Dede Anıtkabir mermerine alet yaptı, torunlar makineci oldu

Güncelleme Tarihi:

Dede Anıtkabir mermerine alet yaptı, torunlar makineci oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2005 01:41

Afyon'un en eski mermercilerinden Demireller Mermer, hem maden işletiyor, hem mermeri işliyor hem de mermer işleme makineleri üretiyor. Anıtkabir'de kullanılan mermerleri işlemek için gerekli aletleri üreten Hacı Ömer Demirel'in torunlarışimdi dört fabrika daha kuracak.

TÜRKİYE son yıllarda mermerde ipleri eline aldı ve İtalyanları bunalıma soktu. Eskiden 'kütük' ihraç eden mermerciler artık işleyip satıyor ve dünya pazarlarında liderliğe oynuyor. Afyon'un en eski mermercilerinden Demirel ailesinin şirketi Demireller Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Demmer), mermerde ne varsa hepsini yapan bir 'holding'e dönüşüyor. Dedesi Hacı Ömer Demirel'in Anıtkabir'de kullanılan mermerlerin madenden çıkarılması ve işlenmesi için gerekli aletleri yapan usta olduğu söyleyen Adnan Demirel, "Biz de dedemizin adına yakışır şekilde şu anda mermer sanayiinde kullanılan bütün makinaları üretiyoruz" diye başlıyor söze. Adnan Demirel şöyle devam ediyor:

"Hacı Ömer dedemiz Anıtkabir mermerine emek verenlerden. Anıtkabir’de kullanılan Afyon mermerlerinin (1944’te) işlenebilmesi için gerekli aletleri (ilkel anlamda makinaları) dedemiz taşeron olarak yapmış. İtalyan mimarlar ve ustalar bu aletlerle mermeri işlemiş ve Anıtkabir'e koymuş. Dedemiz iyi demirciymiş ve 1969’a kadar da bu iş sürmüş. Babam Ekrem Demirel de 1965'te dedemden bayrağı alıp işleribiraz daha ileri götürmüş. Ancak babam mermerciliğe de girmiş. 1965’te bir mozaik fabrikası kurmuş, 1969’da da kendi ocağını alıp işletmeye başlamış. 1975’e kadar ocakçı olarak devam etmiş."

10 ORTAKLI FABRİKA:

Babası Ekrem Demirel'in 1975'te daha büyük bir projeye soyunduğunu anlatan Adnan Demirel, "Babamız, İscehisar’da 10 arkadaşıyla ortaklık kurup bir mermer fabrikası açtı. Bu fabrika başlangıçtaki ortaklık yapısıyla 1980’e kadar devam etti. Sonra helalleşip hisseleri ortaklardan birine devredip ayrıldılar" diyor ve babasının bu fabrika deneyiminden sonra 1980’de mermer cıkarmaya başladığını belirtiyor. Adnan Demirel şöyle devam ediyor:

ŞUAYP BEY DEVREDE:

"Türkiye’de ilk kez Sandıklı Beyazı tabir edilen mermeri buldu ve ocağı çalıştırmaya başladı 1981’de bu mermeri işlemek için fabrika kurmaya karar verdi. Ancak, bu projede ailemizin 'makinacı' geçmişi devreye girdi ve fabrikamızdaki makinaların büyük bölümün babam kendisi yaptı. Bu sıralarda ben de babamla çalışıyordum. Ağabeyim Şuayp Demirel ise okuyordu. Sonra ağabeyim eğitimin tamamladı ve şirketimizde yönetimi üstlendi. Onunla birlikte makinacılığa daha da önem verdik. Mermer işinde hem ocak, hem mermer fabrikası hem de mermer makinası üreten fabrika şeklinde, mermerin tamamını kapsayan bir gruba dönüştük."

18 ÜLKEYE İHRACAT:

1983’te üretime başlayan Demmer mermer fabrikasında şu anda 500 kişi çalıştığını beelirten Adnan Demirel şöyle konuşuyor: "Afyon’da, 2 vardiye çalışıyoruz ve yılda 700 bin metre kare mamülü 18 ülkeye sevk ediyoruz. 2004’te 12 milyon dolarlık ihracat yaptık. İç pazara da 300 bin metrekarelik mal verdik. Bu da 2 milyon dolara yakın iç pazar cirosu demek. Fabrikamızı kurarken yapamadığımız bazı makinaları İtalya’dan almıştık. Sonraki yenileme aşamalarında tüm makinalarımızı kendimiz yaptık. Şu andaki fabrikamızın yüzde yüzü kendi ürünümüz."

Dört fabrika daha kurarsak ihracatımız 30 milyon dolar

DEMMER
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Demirel, bundan sonraki hedeflerini de şöyle özetliyor:

"Yatırımlarımızı 5 yıllık olarak planladık. Organize Sanayi’den 100 bin metrekare yer aldık. Oraya yeni bir fabrika kurup 300 kişi daha istihdam edeceğiz. Dazkırı’daki ocağımıza yakın bir başka fabrika daha kuracağız. Bir de Afyon Organize Sanayi’deki yerimize 2 yatırım daha düşünüyoruz. Oraya bir elmas fabrikası (madende kullanılan delici) kuracağız ve ayrıca bir mermer fabrikası daha. Böylece 4 fabrika daha planlamış olduk. Demireller olarak aile şirketlerinin zaaflarından kurtulmak ve kurumsallaşmak için önemli adımlar atıyoruz. 5 şirketimiz ve 5 ana hisse var. Makro hedefimiz ise 2000 işçi çalıştıran ve 30 milyon dolarlık ihracat yapan bir Mermer Holding olmak. Yapacağımız yatırımlarla bunu başaracağız."

Mermer fabrikası yapan fabrika

DEMİRELLER
Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Demmak) da Afyon'da üretim yapıyor ve dünyaya mermer makinaları ihraç ediyor. Adnan Demirel, bu fabrikada 70 kişilik istihdamları olduğunu belirterek, "Bir mermer fabrikasında neye ihtiyaç varsa bütün makinaları yapabiliyoruz. Geçen yıl Demmak'ın cirosu 2.5 trilyon lira oldu. Makina ihracatımız da çok hızlı büyüyor. Filistin'den Güney Afrika'ya kadar makina sattık" diyor. Halen Bursa, Uşak, Antalya, Burdur, Afyon ve Diyarbakır’da ocakları olduğunu anlatan Adnan Demirel, ABD ve Hollanda pazarlarında iddialı olduklarını belirtiyor ve "Mermerimizin yüzde 30'unu ABD'ye yüzde 20'sini Hollanda'ya satıyoruz. Bu ülkelerde çok önemli inşaat projelerinde mermerimiz var" diye konuşuyor.

De Panex, ünlülere franchising veriyor

HASAN
Karakulak'a ait De Panex (ekmek, pasta, restaurant), Gani Müjde'nin eşi Belma Canciğer Müjde ve Asmalı Konak dizisinin Seyhan Ağası Devrim Saltoğlu'na franchising veriyor. Belma Canciğer Müjde Gayrettepe'de 300 metrekarelik De Paneks restaurant açacak. Devrim Latoğlu ise Bahçeköy ve Yeniköy'de 2 adet korner De Panex açacak. Önümüzdeki dönemde De Panex'in merkezi üretime yoğunlaşacağını ve bayilik-franchising sistemi ile büyüyeceğini söyleyen Hasan Karakulak, "Biz kendimiz şube açmayacağız. Seçici davranarak franchising ve bayilik geliştireceğiz" dedi.

De Panex'e çok sayıda ortaklık teklifi de geldiğini söyleyen Karakulak şöyle konuştu: "Nurol Plaza'daki yatırımımız büyük başarı kazandı. Bizden franchise almak için büyük talep var. Bazı yabancı firmalardan da ortaklık teklifleri geliyor. Uluslararası bir zincir olmak için yabancılarla evliliğe sıcak bakıyoruz. Yakında önemli bir ortaklığa imza atabiliriz. Hedefimiz Paris'te Londra'da, New York'ta da olmak."

Evyapport’tan Ukrayna'ya konteyner hattı

UKRAYNA
Ulaştırma Bakanlığı ve Evyap arasında gerçekleşen işbirliği ile Ukrayna’nın ilk milli konteyner hattı Evyap Limanı’ndan (Evyapport) hizmete başladı. Bundan sonra İzmit Kirazlıyalı’dan elleçlenen konteynerlar, 36 saat sonra Ukrayna’nın İlichevsk’i limanına ulaşacak.

Roksolana ile Türkiye-Ukrayna; Ukrayna-Türkiye arasındaki tüm ithalat-ihracat yükleri aktarmasız olarak, en kısa sürede yerine ulaşacak. Şu anda haftada bir kez bir gemiyle hizmet veren Roksolana hattı için 2005 yılı sonuna kadar Türkiye’den, Ukrayna’nın diğer limanlarına taşımacılığın haftada 3 gemiye çıkarılması hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!