Corolla Adapazarı’na 150 milyon Euro’ya dönüyor, 400 kişiye daha iş görünüyor

Güncelleme Tarihi:

Corolla Adapazarı’na 150 milyon Euro’ya dönüyor, 400 kişiye daha iş görünüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Toyota, 2007 yılında ani bir kararla üretimini Japonya’ya kaydırdığı başarılı modeli Corolla’yı 2013’ten itibaren 150 milyon Euro yatırımla yeniden Adapazarı’nda üretmeye başlayacağını resmen açıkladı. Corolla üretimiyle birlikte Adapazarı fabrikasına 400 yeni eleman alınacak. Auris üretimi ise Corolla’nın devreye girmesiyle İngiltere’ye kayacak.

BUGÜNE kadar 1.2 milyar Euro’luk yatırım yaptığı Adapazarı fabrikasına 2008’den bu yana yaşanan küresel kriz, dünya çapında geri çağrılma ve Japonya’daki deprem-tsunami felaketi yüzünden hedeflediği kadar odaklanamayan Japon otomotiv devi Toyota, Türkiye’nin gücünü bölgede daha iyi kullanmak için düğmeye bastı. Toyota, 2007 yılında ani bir kararla üretimini Japonya’ya kaydırdığı başarılı modeli
/images/100/0x0/55ea90adf018fbb8f888498b
Corolla’yı 2013 yılından itibaren 150 milyon Euro yatırımla yeniden Adapazarı’nda üretmeye başlayacağını resmen açıkladı. Corolla’nın geri dönmesiyle birlikte Toyota’nın Adapazarı fabrikasında Verso’yla birlikte ürettiği Auris’in üretimi ise İngiltere’ye kayacak.
 
Corolla tecrübemiz var

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, “C Segment Sedan (Corolla) üretiminin şirketimiz tarafından yapılacağını duyuruyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. 1994-2006 yılları arasında ürettikleri Corolla modeli dolayısıyla sedan otomobil üretimi konusunda önemli bir tecrübeleri olduğunu kaydeden Özer, şunları söyledi: “Bu karar, kaliteli üretimimize ve çalışanlarımızın, yan sanayimizin, tüm iş ortaklarımızın özverili çalışmalarına duyulan güvenin bir sonucu olarak verilmiştir. Türkiye ekonomisine ve topluma katkılarımız artarak devam edecektir.”

400 yeni eleman alınacak

C segment Sedan (Corolla) projesi için planlanan ek yatırım tutarının 150 milyon Euro olduğunu kaydeden Özer, Sakarya fabrikasında istihdam edilmek üzere mevcut işgücüne ilave olarak 400 kişilik yeni eleman alımı gerçekleştireceklerini bildirdi. Özer, “Verso modelinin yanı sıra üretimi gerçekleşecek olan yeni proje ile birlikte Toyota Türkiye’nin toplam üretim miktarı ve yerlileştirme oranı da artacak” diye konuştu.

Auris İngiltere’ye gidiyor

Özer, şunları dile getirdi: “Toyota’nın Avrupa üretiminde optimizasyon ve C segment üretiminde yerlileştirme stratejisi ile paralel olarak, ilgili segmentte sedan üretimi Toyota Türkiye tarafından yapılacak olup, C segment hatchback (Auris) üretimleri de Toyota İngiltere Fabrikası tarafından gerçekleştirilecektir.”

Tezer: Corolla’nın dönüşü sektörümüze olumlu işaret

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, Toyota’nın Türkiye’de üretimini genişletmesinin Türkiye ve sanayinin geleceği açısından olumlu bir işaret olduğunu belirtti. Tezer, şöyle konuştu: “O bakımdan biz yeni projelerin üretim sisteminde devreye girmesinden mutluluk duyuyoruz. Bu yeni proje mutlaka tasarım alanında ve aksam parça üretiminde de yeni boyutlar yaratacaktır. Tıpkı Doblo’da, Connect’te olduğu gibi. Toyota’nın bir süredir bekleyip, böyle yeni bir projeye girmesi, kapasitesini büyüteceği anlamı da taşıyor. O bakımdan bundan ancak mutluluk duyulur.”

Toyota Türkiye’nin ihracatı 38 ülkeden 50’ye uzanacak

TOYOTA, Corolla üretimiyle birlikte bugüne kadar sadece Avrupa pazarları için üretim yaptığı Türkiye fabrikasından Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere de ihracata başlayacak. Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, daha önce bu konuda şunları söylemişti: “Bugüne kadar üretimimizin yüzde 91’ini Avrupa’ya ihraç edip yüzde 9’unu iç pazara verdik. Bundan böyle çok önemli bir gelişme kaydedederek sadece Avrupa’ya otomobil ihraç etmeyeceğiz. Türkiye’nin ufkunu pazar çeşitliliğiyle açmak istiyoruz. Toyota’nın büyümeyi öngördüğü 3T ülkeleri (Türkiye, Tayland, Tayvan) arasındayız. Kapasiteyi daha iyi kullanmak için Avrupa dışında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere’de ihracata başlıyoruz. İhracat yaptığımız 38 ülke 3 yıl içinde 50’nın üstüne çıkacak. Bu dönemde üretimi ise yeni modellerle önce 177 bin adede, sonra ise benim en büyük hayalim olan 200 bin adede çıkartmayı hedefledik.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!