Cuma hutbesinde telif hakkı, korsan taksi ve marka taklidi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Cuma hutbesinde telif hakkı, korsan taksi ve marka taklidi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

İstanbul Müftülüğü dün tüm camilerde, telif hakları ve korsan taksilerle ilgili cuma hutbesi okuttu.

Hutbede, müzik dinlemenin bir hak olduğu belirtilirken, telif haklarını çiğnemek, marka taklit etmek, trafik kurallarını ihlal etmek ve korsan taksicilik yapmanın kul hakkı yemek olduğunu ve Allah katında bunun sorumluluğunun ağır olduğu belirtildi. İstanbul’da her cuma okutulan hutbeler, İstanbul Müftülüğü Hutbe Komisyonu’na imamların gönderdiği hutbelerden seçilip belirleniyor
Bir imamı hazırladı
Tuzla-Zeytinlik Camii İmamı Ahmet Gürsoy tarafından hazırlanan ve İstanbul’daki tüm camilerde “Haklara duyarlı olmak” başlığıyla okutulan hutbede, insanın hayatının her safhasında başkasına muhtaç olduğu ve toplu halde yaşamak zorunda bulunduğu hatırlatıldı. Başkalarının haklarına saygı duyulması gerektiği anlatılan ve “Ailede başlayan hak ve sorumluluklar, akraba ve komşularla çevre ve iş hayatıyla genişleyerek, çeşitlenerek devam ediyor” denilen hutbede şöyle devam edildi:
“Haklar ve özgürlükler mutlak ve sınırsız değildir. Başkalarının hak ve özgürlükleriyle sınırlıdır. Müzik dinlemek bir hak ise evde, araçta ve düğünde bu hakkımızı kullanırken başkalarını rahatsız etmemek de görevimizdir. Sokaklardan, yollardan ve diğer umuma açık alanlardan istifade ederken usulüne uygun davranmalı, başkalarının haklarına riayet etmeliyiz. Bu hem dinî hem insanî görevimizdir. Bacamızın dumanı ile havayı kirletmek, kullandığımız elektrik ve suyun bedellerini başkasına ödetmek, telif haklarını çiğnemek, marka taklit etmek, trafik kurallarını ihlal etmek, korsan taksicilik yapmak gibi pek çok husus günümüzde dikkat edilmesi gereken haklardandır. Bunlar kul haklarına girer ve Allah katında sorumluluğu ağırdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!