Cizre'den sonra Batman’a gidecekler

Güncelleme Tarihi:

Cizreden sonra Batman’a gidecekler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 00:46

TÜSİAD, Cizre’den sonra Batman’a çıkarma hazırlığında. Güneydoğu ve Doğu Yatırım Danışma Konseyi’ni kuran TÜSİAD, 28 Kasım’da bölgeye yatırımlarda son durumu konuşacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE 21 Mart 2013’te tarihi bir sürece adım attı. 30 yıldır süren, on binlerce insanın ölümüne neden olan Kürt sorununun çözülmesi için ‘barış süreci’ görüşmeleri başladı.

9 aydır da bölgeden ölüm haberi gelmiyor. Bu sürecin ekonomik ayağı için ilk adım temmuz ayında TÜSİAD’ın Cizre’de gerçekleştirdiği yatırım zirvesiyle atıldı. Bu çok önemli barış sürecinde son günlerde bir tıkanma var, olumsuz mesajlar peş peşe geliyor. Ancak bölgeye yatırımları yönlendirecek ekonomik açılım sürüyor. TÜSİAD, bölge için kurduğu Doğu ve Güneydoğu Yatırım Danışma Konseyi ile 28 Kasım’da bu kez Batman’a çıkarma yapmaya hazırlanıyor. TÜSİAD yönetimine bu dönem giren Kürt kökenli işadamı Tarkan Kadooğlu, barış sürecinin tıkanacağına ihtimal vermiyor ve “Halk barışı tattı. İç savaş endişesi yersiz” diyor. Kadooğlu şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

İLKİ CİZRE’DEYDİ

Türkiye’de 30 yıldan beri süren bir problemi çözmek için silahların konuşmadığı, masaya oturulan bir döneme girdik. Türkiye’nin bu kadar olgunlaşacağını düşünmek zordu. Devlet güvenlik sürecini götürürken bu işin bir ayağı daha vardı: İktisadi ayağı. TÜSİAD olarak bu ayakta var olmamız gerektiğine inandık. Bir çıkarma yaptık Cizre’ye. Biz dedik ki: Geçmiş geçmişte kalmıştır, yeni dönemde doğulu işadamları da batılı işadamları da bu gemiye binip Türkiye’yi kalkındırmamız lazımdır.

YATIRIMLAR BAŞLADI

Danışma Konseyi’nin kuruluş amacı, batıdaki işadamlarının bölgede yatırım algısını değiştirmek. O günden beri ciddi anlamda istek var. Cizre’de Divan Oteli açılıyor. Muharrem Yılmaz Bey Bingöl’de yatırım yapıyor. Boydakların Diyarbakır’da yatırımı var. Ben de Cizre’de ve bölgede yatırımlara devam ediyorum. 28 Kasım’da Yatırım Danışma Konseyimiz Batman’da toplanacak. Bu toplantıları 3-4 ayda bir diğer illerde de yapacağız.

Ben her sabah ‘Kürt’üm doğruyum’ diye okurdum

Demokrasi paketi yeterli bulunmadı. Siz nasıl değerlendirdiniz?
Türkiye demokratik haklarını Türkiye’nin geleceği için getirmeli. Savaş olsa da olmasa da halk için yapması lazım. Başbakan “Avrupa Birliği’ne girmesek de Kopenhag kriterlerini halkım için uygulayacağım” demişti. Açılan pakete gelince... Tabii ki yeterli değil. Ama andımızın kaldırılması Kürtler için çok önemli bir adım. Ben çocukken her sabah Kürt’üm, doğruyum diye okurdum. Köy isimlerinin değişmesi çok önemli. Kürtler bölünmek istemiyor. Türkiye Cumhuriyeti bayrağına, sınırlara itiraz eden yok. Gerisi teferruat.

Haberin Devamı


Cizre’ye şube açtı

BANK Asya Şırnak’taki ilk şubesini Cizre’de açtı. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, “Türkiye’nin her yerinde hizmet ağı olan bir bankayız. Şubelerimiz, müşterilerimizle yakın temas kurduğumuz mecralar. Bir yandan teknolojiyi etkin kullanıp müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz, diğer yandan şube ağımızı genişletiyoruz” diye konuştu. 2013 yılı itibariyle biri yurt dışında olmak üzere 251 olan şube sayısına 30 şube daha ekleyerek 281’e çıkardıklarına dikkat çeken Ahmet Beyaz, 2013 yılı sonuna kadar da 20 yeni şube daha açarak şube sayısını 301’e ulaştıracaklarını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!