Danıştay: Termik santralda karara gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Danıştay: Termik santralda karara gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 10:34

Danıştay 13. Dairesi, KİGEM'in; İzmir, Ankara ve Adapazarı doğal gaza dayalı termik santralları kurma ve işletme konusunda imzalanan sözleşmenin iptali istemiyle açtığı davalarda, karar verilmesine yer olmadığı sonucuna vardı.

Haberin Devamı

Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM), Türkiye Elektrik Üretim İletim Anonim Şirketinin (EÜAŞ), Adapazarı bölgesi için Adapazarı Elektrik Üretim Şirketi, Ankara bölgesi için Baymina Enerji Anonim Şirketi ve İzmir bölgesi için İzmir Elektrik Üretim Şirketi ile doğal gaza dayalı termik santral kurma ve işletme konusunda 8 Ekim 1998'de imzaladığı sözleşmelerin, Danıştay incelemesinden geçirilmediğini ileri sürerek iptali istemiyle Danıştayda üç ayrı dava açtı.

Davaları inceleyen Danıştay 13. Dairesi, söz konusu davalarda karar verilmesine yer olmadığı sonucuna vardı.
Dairenin kararlara ilişkin gerekçesinde, daha önce imzalanmış sözleşmeler de dahil yap-işlet modelli enerji santralleri sözleşmelerinin özel hukuk statüsüne alınmasını öngören 5539 sayılı “Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”un, 17 Temmuz 2006'da çıkarıldığı anımsatıldı.

Haberin Devamı

Gerekçede, bu kanun değişikliği nedeniyle söz konusu şirketler tarafından yeniden sözleşme imzalanma talebinde bulunulması üzerine, şirketlerle EÜAŞ arasında 10 Kasım 2006'da sözleşmelerin imzalanarak yenilendiği ifade edildi.
Böylelikle dava konusunu oluşturan, 8 Ekim 1998 tarihli sözleşmelerin ortadan kaldırıldığı vurgulanan gerekçede, bu davada iptal istemi hakkında bir karar verilmesine hukuken olanak bulunmadığına işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!