Çözüm ithalat

Güncelleme Tarihi:

Çözüm ithalat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 00:26

Kilogramı 6 TL’yi bulan patates-soğan fiyatları sonrası hükümet ithalat silahını çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates-soğanda spekülasyona izin vermeyeceklerini, bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

DÖVİZ kurlarında yaşanan artış, üretimdeki verimsizlik ve stoklama sebebiyle patates, soğanın kilogram fiyatı 6 TL’yi buldu. Yükselen fiyatlara karşı ise önlem gecikmedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bir TV programında, patates-soğan ithalatı yapılacağını söyledi. Zeybekci, “Patates-soğan fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Tarım Bakanlığı olarak bakıyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz” diye konuştu. Birinci önceliğin enflasyonla mücadele olacağını belirten Zeybekci, enflasyonla mücadelede çok güçlü adımlar atılacağını kaydetti.

HASTALIK ETKİLİ OLDU
Türkiye’nin önde gelen patates üretim merkezlerinden İzmir’in Ödemiş ilçesinde erkenci patateste görülen hastalık nedeniyle verimin düştüğü, bunun da fiyatların artmasına neden olduğu belirtildi. İlçe olarak, ülkenin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşıladıklarını dile getiren Ödemiş Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Dinlemez, fiyat dengesizliği nedeniyle üreticinin son yıllarda patates ekmekten vazgeçtiğini söyledi. Dinlemez, “Geçen yıl oluşan fiyatların memnuniyetsizlik yaratması bu sene ekim alanlarını daralttı. Bu yıl hava şartları da patatesin sevdiği gibi gitmedi. Hava şartlarından dolayı erken ekilen patateslerde görülen hastalık verimi düşürdü. Bundan dolayı da fiyatlar yükseldi” dedi. Fiyatların yakın dönemde diğer üretim bölgelerinin devreye girmesiyle gerileyeceğini ancak tarla fiyatı ile raf fiyatı arasındaki farkın yüksek olmasının üreticiyi kızdırdığını belirten Dinlemez, “Tarla fiyatı ile raf fiyatı arasındaki fark üçe katlandı. Çok acı bir gerçek ama maalesef bunun önüne geçilemiyor” diye konuştu.

2 HAFTAYA FİYAT DÜŞER
Bahar aylarında bazı yörelerde patates hasadı yapıldığını, rekoltenin düşük olması nedeniyle ürünün kilogramının tarladan 2.5-3 lira arasında satıldığını, fiyat artışının kısa süreli olduğunu kaydeden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, patateste ‘erken sezon’ olarak adlandırılan nisan ayı sonu itibarıyla hasadın başladığını belirtti. Çelikbaş, iklim koşullarından olumsuz etkilenen üründe verim düşüklüğü yaşandığını dile getirdi.

Salih Çelikbaş, “Verimin düşük olmasından dolayı fiyatlarda hızlı bir yükseliş söz konusu ancak önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde çeşitli yörelerde yeni hasat başlayacak. Arz-talep dengesizliği nedeniyle yükselen fiyatlar 2 haftaya kadar düşecektir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!