Çorap ihracatında Çin korkusunda boşa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çorap ihracatında Çin korkusunda boşa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 12:28

Türkiye, 2006 yılında 753 milyon dolarlık çorap ihracatı gerçekleştirdi.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün 2006 Yılı ihracat performansının ele alındığı rapora göre, yaşanan olumsuzluklar ve yüzde 15'lik düşüş beklentisine rağmen bir önceki yıla oranla Türkiye'nin çorap ihracatında miktar olarak yüzde 1,36'lık, değerde ise yüzde 3,2'lik artış yakalandı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, çorap sektöründe AB ülkeleri tarafından Çin'e karşı bir kota getirilmediği halde geçen yıla göre artış sağlanmasının, sektörün ne kadar başarılı olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

ÇİN'E AMBARGO

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorap Komitesi Başkanı Özkan Karaca da Türkiye ihracatının yüzde 85'inin gerçekleştiği AB ülkelerinde 10 kategoride Çin'e ambargo konulduğunu, ancak çorap sektörünün bu ambargonun dışında kaldığını belirtti. Karaca, bu olumsuz şartlar nedeniyle yüzde 15'lik bir düşüş beklenmesine rağmen artış sağlamayı başardıklarına işaret etti.

Çorap sektörünün 10 yıl sonra sadece miktar bazında değil değer bazında da artış yakalamasının çok sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Karaca, geçen 10 yıllık süre içinde Türk üreticilerin kendi aralarındaki rekabetten dolayı miktar bazında yakaladıkları artışı değer bazına taşıyamadıklarına değindi. Karaca, Türkiye çorap ihracatının, dünyada moda marka olan ve en kaliteli çorap üreten ülkelerin başında gelen İtalya'ya yüzde 40, İspanya'ya ise yüzde 17'lik artış sağlanmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!