Çok çalışmam lazım, çook

Güncelleme Tarihi:

Çok çalışmam lazım, çook
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 16:32

KOBİ´lerin yüzde 67´si krizden ´zayıflayarak´ çıktı. Konsensus Araştırma´nın yaptığı ´KOBİ Araştırması´na göre bir KOBİ´nin ortalama zararı 150 bin dolar.
KOBİ´lerin yüzde 47´si hiçbir siyasi lidere güvenmiyor, Yüzde 54.3´ü siyasilerin Devlet Bakanı Derviş´in açıkladığı ekonomik programın arkasında duracağına inanmıyor.

Haberin Devamı

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık, ekonomik krizin KOBİ'lere (küçük ve orta boy şirketler) etkisini incelemek üzere bir araştırma yaptı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilen araştırmada, "Kriz sonrası firmam zayıfladı" diyenlerin oranı yüzde 67 çıktı.



Bir KOBİ'nin ekonomik krizdeki ortalama finansal kaybı 150 bin doları buldu. Yüzde 28´lik bölüm 60 bin doların üzerinde kayba uğrarken, yüzde 40´ının zararı 60 bin doların altında oldu. Buna karşılık yüzde 59´luk kesim Devlet Bakanı Kemal Derviş´in istediği toplumsal destek ve fedakarlığa gönüllü olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu söylüyor. KOBİ´lerin yüzde 54.3´ü siyasi iradenin Bakan Derviş´in açıkladığı ekonomik programın arkasında duracağına inanmıyor. ´Ekonomik krizi hangi liderin çözebileceğine inanıyorsunuz´ sorusuna verilen yanıt ise oldukça ilginç. KOBİ´lerin yüzde 47´sı hiçbir lidere güvenmiyor. Liderler arasında en yüksek oran yüzde 9 ile Mesut yılmaz´a ait.

Haberin Devamı


Araştırmaya göre, ekonomik kriz, KOBİ'lerin yüzde 60'ını finansal olarak zor duruma düşürdü. KOBİ'lerin yüzde 66'sı, kriz öncesi finansal açıdan ortalama düzeyde olduğunu, kriz sonrasında ise finansal olarak zayıfladığını belirtti. Yüzde 68´i 2001 yılını zarar ederek kapatacağını düşünüyor.



Kriz öncesinde firmasını finansal açıdan zayıf görenlerin oranı yüzde 7 iken, kriz sonrasında bu oran yüzde 67´ye çıktı. KOBİ'lerin yüzde 45'inin, krizde aldığı ilk önlem "işçi çıkarmak". Giderleri kısmak ve yatırımları durdurmak en çok başvurulan diğer önlemler.



KOBİ´lerin yüzde 21´i ekonomik programın ekonomiyi düzelteceğine inanmıyor. Düzelteceğine inananların oranı ise yalnızca yüzde 22.



Türkiye´nin en önemli üç sorunu nedir? sorusuna verilen yanıtlarda ilk sırayı ´ekonomik problemler´ alıyor. ´Siyasi başarısızlık ve istikrarsızlık´ ile ´rüşvet ve yolsuzluk´ onu izliyor.



KOBİ´lerin en fazla çalıştığı üç banka sırasıyla Yapı Kredi, İş Bankası ve halkbank. Bankalarla en fazla çek-senet, kredi ve cari hesaplar işlemleri yapılıyor. İlginç bir sonuç kamu bankalarıyla ilgili. KOBİ´lerin yüzde 74´ü Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlakbank´ın birleştirilerek siyasi iradeden bağımsız hale getirilmesini savunuyor. Bankaların özerkleştirilmesinin işleri etkilemeyeceği düşünülüyor.

Haberin Devamı


KOBİ´lerin yüzde 35´i krizin 6 ay-1 yıl arasında süreceğini ve ancak bu süre sonunda düzelme görülebileceğini söylüyor. Yüzde 24´lük kesim krizin 1-2 yıl arasında süreceğini düşünürken ´kriz bitmez´ diyenlerin oranı yüzde 6.



Genç ve eğitimli



Konsensus Araştırma Şirketi´nin KOBİ araştırmasına toplam 105 şirket katıldı. Bunların yarısı 17 yılın altında ömre sahip. KOBİ´lerin yüzde 31´inde 35 kişiden fazla eleman çalışıyor. Eğitim düzeyleri yüksek sayılabilir. Yüzde 48´i üniversite yüzde 31´i lise mezunu. Yüzde 44´ü 40 yaşın altında, yüzde 34´ü dört kişilik aileye sahip.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!