Daha düşük faiz istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Daha düşük faiz istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 23:06

Merkez Bankası’nın hükümetin belirlediği hedefler için araçlarını kullanmakta bağımsız olduğunu belirten ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak iyi bir politika çerçevesinde faizlerin daha da düşmesini istediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

EKONOMİDEN Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz Merkez Bankası bağımsızlığını araç bağımsızlığı olarak anlamak gerektiğini dile getirerek “Elbette hükümet olarak yatırımların maliyetinin yükselmesini istemeyiz. İyi bir politika çerçevesinde faizlerin daha da düşmesini isteriz” dedi. Ana teması “düşük büyüme ve düşük faiz ortamında yol almak” olan İstanbul Finans Zirvesi’nde bir oturumda konuşan Yılmaz, “Biz siyasetçiler olarak yatırımların maliyetinin yükselmesini istemeyiz. İyi bir politika çerçevesi içinde güven ortamında faizlerin daha da düşmesini isteriz. Türkiye bu konuda da en başarılı ülkelerden biri oldu son yıllarda. Bugün geldiğimiz noktada enflasyonla faizler arasında çok daha düşük bir fark olduğunu görüyoruz. Önemli olan risk primini daha da aşağı çekmek, güven veren politikalarla daha az faiz öder konuma gelmek” dedi.

HEDEF HÜKÜMETTEN

Yılmaz, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının araç bağımsızlığı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın bir kanunu var. Kanunda tanımlanmış görevleri var. Elbette ki politikayı ana çerçeveyi hükümet belirler. Merkez bankalarının bağımsızlığını araç bağımsızlığı olarak anlamak gerekir. Yani hedefi koyarsınız Merkez Bankası araçlarını kullanmak konusunda bağımsızdır. Merkez Bankası ülkemizin ve ekonominin ihtiyaçları neyse dünya ile Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyerek araçlarını kullanır. Elbette hükümet olarak yatırımların maliyetinin yükselmesini istemeyiz. İyi bir politika çerçevesinde faizlerin daha da düşmesini isteriz.” Yılmaz ayrıca, kredi kartlarına taksit sınırlamasının gevşetilmesi ile ilgili bir soru üzerine de, bu konunun Finansal İstikrar Komitesi’nde tartışılacağını, artılarının eksilerinin konuşulacağını
ifade etti.
Dünyanın henüz yeterince yatırım yapamadığını dile getiren Yılmaz, yatırımların artırılması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, yatırımda faizin bir unsur olarak görülmesi gerektiğini ve faiz dışı unsurları da mutlaka hesaba katılması gerektiğini vurguladı. Yılmaz “İyi ve öngörülebilir projeler hazırlanması, uzun vadeli finansal bir takım mekanizmaların geliştirilmesi, kurumsal çerçevemizin iyileştirilmesi, kamu-özel iş birliği modeli gibi farklı modellerin daha etkin şekilde kullanılması gibi bir dizi araçlarla bunu sağlamamız mümkün. Orta Vadeli Program hazırlıklarımız sürüyor yatırımı çekmek için faiz dışı unsurları programımıza yerleştireceğiz” dedi.
İFM için temel atılacak
Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi projesinin son durumuna ilişkin bir soru üzerine, “Önemli bir aşamaya gelmiş durumdayız. TOKİ bu konuları takip ediyor. Belli ihaleler, projelendirmeler yapılmış durumda. Aşağı yukarı kazma vurmaya doğru yaklaşmış vaziyetteyiz. İnşallah kısa sürede kalan işlerimiz de tamamlanır ve hep birlikte temeli atarız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geleceğe güven sağlanamadı

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz oranlarının özellikle gelişmiş ülkelerde neredeyse reel anlamda eksi seviyelerde olduğunu belirterek geleceğe güvenin tam olarak sağlanamadığı için yatırımların küresel olarak yeterince artmadığını söyledi. İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşan Başçı, geçen hafta Ankara’da düzenlenen B20 toplantılarında yatırımların neden artmadığının tartışıldığını belirterek, yatırımların faizin ve güven ortamının fonksiyonu olduğunu söyledi. Başçı, “Geleceğe güven konusunda tam bir iyileşme sağlanamadı. İşadamları gelecekten emin olamıyorsa yatırımlarını erteleyebiliyorlar. Bu dönemde ihtiyacımız olan şey güveni artırmak” dedi. Başçı şöyle konuştu: “Geleceğe güven, geleceğe bakış konusunda tam bir iyileşme sağlanamadı. Biz B-20’de bunun üzerine odaklandık.”

Haberin Devamı

BIST’te halka arz ertelenebilir

BORSA İstanbul’un CEO’su Tuncay Dinç, gelecek yılın ikinci çeyreği için planlanan BİST’in halka arzının gerekmesi durumunda ertelenebileceğini belirterek, çarpanların çok aşağı geldiğini ifade etti. Dinç, Finans Zirvesi’nde Reuters’a yaptığı açıklamada, “Son süreç herkesi etkiledi. Dünya konjonktüründen bağımsız hareket edemiyorsunuz. Şu anda çarpanlar çok kötü de olsa biz halka arza çıkıyoruz diyemeyiz. Biz 16-17 çarpan beklerken, şu anda 10-12 çarpanlar arasında gidiyor. Takvime göre halka arz ikinci çeyrekte olur, ancak gerekirse bu tarih ertelenebilir.” Dinç, ayrıca halka arz için fiyatın bakanlar kurulu tarafından belirleneceğini ifade ederek şunları söyledi: “Halka arz fiyatına bakanlar kurulu onay verecek. Ancak şu andaki bakanlar kurulu buna karar verecek bir bakanlar kurulu değil. Çünkü görevi 1 Kasım’dan sonra bitecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!