘‘Türkiye Osmanlı'dan buyana Avrupalı. Biz zaten Avrupa'nın içindeyiz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin turizmdeki kısa hedefini, ‘‘1.5 milyon yatak, 25 milyon turist, 15 milyar dolar gelir’’ olarak açıkladı. Demirel, Türkiye'nin Osmanlı Devleti'nden bu yana Avrupalı olduğunu da söyledi.

TÜRSAB'ın 14'ncü Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Demirel'in de katıldığı törenle dün başladı. Demirel, yaptığı konuşmada dünya sahnesinde Türkiye'nin yerini ve hedeflerini anlattı. Türkiye'nin yeni bin yıla iddialı bir ülke olarak girdiğini belirten Demirel, 187 ülke içinde 16'ncı büyük ekonomiye sahip Türkiye'nin 20 yıl içinde dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olacağını vurguladı. Hedeflenen herşeyin barışın devamıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Demirel, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bu şuurun geliştiğini ifade etti. Avrupa'nın hedefini ‘‘barış içinde bölünmeyen bir Avrupa’’ olarak açıklayan Demirel, ‘‘Biz bu Avrupa'nın içindeyiz. Esasen bugün içinde değiliz. Osmanlı Devleti bir Balkan Devleti olarak kurulmuştu. Paris Konferansı'nda da Avrupa devleti olarak kabul edilmişti’’ diye konuştu.

AGİT zirvesine katılan 54 ülkenin ‘‘genişletilmiş Avrupa’’ olduğunu söyleyen Demirel, ‘‘böyle bir Avrupa'da birarada yaşama ve bunun şartlarını arama adımları atıldığını’’ kaydetti. Türkiye'nin bu adımların içinde olduğunu belirten Demirel, bu nedenle değişen devrin icaplarına uymak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Türkiye hakkında dış dünyada haksız propagandalar olduğunu anımsatan Demirel, bunların ancak Türkiye'nin iyi tanıtımıyla ortadan kalkacağını savundu. Bunun için turizmcileri elçi tayin eden Demirel, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye 200 milyar dolar ticaret hacmine gidiyor. 1965'de bu 1 milyar 200 milyon dolardı, şimdi 75 milyar dolar. 2010 yılında 200 milyar dolar olmalı. Zengin bir Türkiye istiyoruz. Bunun içinde turizm endüstrisinin rolü var. Turizmi petrolden daha çok önemsiyoruz. Çünkü petrol tükenir, turizm tükenmez.’’ Turizme 30 milyar dolar yatırım yapıldığını hatırlatan Demirel, Türkiye'nin tarihi varlığının Anadolu ile limitlenmeyeceğini ifade etti.

BAŞKANLIK SEÇİMİ BUGÜN

TÜRSAB üyeleri bugün de devam edecek Genel Kurul'da yeni başkanlarını seçecekler. Mevcut başkan Talha Çamaş'ın, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel lehine çekilmesi üzerine başkanlık yarışı Yücel, Deniz Tüfekçi ve Süha Uyar arasında geçecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!