Davut, Golyat’ı yenemedi Porsche CEO’su 50 milyon Euro’luk tazminatla veda etti

Güncelleme Tarihi:

Davut, Golyat’ı yenemedi Porsche CEO’su 50 milyon Euro’luk tazminatla veda etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2009 00:00

Porshe Yönetim Kurulu, 15 saatlik olağanüstü toplantı sonrası, CEO Wendelin Wiedeking’i görevinden alan alarak, Volkswagen (VW) ile birleşmenin yolunu açtı. Görevini bırakan Wiedeking’in 50 milyon Euro tazminat alacağı belirtildi.

Haberin Devamı

PORSCHE Yönetim Kurulu, 2012 yılına kadar sözleşmesi bulunanan CEO Wendelin Wiedeking’i görevinden alarak, Volkswagen (VW) ile birleşmenin yolunu açtı. Alman spor otomobil üreticisi Porsche AG’nin yüzde 100 hisse ile tek sahibi konumundaki Porsche Automobil Holding SE’nin Yönetim Kurulu, çarşamba günü başlayıp perşembe günü sabahın ilk saatlerine kadar süren 15 saatlik olağanüstü toplantı sonrası, Volkswagen ile birleşmeye karşı çıkan CEO Wiedeking ile birlikte CFO Holger Haerter’in görevinden alındığını açıkladı. VW satın almak için Porsche’yi 9 milyar Euro’luk borçla karşı karşıya bırakan 16 yıldır yürüttüğü CEO’luk pozisyonunu bırakmak zorunda kalan Wiedeking’in 50 milyon Euro tazminat alacağı belirtildi.

Yarısını bağışlayacak

1983-88 yılları arasında çalıştığı Porsche’ye 1992’de CEO olarak geri dönen ve zor durumdaki şirketi dünyanın en kârlı otomobil üreticisi haline getiren Wiedeking’in alacağı tazminatın yarısını sosyal yardımlaşma kurumlarına bağışlayacağı açıklandı. Yöneti tazminatlarının eleştirisi konusu olduğu bu dönemde, kamuoyunun tepkisinden çekinildiği için 2008’deki 80 milyon Euro’luk geliriyle Avrupa’nın en çok kazanan yöneticisi olan Wiedeking’in tazminat olarak 25 milyon Euro ile yetinmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

5 milyar Euro’luk karar

Porsche SE Yönetim Kurulu, CEO ve CFO’nun görevlerini sonlandıran kararında, şirketin sermaye yapısını güçlendirmek ve 9 milyar Euro’luk borcunu azaltmak amacıyla 5 milyar Euro’luk sermaye artırımı yapılmasına da onay verdi. Böylece, Katar Emirliği’nden hisse satışıyla kaynak sağlanmasının yolu açılmış oldu. VW Yönetim Kurulu Başkanı ve Porsche’nin ortağı Ferdinand Piech ile giriştiği savaşı kaybeden Wiedeking’in yerine ise, sağ kolu olan üretimden sorumlu 48 yaşındaki Michael Macht’ın getirildi.

Bu sefer kazanan dev oldu

PORSCHE VW’nin kontrolünü ele geçirme hikayesi 2005 yılına dayanıyor. Porsche, Volkswagen’in yüzde 18 hissesini alırken 2006 yılı sonuna kadar hisse oranını yüzde 27’ye çıkardı. Porsche 2009 başında, kendisinden 20 kat daha büyük olan Volkswagen şirketinin yaklaşık yüzde 51 hissesine sahip oldu. Wieding o tarihte yaptğı açıklamada, “7 milyar 400 milyon Euro’luk cirosu bulunan bir şirket olarak, 140-150 milyar Euro’luk yıllık cirosu olan bir şirket üzerinde söz sahibisiniz. Bu inanılmaz. Ama hep istediğimiz şeydi bu. Davut ve Golyat’ın hikayesi gibi. Kendimizi bu rolde hissediyoruz” demişti.

Haberin Devamı

Katar, Porsche’den VW’nin yüzde 17 hissesini alacak

PORSCHE SE Yönetim Kurulu toplantısının paralelenide VW AG Yönetim Kurulu da olağanüstü bir toplantı düzenledi. Bu toplanının ardınadan VW AG CEO tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurulunun aldığı karar doğrultusunda Porsche ile VW birleşmesinin kademeli bir şekilde gerçekleşeceğini belirterek, şöyle konuştu: “VW AG, Porsche AG’yi doğrudan satın almayacak, üretci şirketin sahibi Porcshe SE ile birleşecek. Katar ise Porsche’nin elindeki hisseliri alarak yüzde 17 ile VW AG’ye ortak olacak. Katar ayrıca, hisse alarak Porsche AG’nin de ortağı olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!