Damak tadına kavuşacaklar

Güncelleme Tarihi:

Damak tadına kavuşacaklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 20:32

Tarım Bakanı Faruk Çelik ambargonun kalkmasıyla beraber Türk ürünlerinin yeniden Rusya’ya girmesiyle Rusların damak zevklerine uygun, alıştıkları lezzete yeniden kavuşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin çözülmesi ve ambargonun kaldırılmasının üreticilere dönük sonuçlarını değerlendirdi. Çelik, ilişkilerin yeniden geliştirilmesinin sadece Türk çiftçisi açısından değil, Rus üreticiler açısından da çok önemli olduğunu belirterek, özellikle Rus buğday üreticilerinin mağdur olduğunu ifade etti. Çelik, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bir dizi kararlar alıp, hızla hayata geçireceklerini söyledi.


Çelik, bir grup gazeteciyle sohbetinde, varılan anlaşmanın sadece tarım üreticisi açısından değil turizm için de önemli sonuçları olacağını anlatarak, “Rusya ile sorunların aşılması, hem Türk hem de Rus tarım üreticisi için önemli bir adım olmuştu. Bu durum, iki ülke açısından da sürdürülebilir değildi. Türk çiftcisine çok kaktısı olacak. Büyük bir canlanma yaşanacak. Her iki taraf da bu işten kârlı çıkacak. Zaten bundan 15-20 gün önce iki ülkenin tarım bakanlıkları düzeyinde temaslar yapıldı. O zaman da iki ülkenin üreticisi üzerinde yarattığı etki konusunda her iki taraf da hem fikirdi. 6-7 aydan beri yaşanan bu kötü dönem inşallah bir daha yaşanmaz. Tamamen kapanmış olmasını diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Çelik, bundan sonra nasıl adımlar atılacağını birlikte göreceğimizi söyleyerek şöyle konuştu: “İlk Bakanlar Kurulu toplantısında, bunun değerlendirmesi yapılacak. Ambargonun kaldırılması ilk adım olacak. Uygulanması biraz zaman alabilir, ama sonuçlarını göreceğiz. Ruslar damak zevklerine uygun, zaten alışdıkları lezzetlere yeniden kavuşacaklar. Turizm açısından da gittikleri ülkelerden memnun olmadıklarını duyduk, Antalya’nın konforunu başka yerlerde bulamıyorlardı.”

RUS ÜRETİCİ DE MAĞDUR

İlk etapta, meyve sebze ve narinciye üreticisinin faydasını göreceğini kaydeden Çelik, “Bu süreçte başka ülkelerin üzerinden ürünleri ulaştırmaya çalıştık, yeni pazarlar bulduk, ama bunun bir maliyeti vardı. Rus üreticisi açısından bakarsak da Rus buğday üreticisinin işine yarayacak. Bizim buğday ithal ettiğimiz ülkelerin başında Rusya geliyordu. Buğday üreticisinin mağdur olduğunu biliyoruz. 3 milyar dolar ithalatımız vardı, Rusya’dan. Yani ithalatımız ihracatımızdan daha fazla. Dolayısıyla onların da ciddi mağduriyetleri oluşmuştu. Bu ilişkinin yeniden tesis edilmesinin, Türkiye kadar Rusya’ya katkısı olacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!