Clinton'dan iki söz

Güncelleme Tarihi:

Clintondan iki söz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nde sizinle birlikte çalışacağım.

ABD Eximbank'ından 1 milyar dolar kredi gelecek.

ABD Başkanı Bill Clinton, resmi görüşmelerinin ilk durağı Çankaya Köşkü’nde yaptığı konuşmada Türkiye’ye yönelik desteklerinin süreceği mesajını verdi. Clinton, bu sözlerini iki somut mesajla güçlendirdi. Clinton, ‘Türkiye’nin ABD’nin müttefiki ve Avrupa’nın bir parçası olmaya devam etmesini istiyoruz’ dedi.

ABD Başkanı Bill Clinton, ziyaretinin ilk gününde Türkiye'ye, Avrupa Birliği üyeliği için destek sözü verdi.

Clinton Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resmi törende, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e dönerek, ‘‘Size söz veriyorum ki; sizinle birlikte çalışacağım. Tek bir Avrupa için verdiğim sözü tutmaya çalışacağım’’ dedi. Türkiye'nin Avrupa'ya dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Clinton, Türkiye ile ABD arasındaki ortaklık ve ilişkinin bu fırsatı yaratacağına inandığını bildirdi.

Ziyaretinin beş gün süreceğini hatırlatarak, Türkiye'yi en uzun ziyaret eden ABD Başkanı olacağını söyleyen Clinton, ‘‘Türkiye'nin ABD'nin müttefiki ve Avrupa'nın bir parçası olmaya devam etmesini, özellikle Yunanistan ile olan gelişmelerin devamını istiyoruz’’ dedi.

Ülkesinin, iyi ve kötü gününde daima Türkiye'nin yanında olmaktan gurur duyacağını vurgulayan ABD Başkanı, ‘‘Tehlike ne olursa olsun, ister terörizm, ister ihtilaf, ister tabi felaket olsun biz sizin yanınızda olacağız’’ dedi. Clinton, depremin ardından Türkiye'ye arama-kurtarma ekipleri gönderdiklerini ve en az 10 bin kişinin barınma ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını hatırlattı.

1 MİLYAR DOLAR GELECEK

Eximbank'tan 1 milyar dolar tutarında bir krediyi de çeşitli projelerin finanse edilmesi ve yıkımın tahribatının giderilmesi için sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Clinton, ‘‘Bizler en kısa zamanda toparlanmanıza yardım edeceğiz, gelecekte de yardımcı olacağız’’ dedi. Clinton, deprem bölgesini ziyaret ederek, ilk depremin kurbanlarına ne şekilde yardım sağlayabileceklerini gözden geçireceğini de söyledi.

Clinton, başta Yunanistan olmak üzere, deprem sırasında Türkiye'nin yardımına koşan tüm ülkelere müteşekkir olduklarını ifade etti.

Türkiye'de artarda yaşanan depremlerin kendilerini çaresiz bıraktığını hiç kimsenin 17 Ağustos'ta ve sonrasında yaşanan depremleri önceden bilip önleyemeyeceğine dikkati çekti. Depremden ‘‘trajedi' olarak söz eden Clinton, Amerikan halkı adına başsağlığı dileklerini ve üzüntülerini dile getirdi.

DAHA DA YAKINLAŞTIK

ABD'nin en önemli ortak ve müttefiklerinden birisi olan Türkiye ile ilişkileri derinleştirmekten büyük onur duyduğunu ifade eden Clinton, ‘‘Bu yüzyıl içinde Türkiye ile ABD gittikçe daha da yakınlaşmıştır. Aramızdaki ilişki gerçekten çok önemli düzeydedir. Artık devamlı olarak birlikte neler yapabileceğimizi göstermekteyiz’’ dedi.

ABD ile 675 milyon dolarlık anlaşma

TÜRKİYE ile ABD arasında yarın İstanbul'da, yaklaşık 675 milyon dolarlık iş anlaşmaları imzalanacak. DSİ'ye ekipman satışı ve 3 hidroelektrik santral projelerine ilişkin anlaşmaların imza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı,Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer ile ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da hazır bulunacak.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan yapılan açıklamaya göre, Conrad Oteli'ndeki törende, BOTAŞ doğalgaz protokolü ve ağır yük helikopteri ile ilgili niyet mektubu da imzalanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden,Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Şener Eruygur, DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım ve TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi'nin katılacağı törende, temsil edilecek Amerikan şirketleri ise IFC Kaiser, Harza, Duke, Raytheon, Stone & Webster, the Gradall Company, General Electric, Generation Ventures Associates, Sikorsky ve InterGen olarak açıklandı.

Dünya Bankası 750 milyon doları görüşüyor

Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremden sonra Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağlamayı öngördüğü toplam 750 milyon dolarlık krediye ilişkin anlaşmanın, bankanın bugün yapılacak yönetim kurulu toplantısında onaylanması bekleniyor. 750 milyon dolarlık krediye ilişkin Türkiye'nin yapması gereken işlemlerin de 1 ay içinde tamamlanması ve krediye işlerlik kazandırılması öngörülüyor.

Kredinin 250 milyon dolarlık bölümü, depremzedelere yönelik, kira yardımı gibi nakit harcamaların finansmanı amacıyla bütçe imkanlarının iyileştirilmesinde kullanılacak. Bu bölümün kullanımının gelecek yıl mart ayına kadar tamamlanacağı belirtiliyor. İlk 3 yılı ödemesiz 15 yıl vadeli ve sabit faizli kredinin 500 milyon dolarlık bölümü ise konut ve diğer altyapı projelerinde kullanılacak.

Dünya Bankası, kredi kapsamında yapılacak konut ve altyapı inşaatlarının organizasyonu için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bünyesindebulunan Proje Uygulama biriminin güçlendirilmesini ve doğrudan Başbakanlık'a bağlanmasını istemişti. Söz konusu birim, bu ay başında Başbakan Ecevit'in oluru ile Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'na bağlı olan TOKİ'den alınarak, doğrudan Başbakanlık'a bağlanmıştı.

Yetkililer, İzmit'in ardından Düzce'de meydana gelen depremden sonra Dünya Bankası ile yeni kredi için görüşmenin şimdilik gündemde olmadığını, ancak mali sektör reformu kapsamında sağlanacak 1 milyar 50 milyon dolarlık kredinin artırılması yönünde hazırlıklar yapıldığını kaydetti.

Kavi: 1 milyar dolar ihracata aktarılsın

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, ABD Başkanı Bill Clinton'un açıkladığı 1 milyar dolarlık kredinin Türk Eximbank'a aktarılması halinde, ihracatın finansmanına büyük katkısı olacağını bildirdi. Kredi faizleri düşse bile iç pazarda önemli bir gelişme olmayacağı için üretimin tekrar eski sağlığına kavuşmasının ancak ihracatla mümkün olduğuna işaret eden Kavi, ‘‘Amerikan Eximbank'ı, 1 milyar dolarlık krediyi Türk Eximbank'a aktarması ve kullanıma ilişkin standartların tarif edilmesi halinde, ihracatın finansmanına büyük katkısı olur’’ dedi.

Türkiye Afet Yönetim Kurumu kuruluyor

Dünya Bankası'ndan sağlanacak 500 milyon dolarlık kredi kapsamında Türkiye Afet Yönetim Kurumu (TAYK) oluşturulması da öngörülüyor.

Isparta ve Doğu Karadeniz'de yaşanan sel felaketinden sonra uygulamaya konulan TEFER projesi kapsamında afetler sonrasında yardım ve rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması ve güçlendirilmesi amacıyla Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan yetkililer, ancak bu konuda büyük bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

Bunun üzerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesindeki Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye Afet Yönetim Kurumu (TAYK) adı altında yeiden örgütlendirilmesi öngörülüyor. Yeni örgüt, afet yardımlarının koordinasyonunu yapacak ve destek hizmetlerini güçlendirecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!