Daha ne istiyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

Daha ne istiyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2013 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil üretimi için şirketlerle ‘özel teşvik’ alternatifini görüşebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Çağlayan, “Devlet olarak böyle bir yatırım içinde ‘altın hisse’ ile özel sektörümüzün yanında oluruz. Daha ne istiyorsunuz” diye konuştu.

YERLİ otomobil üretimi konusunda devletin beklediği ‘babayiğit’in ortaya çıkmamasının ardından hükümetten bir hamle daha geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl “Gelişim için Değişim” konsepti ile düzenlenen 5. Otomotiv Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “İçinizde içinizde ‘ben yerli otomobili yapacağım’ diyen bir babayiğit varsa, gelin kardeşim sizlerle özel teşvik konuşmaya hazırız” dedi. Bu öneriyi ilk defa açıkladığını belirten Çağlayan, “Yerli ya da yabancı kim olursa olsun, özel teşviki de konuşmaya hazırız. Devlet olarak böyle bir yatırım için de adeta ‘sessiz hisse’ denilen bir anlamla bir ‘altın hisse’ ile özel sektörümüzün yanında oluruz. Daha ne istiyorsunuz” diye konuştu.

AKLA TÜRKİYE GELSİN

Yerli otomobil konusunu, Türkiye’nin dışarıya bağımlığını azaltmak için göbek bağını kesmeye benzeten Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerli otomobilden kastımız adının Ahmet, Mehmet olması değil. Nasıl Hyundai denildiğinde Güney Kore, Toyota denildiğinde Japonya akla geliyorsa, Türkiye’nin otomobil markası olduğunda Türkiye akla gelsin istiyoruz. Türkiye otomobilin motorunu da aktarma organlarını da yapacak akla, bilgi birikimine, mühendise, müteşebbise sahip. Kafamız bir Alman’dan, bir İtalyan’dan, Japon ya da Koreli’den daha mı az çalışıyor? İddia ediyorum daha da fazla çalışıyor.” Yerli otomobilin artık tasarlanıp rayına oturtulması gerektiğini belirten Zafer Çağlayan, “Kimsenin bu çalışmaları gölgelemeye hakkı yok. Kim olursa olsun Türkiye bunu yapacak. Yan sanayimiz bir otomobilin yüzde 85’ini yapacak güçte. Geriye kalan tek şey cesaret. Otomobil üretimi yapan pek çok ülkenin durumu Türkiye’den daha mı gelişmiş? Yan sanayimizle iftihar ediyorum. Otomotiv sektöründe değişim ihtiyacı var. 6 milyar dolarlık motor ve aktarma organı ithalatı yapılmasını yakıştıramıyorum. Biz bunları yapacağız. Yeter ki kendimize güvenelim” dedi.

Haberin Devamı

Hyundai ile değerlendiririz

TÜRKİYE’nin yıllık 1 milyon adet seviyesinde bir otomobil pazarına ulaşması halinde yerli otomobilin daha mantıklı bir seçenek haline geleceğini belirten Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “İç piyasa bu eşiği aşmadıktan sonra ciddi sanayileşme dönemine geçebiliriz. Bu sayede platformlarda konuşlanma sağlanabilir. Ancak bu konuyla ilgili olarak ortağımız Hyundai ile bunu değerlendireceğiz. Sonrasında uygulama modellerini açıklayabiliriz. Ancak şu bir gerçek ki Türkiye’de bir yerli markanın oluşma beklentisi tamamen ihracat üzerine kurulu. İç pazarda kendi ürününü satamazsan dışarıya da satamazsın.”

Haberin Devamı

Altın gümüş platin hisseye gerek yok

BAYRAK-TAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar ise iç pazardaki yüksek vergilere gönderme yaparak, “Ortam yaratıldıktan sonra altın, gümüş ya da platin hisseye gerek kalmaz. Hepsi buraya yatırıma gelir. Ancak şu da bir gerçek ki Avrupa’dan ayrışmamız artık mümkün değil. Evli ya da nişanlı deyin, bir şekilde bağlıyız. Avrupa’da üretim kapasitesi yüzde 60-80’ler seviyesine düşmüş. Yatırım buraya yapılacak da araç nereye satılacak. Artık insanlar aracı statü sahibi olmak için almak yerine, A noktasından B noktasına gitmek için kullanıyor.”

Yatırımcı için büyük bir rahatlık

DOĞUŞ Holding’in CEO’su Aclan Acar da, Çağlaya’nın önerisinin olumlu bir etki yaratacağını düşündüğünü belirtti. Son dönemde yerli oto üretimi konusunda adı gündeme en fazla gelen markalardan biri olan Volkswagen adına yorumda bulunamayacağını söyleyen Acar, “Yatırım yaptığınız ülkelerde, devletin yatırımın arkasında durması satış ve pazarlamaya da destek veririm demesi yatarımcı açısından çok büyük bir rahatlık” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!