Demirbank'a da el konuldu

Güncelleme Tarihi:

Demirbanka da el konuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Demirbank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devretti, Park Yatırım Bankası'nın da bankacılık işlemleri yapma iznini kaldırdı.
Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklama ile iki bankaya daha müdahale edildiği kamuoyuna duyuruldu.

Açıklamada Demirbank'ın fona devredilmesine yol açan etkenler ve nihai karar şöyle ifade edildi:

"Fonlamadan kaynaklanan ve her gün katlanarak artan zararları özkaynaklarını aşan, yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen ve bu nedenle de Merkez Bankası piyasalarında işlem yetkisi kaldırılan, Merkez Bankası ve banka sisteminden kaynak sağlayamayan, dolayısıyla likidite krizine düşen ve bu durumu süreklilik arzetmeye başlayan, faaliyetine devamının mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzeden Demirbank'ın yönetimi ve denetimi, 4389 sayılı Yasanın 14. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmiştir."

Açıklamada, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun, yönetimi ve denetimi kendisine devredilen Demirbank'ın zararlarının, sermayesine tekabül eden tutardaki kısmını ödeyerek, bankanın hisse senetlerinin mülkiyetine, 4389 sayılı kanunun 14. maddesinin 5 numaralı fıkrasının (a) bendinin (ab) alt bendine dayanarak sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, Demirbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun sahipliği altında, bugünden itibaren normal faaliyetlerini sürdüreceği ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceği bildirildi.

Demirbank ile ilişkide bulunan mudilerin ve diğer alacaklıların endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı da belirtildi.

Park Yatırım Bankası

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıklamasında Park Yatırım Bankası'nın da, "Yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediği, yükümlülüklerinin toplam değerinin, varlıklarının toplam değerini aştığı, faaliyetlerini sürdürmesinin mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğü" vurgulandı. Bu gerekçelerle Park Yatırım Bankası'nın da bankacılık işlemleri yapma izninin kaldırıldığı kaydedildi.

Risk oluşturan bankalara acil müdahale

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıklamasında ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edildiği vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

"Kurumumuz, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını korumak ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etken bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini; özellikle sermaye yeterliliği eksik olan bankaları dikkatle izleyerek, titizlikle sürdürmektedir. Mali bünyeleri zayıf olan bankaların gereken önlemleri zamanında almaları sağlanmaktadır. Tüm bunlara karşın, ödeme güçlüğüne düşen ve sistemin işleyişi için risk oluşturan bankalara derhal müdahale edilmekte ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na alınmaktadır.

Fon'a alınan bankaların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili süreç de hızlandırılarak ve en düşük maliyetle gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün alınan kararlar, bu politikalara uygun olarak gerçekleştirilmiştir."

Resmi gazetede yayımlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Demirbank ve Park Yatırım Bankası ile ilgili kararları, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında da yayımlandı.

Demirbank'la ilgili kararda, "Zararları özkaynaklarını aşan, yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen, faaliyetine devamı mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren Demirbank'ın temettü hariç, ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiği" vurgulandı.

Park Yatırım Bankası'nın da yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediği, yükümlülük değerinin varlıklarının toplam değerini aştığı ve bu bankanın faaliyetini sürdürmesinin, mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğü, bu nedenle de bankacılık işlemleri yapma izninin kaldırılmasına karar verildiği kaydedildi.


  • Engin Akçakoca Demirbank yönetiminde


  • Türkiye'nin en büyük 6. bankası


  • Demirbank'ın ortaklıkları


  • Park Yatırım Bank'ın izni kaldırıldı


  • Demirbank'ın işlem sırası kapatıldı


  • Demircilerin bankası: Demirbank

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!