Davos, ‘One minute’ uzun sürdü dedi İstanbul’da 5 kıtayı buluşturmaya geldi

Güncelleme Tarihi:

Davos, ‘One minute’ uzun sürdü dedi İstanbul’da 5 kıtayı buluşturmaya geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 00:00

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Formu-WEF) her yıl ocak ayında İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirdiği yıllık zirveden sonraki en geniş çaplı organizasyonu olan ‘Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Dünya Ekonomik Forumu’, 4-6 Haziran arasında İstanbul’da düzenlenecek.

Haberin Devamı

‘Dönüşüm Sürecindeki Bölgeler Arasında Köprüler Kuruyoruz’ temalı zirveye yerli yabancı çok sayıda iş ve siyaset dünyasından temsilcinin katılması bekleniyor. Etkinlik, ‘One minute’ (Bir dakika) krizi olarak anılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2009 yılında Davos’taki zirveyi, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le birlikte katıldığı oturumu ‘Daha da gelmem Davos’a diyerek terketmesinin ardından forumun Türkiye’deki ilk organizasyonu olma özelliği taşıyor.

Bir dakika uzun sürdü

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, zirvenin tanıtım toplantısında, ‘One minute’ kriziyle ilgili şu yorumu yaptı: “Bu olayın ardından WEF Başkanı Klaus Schwab bir açıklama yaptı. Ardından Perez, özür diledi. Ardından Sayın Schwab Türkiye’ye geldi. Başbakanımıza ‘Sizin Davos’a gelmeme kararlılığınızın farkındayız ama uygun görürseniz biz İstanbul’a gelelim’ dedi. Kendisi partimizin düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Davos Zirvesi’nin tarihinde ilk defa 5 kıtayı bir araya getiren bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Biz kültürümüzün ve değerlerimizin gereği gelen konuklarımızı ağırlamayı heyecanla bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Cüneyd Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu ise, ‘One minute’ kriziyle ilgili, “Sayın Başbakanımız ‘bir dakika’ dedi. Oldukça uzun bir dakikaydı ama geçti” diye cevap verdi.

İstanbul’da sentez

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin bir yanında Avrupa’nın değerleri, öbür yanında Asya’nın sunduğu fırsatlar olduğunu belirterek, “İşte İstanbul’da bu sentezi bir araya getirmenin farklı yolları tartışılacak. Türkiye istikrarıyla bir çok ülke için ilham kaynağı oluyor. Zirve boyunca İstanbul’da dünyaya çok önemli bir takım mesajların verileceğine inanıyorum” dedi.

Dünüşüm ve köprü

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Bünyesi Başkanı Stephen Kinnock, toplantının temasının uluslararası köprü kurmak ve dönüşüm olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Burada iki önemli kelime var. Birisi köprü diğeri de dönüşüm. Temamızda köprü İstanbul. İstanbul, toplantıda konuşacağımız bütün bölgeleri kapsıyor. Türkiye bölgesinde ekonomik ve politik açıdan büyük bir rol oynuyor. Biz bu toplantıda köprü kelimesinin, Türkiye’nin bölgesinde oynadığı kritik önemdeki rolü sembolize etmesini istedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sabancı ve Kent eşbaşkan

ZİRVENİN eş başkanlığını çok sayıda isim birlikte üstleniyor. Türkiye’den Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ve Türk profesyonellerinin dünyadaki en önemli temsilcilerinden Coca Cola Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhter Kent’in aralarında bulunduğu eş başkanlar şöyle: EMBRAER’in CEO’su, Frederico Curado, National Bank of Kuveyt’in CEO’su İbrahim Dabdoub, Vestas Systems’ın CEO’su Ditlev Engel, VTB Bank CEO’su Andrey Kostin ve Eni’nin CEO’su Giuseppe Recchi.

Arap Baharı yaşayan ülkelerin kaderi önemli

DÜNYA Ekonomik Forumu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Minoslav Dusek de, toplantının temelini Ortadogu, Kuzey Afrika ve Avrupa bölgelerinin oluşturduğunu dile getirerek, “Özellikle Arap Baharı’nı yaşayan ülkelerin kaderi son derece önemli. Bu yüzden toplantı için Türkiye’den daha iyi bir yer düşünülemezdi. Türkiye Arap Baharı süresince son derece aktif bir rol üstlendi ve önemli bir ilham kaynağı oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!